Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Program za pracene SAT kanala na Linux-u?

[es] :: BalkanSat :: PC DVB kartice :: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?

[ Pregleda: 837 | Odgovora: 16 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dejan84
Dejan Jovic
obezbedjenje
Srbobran

Član broj: 57678

icon Program za pracene SAT kanala na Linux-u?13.05.2005. u 00:13

Pozdrav!
Koji program, i gde bi mogao da nadjem na netu, da koristim za gledanje SAT kanala sa Sky Star 2 karticom na Linux-u?
Unapred Hvala!
13.05.2005. u 00:13 

emilke
Emil Radulovity
Apatin -Novi Sad

Član broj: 43184

Sajt: www.fsn.org.yu

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?13.05.2005. u 13:55
www.linvdr.de
13.05.2005. u 13:55 

kraljevic marko

Član broj: 45843

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?13.05.2005. u 15:02
EMILKE ima li nesto manje za download, ipak radimo na modemima (jos uvek)
13.05.2005. u 15:02 

emilke
Emil Radulovity
Apatin -Novi Sad

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?14.05.2005. u 08:38
Uzmete debian CD-ove, instalirati distro, potom vdr iz njega. Jedino sa tom alternativom vam nece raditi SC, tako da samo FTA. Ja sam svoj linux sat box napravio sam, instalirajuci pakete jedan po jedan, kompajlirajuci, patchujuci, medjutim, to je nesto sto zahteva malo vise poznavanja linux-a, kao takvog, ali toga je kod nas jos uvek malo. Moj save, bolje skinuti 32 MB, i ne patiti se, ako covek ne zna, nego patiti se mesecima, i na kraju pluvati po linuxu, tvrdeci da to "ne radi", samo zbog neznanja.
14.05.2005. u 08:38 

Chency G.
NS

Član broj: 27867

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?14.05.2005. u 21:50
Stalno mi izbacuje grešku na ovom linku???
Da li ima neki drugi link?
14.05.2005. u 21:50 

emilke
Emil Radulovity
Apatin -Novi Sad

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?15.05.2005. u 12:39
Izvinjavam se, ali je taj sajt do sada uredno radio. mozda neki tehnicki problemi. Mozete isti ISO skinuti i sa sledece adrese:

http://mora.u-szeged.hu/~emilke/linvdr-0.7.iso.gz

Puno srece, i ako negde zaglavite, pitajte :)
15.05.2005. u 12:39 

Chency G.
NS

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?15.05.2005. u 15:00
@ emilke

OK ovaj drugi link radi.
Nisam te odmah shvatio,pa to je ceo operativni sistem.Izgleda predivno.Našao sam neke informacije na:

http://linvdr.org/projects/linvdr/index.en.php

Imam nekoliko pitanja dok se ne snađem za download tog ISO fajla.
-da li je to kod tebe skroz funkcionalno sa SS2?Mislim na gledanje SAT kanala,kako FTA tako i skremblovanih?Snimanje,editovanje,autoring,rezanje...???
-da li je jednostavna promena "ključića"?
-da li je laka instalacija?Da li se mora šta "brljati" po konzoli pri instalaciji ili ima GUI?
-nemam sada prazan hard disk pa bih želeo odvojiti jednu particiju gde već imam instaliran onaj neslobodni OS?(samo zbog SS2)Kolika je preporučena veličina particije?Ako sam dobro pročitao FS je ext3?Da li mora u ext3 ili može i u ext2?(imao sam nekih problema pri instalaciji SMepis-a na ext3 pa zato pitam).
-da li si imao prilike da instaliraš LinVDR uz neki drugi OS?Da li ima svoj bootloader i koji?Dali taj bootloader normalno prepoznaje ostale OS(i Lin-based i ostale)?

