MAC adresa je fizicka adresa i nju ne mozes promeniti , ako pise na laptopu (ispod ili bilo vec gde) MAC adresa , ona ne moze biti promenjna fizikcim putem.(to ti u prevodu dodje kao menjanje serisjkog broja motora auta , sa shrafcigerom) , ukoliko neko sretne taj ukraden laptop moze lako proveriti njegov MAC...mozda se ona i moze fizicki promeniti ali to su vec stvari koje ne moze ljudska ruka da izvede...
Ali postoji nacin da se MAC adresa lazira pri izlasku na internet , imas ARP (address resolution protocol) koji mozes pokrenuti iz commanda ,--> arp ? , dalje ces se vec sam snaci , za linux platforme ne znam ali sigurno je moguce lazirati MAC i pod linuxom...
Mogucnost da te neko na internetu nahvata preko MAC adrese je ravna nuli , jedino ako ne postanesh korisnik istog provajdera na koji se kacio i prvi vlasnik tog laptopa:) , ili ima josh dosta drugih opcija , ali ova sto sam je naveo je mozda najrealnija;)- u prevodu treba bash mnogo da nemas srece - da pravi vlasnik nadje svoj laptop preko MAC adrese...
Po meni buducnost svih skupljih uredjaja lezi u GPRS) , a to ce se verovatno i ostvariti u ne tako dalekoj buducnosti ,uvek ces moci znati tacno (mozda ne bas ti , ali neko drugi oce) gde je taj uredjaj preko nekog prijemnika, jer ce neki chip u laptopu imati neki mini predajnik . Tako neshto vec rade u evropskoj uniji ali mozesh misliti sa licnim kartama i pasosima:( , tako da neko uvek moze znati gde se nalazis ..(i ako negiraju da rade to zbog toga , nego zbog opasnosti od terorizma:)
uuuuu potiljak!!!!!!!!!