Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

MS Access vs SQL

[es] :: Access :: MS Access vs SQL

[ Pregleda: 421 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Carduel
Carduel Spanic
Croatia

Član broj: 93224
Poruke: 84+1 Profil

icon MS Access vs SQL03.11.2022. u 22:49 - pre 3 meseca
Pozdrav svima,

kako sam zavirio u svijet MS Accessa bacio sam malo i pogled na SQL da zagrebem po površini čisto radi neke znatiželje.

U MS Accessu postoje tablice i veze (relationships). Kod SQL sam vidio samo tablice.

Da li tu postoje veze kao i u MS Accessu ili se manipulira podacima na način da se programskim jezikom 'šeta' po tablicama?
 
Odgovor na temu

Getsbi

Moderator
Član broj: 124608
Poruke: 2803+45 Profil

icon Re: MS Access vs SQL04.11.2022. u 07:27 - pre 3 meseca
Predpostavljam da govoriš o MS SQL Serveru. Tehnologija Razvijana paralelno sa MS Access-om ali za mnogo složenije poslovne probleme. Inače oba imaju virtuelne poglede na tabele. Access ima query-e, SQL Sqrver view-e.Upoređenja iz mog iskustva bi bila sledeća:

Dok Access fajlovi tipa .mdb ili u novije vreme .accdb imaju ograničenje veličine fajla na 2 GB, dotle SQL Server fajlovi .mdf i ldb nemaju ograničenja.
Kod Access-a performanse opadaju kada previše klijenata “napada“ bazu. To je situacija kad je Access back-end na jednoj mašini, a klijenti na drugim mašinama. Access front-end (do desetak klijentskih mašina) povlači celu tabelu (sve zapise) da bi uradio prostu pretragu i to bude ponekad jako sporo.
Zbog toga se praktikuje za pomenute veće poslovne probleme i veći broj klijenatskih mašina kombinacija sa back-end na MS SQL Serveru, a front-end na MS Access-u. U svakom slučaju MS SQL Serveru treba platforma za front-end. To je ono što klijent vidi (meniji, forme, izveštaji, .....).
Sam SQL server ima tabele, relatioship, i poglede ili viewe koji su pandam query-ima u Access-u, programski jezik Trasack SQL za pisanje trigera, stored procedura funkcija.... Nema forme, zveštaje... Zato mu treba klijentska strana. Mislim da nije nužno da to bude Access. Mogu i neke druge platforme. Ali sa tim nisam imao iskustva.

Osim MS SQL Servera postoje i MySQL, Postgre SQL, Oracle......

Nekad davno dok sam koristio MS SQL Server 2005 imao sam sledeća iskustva:
Dobrom organizacijom poslovnog problema može da se donekle izbegne prelazak baze na MS SQL Server. Kontingenti od približno oko 10.000 dokumenata ili fajlovi sa manje od 2 GB organizuju se u periodične poslovne celine. Posebni fajlovi za svaku kalendarsku godinu ili svaku veću organizacionu jedinicu. Istorijski aspekt i prelinkovanje tabela anulira mnoge probleme koji teže ka MS SQL Server rešenju.

MS Access prosečnoj tabeli sa 10 tekstualnih kolona potrebno je oko 5 miliona zapisa da dostigne ograničenje od 2GB.

U svakom slučaju moja preporuka je da se prvo dobro pozabaviš SQL upitima (objektima tipa query) u Access-u. Kad to apsolviraš sam prelazak na ozbiljnije tehnologije će ti biti mnogo laganiji. I dalje je najveća prednost Access-a što u jednom kontejneru ima sve neophodno.P.S. Na mom sajtu dole u potpisu imaš u odeljku Knjge, "SQL praktikum". U odeljku Preuzimanja ispod Case Alati postoji fajl "Baza uz SQL zbirku" koju možeš da skineš i uz knjigu dosta toga da naučiš.

[Ovu poruku je menjao Getsbi dana 04.11.2022. u 11:09 GMT+1]
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3272

Jabber: djoka_l


+1401 Profil

icon Re: MS Access vs SQL04.11.2022. u 12:07 - pre 3 meseca
Access i SQL Server uopšte nisu ista stvar.
Kada gledam Access, vidim Excel na steroidima.

Sa druge strane, Access je jedan od najboljih okruženja za RAD (Rapid application development).
Nećeš naći bolje okruženje za razvijanje aplikacije koja zahteva relatvno malu količinu podataka, a tako dobar i intuitivan interfejs za kreiranje aplikacije.

