Testiram jedan Nikon s9200 sa isto 18x zumom (4.5-81mm =
[email protected] eq), i imam interesantan problem: vrlo teško fokusira sliku koja nema oko 2.4x zum ili veći (oko 11mm =
[email protected] eq), potrebna mu je zaista određena efektna pozadina da bi se snašao. S druge strane, slike koje imaju takav ili veći zum fokusira bez problema. Obično čitam kako na velikim zumovima aparati imaju problem, međutim kod ovoga je upravo potpuno suprotno.
Za razliku od njega, ovaj trenutni Nikon s5100 sa 5x zumom koji koristim fokusira munjevito i bez ikakvih problema na svim zumovima. Razlika je tolika da s9200 prosto postaje prilično teško neupotrebljiv za instant slikanja na blizinu, u sobi sa blicem, ili za slike pejsaža u auto modu. Sem toga, kada se slučajno sporadično i desi da s5100 ne fokusira sliku a slikam neki pejsaž, on valjda ostavi fokus u beskonačno i dobijem sasvim upotrebljive slike pejsaža. Nasuprot njemu, s9200 kada ne fokusira sliku dobijem mutne slike pejsaža, što uopšte ne kapiram jer očigledno fokus nije postavio u beskonačnosti. Ista stvar i u slikanju sa blicem: nefokusirane slike s5100 su mutne ali ne preterano, a sa s9200 su mutne katastrofalno.
Sve mi to deluje kao da je fokus u njemu nekako "pomeren", odnosno da je aparat u suštini neispravan.
Tylko jedno w głowie mam
Koksu pięć gram
Odlecieć sam
W krainę zapomnienia