Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Polinom deobe kruga i Gausova lema

[es] :: Matematika :: Polinom deobe kruga i Gausova lema

[ Pregleda: 3436 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
*.dial.InfoSky.Net.



+2790 Profil

icon Polinom deobe kruga i Gausova lema19.06.2005. u 03:08 - pre 229 meseci
Hteo bih da napišem kratak tekst o polinomu deobe kruga na jednake delove. Pošto vidim da ima interesovanja za ispitivanje trigonometrijskih identiteta, primenio bih ga na taj problem. Kao što ću pokazati, postoji algoritam kojim se za svaku algebarsku jednakost sa celim koeficijentima između sinusa i kosinusa proizvoljnog broja uglova koji se izražavaju kao racionalni umnošci punog kruga utvrđuje da li je tačna ili ne. Tako na primer, videćemo kako se tim algoritmom jednostavno izračunava koliko je ili

Neka je Jednačina u polju kompleksnih brojeva ima rešenja koja se izražavaju sa gde Rešenja te jednačine se zovu -ti koreni iz jedinice. One od njih koji nisu -ti koreni ni za jedno zovemo i primitivnim -tim korenima iz jedinice. To su tačno brojevi oblika gde je uzajamno prosto sa Polinom gde je skup primitivnih -tih korena iz jedinice zovemo polinomom deobe kruga na jednakih delova.

Nije teško pokazati da za svaki prirodan broj važi Odatle dobijamo rekurentnu formulu za računanje polinoma deobe kruga.

Pomoću ove formule indukcijom se dokazuje da svi polinomi deobe kruga imaju celobrojne koeficijente među kojima je vodeći jednak jedinici.

Dakle, je jedan algebarski identitet sa racionalnim koeficijentima. Pritom ne postoji niti jedan algebarski identitet za gde je uzajamno prosto sa sa racionalnim koeficijentima nižeg stepena osim identiteta . Recimo, ako je budući da je možemo biti sigurni da je na primer

Međutim, minimalnost stepena tu nije lako dokazati. Ta činjenica je ekvivalentna sa činjenicom da se polinom deobe kruga ne može zapisati kao proizvod dva polinoma sa racionalnim koeficijentima stepena najmanje jedan. Da bi se to dokazalo, neophodno je dokazati najpre sledeće pomoćno tvrđenje:

Gausova lema: Neka je polinom sa celim koeficijentima. Tada se on može prikazati kao proizvod dva polinoma stepena bar jedan sa racionalnim koeficijentima ako i samo ako se može prikazati kao proizvod dva polinoma stepena bar jedan sa celim koeficijentima.
Dokaz: Nekonstantan celobrojan polinom zvaćemo primitivnim ako ne postoji prost broj koji deli sve njegove koeficijente. Najpre pokažimo da je proizvod dva primitivna polinoma primitivan polinom.

Neka su i primitivni polinomi i njihov proizvod. Ako je prost broj, onda po pretpostavci postoje najmanji indeksi takvi da No, tada će biti zbir nekih sabiraka deljivih sa i broja koji nije deljiv sa

Neka je sada celobrojan polinom i pritom neka je za neke polinome sa racionalnim koeficijentima stepena barem jedan. Pretpostavimo da su njihovi nenula koeficijenti zapisani u vidu količnika uzajamno prostih celih brojeva. NZD brojilaca koeficijenata iz polinoma označimo sa , NZS imenilaca sa , brojilaca koeficijenata polinoma sa a NZS imenilaca sa Tada će brojevi biti uzajamno prosti, kao i , a polinomi i će biti celobrojni i primitivni. No, tada će i polinom biti primitivan, a otuda i pošto je celobrojan polinom, razlomak mora biti ceo broj. No, tada je polinom proizvod celobrojnih polinoma i stepena barem jedan.

Od mene zasad ovoliko, nastaviću drugi put.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

[es] :: Matematika :: Polinom deobe kruga i Gausova lema

[ Pregleda: 3436 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.