Recimo, da bi u Oracle okruženju napravio nešto slično Access aplikaciji, imaš Developer Suite, pa onda iz njega koristiš Oracle Forms. To košta.
Ima i besplatni alat - APEX (application express) koji daje web forme koje imaju sličnu funkcionalnost kao Access forme.

Znači Access je kao baza podataka vrlo loš proizvod.
Da ne pominjem da SQL koji postoji u Access bazi nema gomilu funkcionalnosti koje inače imaju dijalekti SQL jezika. Evo, baš neki dan su mi zafalile analitičke funkcije na jednom malom projektu koji sem radio na Accessu.

Prave baze podataka se prave da budu zadužene samo za čuvanje podataka, a aplikacije se prave nad tim podacima i nisu deo database softvera.

Relationships je samo GUI, a proizvod toga je da ti se generiše SQL.

Relacije se, inače, postižu kroz foreign key, a svako ko radi na ozbiljnoj bazi podataka, pravi te realcije u tekstualnom obliku kroz SQL komande, a ne crta pravougonike i linije.
Postojao je CAD alat za Oracle koji se zvao Oracle Designer, kojim su mogle da se crtaju relacije i druge stvari, a koji je na osnovu tih dijagrama mogao da kreira tabele, ključeve, forme, izveštaje i druge stvari.

Fun fact - baš prošli mesec sam radio neke statistike nad Oracle bazom od 40TB. Treblo je da spojim jednu tabelu od 1.5 milijarde slogova sa tabelom od 850 miliona slogova i da iz toga izvučem neke statisike... Da ne pričam da mašina na kojoj se ta baza vrti ima 264 jezgara.

 
Odgovor na temu

Carduel
Carduel Spanic
Croatia

Član broj: 93224
Poruke: 84+1 Profil

icon Re: MS Access vs SQL04.11.2022. u 17:34 - pre 3 meseca
Brate, pa ne mogu zamisliti toliko podataka na jednom mjestu.

Vidio sam kod nekih kolega da oni programiraju u c# frontend a backend je neka baza mysql, mongoDB, itd...

Koliko su te baze upotrebljive, npr. mysql, mongoDB i slične za rad nekih aplikacija tipa za caffe (robni dio), sličnih aplikacija za robno knjigovodstvo?
 
Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240
Poruke: 1151+825 Profil

icon Re: MS Access vs SQL04.11.2022. u 18:38 - pre 3 meseca
Citat:
djoka_l: Relacije se, inače, postižu kroz foreign key, a svako ko radi na ozbiljnoj bazi podataka, pravi te realcije u tekstualnom obliku kroz SQL komande, a ne crta pravougonike i linije.

Ja ne mogu da uradim posten dizajn relacione baze a da bar ne nacrtam na parcetu papira.

Samo kreiranje tabela, relacija, indexa.. slazem se, najlakse je uraditi u nekoj console client app ili spremiti u nekom editoru pa izvrsiti.

Citat:
Carduel: Koliko su te baze upotrebljive, npr. mysql, mongoDB i slične za rad nekih aplikacija tipa za caffe (robni dio), sličnih aplikacija za robno knjigovodstvo?

Za neku app tipa knjigovodstvo najbolje je koristiti relacionu db kao sto su mysql, postgresql, ms sql, Oracle..., MongoDB je "document" db, primena za druge stvari...
 
Odgovor na temu

Carduel
Carduel Spanic
Croatia

Član broj: 93224
Poruke: 84+1 Profil

icon Re: MS Access vs SQL23.11.2022. u 21:19 - pre 2 meseca
Citat:
djoka_l:

Relacije se, inače, postižu kroz foreign key, a svako ko radi na ozbiljnoj bazi podataka, pravi te realcije u tekstualnom obliku kroz SQL komande, a ne crta pravougonike i linije.Mogu te zamoliti jednu SQL komandu gdje se povezujuju npr. tablica Customers sa tablicom Orders čisto da vidim kako to izgleda.


 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3272

Jabber: djoka_l


+1401 Profil

icon Re: MS Access vs SQL23.11.2022. u 22:43 - pre 2 meseca
Evo ti primer baš za order i customer:

https://www.w3schools.com/sql/sql_foreignkey.asp
 
Odgovor na temu

Carduel
Carduel Spanic
Croatia

Član broj: 93224
Poruke: 84+1 Profil

icon Re: MS Access vs SQL24.11.2022. u 01:09 - pre 2 meseca
Cool! :D

Znači mogu pokrenuti program MySQL Workbench i na ovaj način kreirati tablice i relacije između njih.
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: MS Access vs SQL

[ Pregleda: 421 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.