Moliom te napiši svega čega se setiš,a moglo bi pomoći pri prvoj instalaciji LinVDR-a.
Pozdrav
15.05.2005. u 15:00 

emilke
Emil Radulovity
Apatin -Novi Sad

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?15.05.2005. u 16:50
Huh, da ti opisem svoju situaciju:
Ja imam SS1, koja je full kartica, znaci koristim video i audio izlaz same kartice. Sto se distribucije tice, mozes raditi dual boot, mada ga ja nisam radio, jer sam ja odvojio jedan zaseban racunar, koji mi je multimedia box, preko kojeg gledam sat TV, slusam pesme, gledam DVD filmove, kao i DivX filmove. Koristim uz njega daljinski upravljac i to ATi Remote Wonder, koji mi radi perfektno.
SS2 MOZE da radi na njemu, medjutim, to ti nece ici tako lako, kao sto si zamislio, tj neces moci da gledas sliku na TV-u, kao sto ja gledam. Da li ces moci da ga gledas preko monitora racunara sliku, ili ne to ne znam, jer nemam sada (Bogu hvala) SS2, ali znam da je izvodljivo, neki su npr koristili SVHS svoje video kartice ka TV-u, i radili sa Linuxom i Sky Star 2, medjutim, to je malo komplikovanije, zahteva poznavanje X servera kao i kernela.
Sto se dekodiranja tice, moze, ali moras rekompajlirati VDR, tj glavni deo softwarea, koji ti daje sliku. Rekompajliranje je neophodno, zbog patchovanja, nakon cega mozes u edukatvne svrhe da gledas kanale, koji su kriptovani u Irdeto, Via, Seca1/2. Navodno se moze i nagra, medjutim meni fale neki bin-ovi.
Fajl sistem. On koristi ext3, koji je puno bolji od ext2, jer, imao sam pregrst sistema koji su mi pucali na ext2, jer je bio nestanak struje, pa nije bilo vremena da zapise bufferovane fajlove na disk, te sam morao reinstalirati sisteme. Ext3 je odlican, slobodno ga koristi.
Bootloader je Grub, znaci standardno, mada ja vise volim LILO, ali svako nek koristi sto zeli, to je osnova slobode :)
Ako si imao prilike da vidis dreambox, onda je to skoro ono sto dobijas sa VDR-om. Pisem skoro, jer ima pregrst stvari sto Dreambox ne moze a ovaj moze, sem nagre, ali cu i nju nekako napraviti, valjda.
Pitaj jos nesto, ako se setis.
Pozdrav Emil
15.05.2005. u 16:50 

BastardX

Član broj: 58381

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?15.05.2005. u 21:54
Xawtv4 + alexplore za skeniranje satelita (netreba daljinac)
Mplayer (obicni mplayer) upaliti komandom #mplayer dvb:// ali moramo imati channels.conf u home/user/.mplayer (potreban daljinac)
Ove programe mozes potraziti na pbone.net sajtu za tvoj distro.
Da bi ti radila ss2 kartica na 2.6.x kernelu moras instalirati dvbtools paket za tvoj distro.
Takodje moras loadovati modul za tvoj frontend ili ukljuciti init dvb skript koja loaduje module.
Isto moras imati skystar2 modul loadovan i /dev/dvb

Jos davno sam nasao ovakav slican skript na nekom forumu i samo ga malo sredio.Ovakav downloaduje listu kanala sa wget-om i sa gawk-om ga printuje u format kompatibilan sa vecinom playera koji koriste channels.conf i to za dual feed lnb

#!/bin/bash

if [ -e ./0192.txt ] ; then
echo "Using old settings for Astra"
else
wget http://www.satcodx.com/_data/0192.txt #download Astra settings
fi

if [ -e ./0130.txt ] ; then
echo "Using old settings for Astra"
else
wget http://www.satcodx.com/_data/0130.txt #download Hotbird settings
fi

cat 0192.txt | gawk '{FS="\t"}$1 ~ /TV-DIG-FTA/ { gsub(/\//, " ",$5);print $5":" $3*1000 ":" $4 ":0:" $10 ":" $12 ":" $13 ":0:0:" $15}'>channels.conf-ASTRA-TV

cat 0130.txt | gawk '{FS="\t"}$1 ~ /TV-DIG-FTA/ { gsub(/\//, " ",$5);print $5":" $3*1000 ":" $4 ":0:" $10 ":" $12 ":" $13 ":0:1:" $15}'>channels.conf-HOTBIRD-TV

cat 0192.txt | gawk '{FS="\t"}$1 ~ /R-DIG-FTA/ { gsub(/\//, " ",$5);print $5":" $3*1000 ":" $4 ":0:" $10 ":0:" $13 ":0:0:" $15}'>channels.conf-ASTRA-RADIO

cat 0130.txt | gawk '{FS="\t"}$1 ~ /R-DIG-FTA/ { gsub(/\//, " ",$5);print $5":" $3*1000 ":" $4 ":0:" $10 ":0:" $13 ":0:1:" $15}'>channels.conf-HOTBIRD-RADIO

15.05.2005. u 21:54 

Chency G.
NS

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?15.05.2005. u 22:18
Hvala na odgovorima.

