1. Izbegavaj reverb kada snimas "informativne" reklame, vokal spikera treba da bude suv k'o barut. Ovaj "roomverb" je zvucao kao da je soba neobradjena.
2. Malo sredi dinamiku na vokalu. Npr. ja upotrebljavam moju omiljenu kombinaciju: Steinberg Magneto + Waves DeEsser + Waves RVox, a ponekad se u ovom drustvu pojavi i Antares Microphone Modeler (na pocetku chaina).
3. Na kraju reklame, nakon teksta: "svi automobili su tu" trebalo je da odmah krene onaj zvuk automobila, bez onog syntha koji se pojavljuje izmedju. Trudi se da ti ne ostaju "repovi"....to je greska koju i ja ponekad pravim, ali se trudim da izbegnem.
4. Da, "tepih" je veoma nizak u odnosu na vokal. Izbegavaj "tepihe" ciji se zvucni sadrzaj sastoji od gornje-srednjih frekvencija - ovde imas zenski vokal koji bi se, kada bi suvise izdigao podlogu, "svadjao" sa onim synth-brassom koji se pojavljuje u drugom delu reklame (izvuceno iz pesme "Push It" od Salt'n'Pepa, ako se ne varam)
E, posle svega, da ne ispadne kako sam preterao, moram da priznam da se meni cesto desi da pravim greske na koje sam ti ukazao. Vecina mojih reklama, jinglova i spica koje sam radio pre 5 i vise godina mi zvuce odvratno...cak i kad cujem neke koje su novijeg datuma uhvatim se za glavu i pitam se gde su mi bile usi tog dana.
Savet: slusaj satelitske radio stanice, pogotovu nemacke. Naravno, recices: "ma, lako je Nemcima, imaju opasne mikrofone, opremu za pumpanje zvuka"....ali.....ne zaboravi da smo mi na ovim prostorima svi puni svakakvih efekata u vidu pluginova i ako se malo poigramo sa njima, interesantni rezultati se mogu pojaviti.
Sto se tice mikrofona, i iz Sennheiser-ovog 421 se svasta moze izvuci :)
Koji si mikrofon ti koristio ?
Ja bih uploadovao neke svoje za***ancije, ali nemam pojma gde......
CRTACI.info - magični svet crtanog filma