Citat:
pctel:
Da li je uopste dugorocno moguca situacija da jedna struka ima samo poslove "na vrhu" i "na dnu", umesto celog spektra? Da li se neko od vas popeo pravo na vrh, ili tek nakon godina usavrsavanja i postepenog napredovanja? Ili ako niste vi, znate li nekog kome je to uspelo? Ako ne znate, vrlo verovatno nece ljudima uspevati ni u buducnosti.
Mislim da je Ivan imao drugaciju vrstu podele na "vrh i dno". Tj. na razlicite vrste zanimanja.
Medjutim, to tvoje pitanje je vrlo znacajno i razmisljao sam upravo o tome ali nisam nasao da je se neko pozabavio time.
Cesto mozemo citati/cuti da ce AI zameniti juniorske programerske pozicije ali da ce seniori/arhitekti i sl. opstati. To je ok u ovom trenutku ali oni nece trajati vecno. Bice potrebni novi seniori a oni nastaju od juniora kojih nece biti.
Neke od mogucnosti koje vidim:
-Ovo sto je Ivan rekao, da se taj proces usavrsavanja obavlja kroz edukaciju umesto kroz praksu pa bi ista bila duza i teza. Tu vidim problem. Prakticno imas situaciju da ljude koji su spremni za juniorske pozicije u pre-AI vremenu teras da gule takav posao totalno uzalud (jer to vise niko ne radi) podosta vremena kako bi ih doveo do seniorskog nivoa.
-Da se edukacija na neki nacin promeni (zbog problema navedenog prethodno) tako da vodi direktnije ka seniorskoj poziciji. E sad, naravno, sto to odmah nismo radili pa da smo oduvek imali samo seniore od pocetka. Do sada to nije bilo moguce ali ce se mozda uvodjenjem AI promeniti edukacija tako da od ranije faze u edukaciji moze da se ide drugacijim putem i stigne do neke pozicije koja ce biti potrebna. Tako ce mozda sadasnji seniori biti buduci juniori :)
-Da se posao vremenom transformise tako da ce nacin rada biti takav da i dalje postoje junior/medior/senior/stagod nivoi ali ce imati drugaciji nacin rada i za takav nacin rada ce se u startu i edukovati/obucavati
-Da se AI razvija dovoljno da preuzme i seniorske i sve ostale dev uloge pre nego sto se ovi sadasnji seniori penzionisu.
Mislim da je najverovatnije da prvo krene treca stvar, zatim druga, ali da na kraju ipak presudnu ulogu ima cetvrta (poslednja).
Ne verujem da ce sadasnji oblik AI (LLM) da postigne tako nesto. Mislim da cemo morati da ravijemo neku koja malo vise misli* i ka kojoj ce LLM biti interfejs. Ali ocekujem da ce se to dogoditi pre ili kasnije.
*LLM ne misli cak i kada izgleda tako. U pitanju je jezicki model koji daje najsmisleniji tekst (u skladu sa njegovim mogucnostima predvidjanja najsmislenijeg teksta) koji sledi nakon datog teksta (tvog pitanja npr.) a to nekad ima izgled kao da ima misaoni proces.