@emilke
Hmm,nadam se da je razlika u radu SS1 i SS2 samo u TV-out-u,a da je instalacija i podešavanje podjednako dobro rešeno u obe.Mene lično ne zanima TV-out jer koristim 19" monitor i to mi je dosta(imao sam prilike da vidim kako izgleda slika na tv-u sa SS1;da ne ispadne da tvrdim da to ne valja).
Relativno dobro se snalazim i sa GRUB-om i sa LILO-om;važno mi je da su podržani u LinVDR.
Dosta onih prvih nedoumica si mi rešio,sad još samo da downloadujem taj ISO i da nađem mesta na hardu pa ću se verovatno javiti sa novim pitanjima.Hvala još jednom.

@BastardX
Hvala i tebi.To rešenje nažalost prevazilazi moje trenutno znanje.Nadam se da će nekome drugom više pomoći.
15.05.2005. u 22:18 

lancia
Srbija - Beograd

Član broj: 31068

Sajt: www.skystar2info.com

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?15.05.2005. u 22:56
@Chency G osnovna razlika je hardverski mpeg2 decoder koji poseduje SS1 , dok softver vrti sliku i zvuk kod SS2...........
Tv-out-a sa SS2 je skroz OK naravno kvalitetan tv-out na grafickoj i nema greske
cs , + suzuki gsr 600

15.05.2005. u 22:56 

findi
zanzibar

Član broj: 1437

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?17.05.2005. u 20:06
Hallo

Kliko je meni poznato LinVDR kod instalacije brise kompletan HD .
Ovde ima najnovija verzija
http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/linvdr/linvdr-mt/linvdr-0.7/
Ovdje razliciti plug-ins.
http://vdr.bluox.org/index.php
Javit cu se dok nadjem vise vremena potrebna mi je pomoc linux spezialista.
0% iskustva sa Linux.
LinVDR_ FTA radi kod mene sa SS1 100% ali SC znadem da moze ali???

Ne VOZI brze nego tvoj ANDJEO moze LETJETI !!!!!
17.05.2005. u 20:06 

emilke
Emil Radulovity
Apatin -Novi Sad

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?18.05.2005. u 21:40
SC moze, znam 100%. Sto se instalacije tice, ne koristi ti ceo disk, jer imas menu za instalaciju samo na jednu particiju. Sto se pluginova tice, pa da to, je ono u cemu je VDR bolji od Dreamboxa.
Ni CT nije tako los, mada sam ja posle izprobavanja svih tih verzija dosao do zakljucka da je najbolje u svemu tome instalirati debian (hardwareski slabo zahtevan), kompajlirati VDR iz koda (potrebno zbog SC-a), i instalirati sve rucno, tako makar znas sta zasto i kako radi.
Naravno, za pocetnike je to cesto problem, nisu se svi bavili linux administracijom, kompajliranjem i patchovanjem, ali svakako vredi truda!
SS2 radi pod linuxom, i licno sam nekoliko kartica izkonfigurisao, doduse za Internet transfer, mozete svasta raditi, puno vise nego na Windowsu, ali se za dodatne mogucnosti zahteva odredjena kolicina znanja.
Ako imate pitanja, makar ona bila samo "teoretska" slobodno pitajte, rado cu vam pomoci, jer ko jednom vidi VDR u punoj snazi, nece vise zaliti za ProgDVB-om, verujte mi :)
18.05.2005. u 21:40 

estrem

Član broj: 3190

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?23.05.2005. u 16:32
Emilke, izvini sto sam seckao i citirao samo delove poruka, ali nesto mi nije jasno...

Pisao si:
"...Uzmete debian CD-ove, instalirati distro, potom vdr iz njega. Jedino sa tom alternativom vam nece raditi SC, tako da samo FTA..."
a posle
"...Ni CT nije tako los, mada sam ja posle izprobavanja svih tih verzija dosao do zakljucka da je najbolje u svemu tome instalirati debian (hardwareski slabo zahtevan), kompajlirati VDR iz koda (potrebno zbog SC-a), i instalirati sve rucno..."

- Da li je sustina u tome da kad na Debian instaliram VDR, moram da kompajliram iz source-a, a ne .deb paketa (da bih pri kompajliranju "patchovao" za SC ili sta vec) i samo u toj varijanti ima podrsku za kodirane kanale?

- Kompajliranje kernela (2.6 obavezan?)

- Da li mozes da napises ukratko sta tacno treba izabrati i "stiklirati" pri ovim radnjama?
23.05.2005. u 16:32 

emilke
Emil Radulovity
Apatin -Novi Sad

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?30.05.2005. u 23:44
Izvinjavam se na zakasnelom odgovoru.

Ovako izgleda procedura, kod mene:

- Instaliram Debian base sistem, sa njegovim default kernelom (2.4). (sarge)
- Instaliram podrsku za hotplug (apt-get install hotplug)
- Skinem novi patchovani firmware http://vdr.bluox.org/download/DVB/dvb-ttpci-01-patched261d.fw.bz2, odpakujem, i kopiram u /usr/lib/hotplug/firmware
- Skinem vdr http://vdr.bluox.org/download/VDR/1.3.x/vdr-1.3.23.tar.bz2
- Skinem SC plugin (on sluza za "dekodiranje", kao i za Card Sharing klijet i server) http://vdr.bluox.org/download/vdr-sc/vdr-sc-0.4.4.tar.gz
- U README-u SC-a ima detaljno uputstvo o kompajliranju i patchovanju, takodje i u README-u vdr-a.
- Skinete kernel 2.6.9 http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.9.tar.bz2
Iako postoje noviji kerneli, DVB mi je najstabilnije radio s njime
Prvo instaliras kernel, sa ubacenim modulima za DVB, kao i frontendovima (ne znam koji je SS2, zaboravio sam), o tome vise procitajte ovde http://www.linuxquestions.org/...tion=viewarticle&artid=426 .
Nakon toga, instaliras odvovarajuce pluginove odavde http://vdr.bluox.org/download/ . Naravno, ovo je samo opcoino, mada ja preporucujem da se koristi, jer je jako mocno.
Posle instaliras mplayer (komsije ga pravile), mozes mu skinuti source i kompajlirati (hard way za pocetnike) ili dodati neki apt mirror u svoj /etc/apt/sources.list, npr dodas sledeci red
deb ftp://ftp.nerim.net/debian-marillat/ stable main
Potom apt-get update, pa apt-get install mplayer.
Naravno, moras imati dignut X server, sa nekim WM-om.
Posle toga procitaj na ovom mestu
http://www.abclinuxu.cz/blog/D...ystar2_mplayer/2005/1/17/73522 vise o tome, kako ces dobiti sliku sa DVb kartice, na svom mplayeru.

Takodje, procitajte vise ovde http://www.linux.hr/modules/ne...c.php?topic_id=289&forum=3

Ako zapne, pitajte ovde mene, ili na debian.fsn.org.yu

Puno srece i benzedina ;)
30.05.2005. u 23:44 

estrem

Član broj: 3190

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?04.06.2005. u 18:02
Lele, ovde ce da rade i diazepami, apaurini i ostale teske droge...
ali ima da se namesti! :)
04.06.2005. u 18:02 

emilke
Emil Radulovity
Apatin -Novi Sad

icon Re: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?04.06.2005. u 22:03
Pa i nije toliko strasno namestiti ... ali sa SS1. Sa SS2 nemam iskustva, nazalost prodao sam svoju SS2 karticu, i zadrzao SS1.
Zao mi je sto zeivis blize, onda bih ti mogao pomoci i live. Prosle ndelje na sakupljanju LUGoNS-a sam pricao sa jednim likom o tome, imao je slican problem tvom ....
Ja se sada patim sa newcamd na Linuxu (zbog Nagre), ali uspecu ja, ima da radi :)
04.06.2005. u 22:03 

[es] :: BalkanSat :: PC DVB kartice :: Program za pracene SAT kanala na Linux-u?

[ Pregleda: 837 | Odgovora: 16 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.