Citat:
ademare:
SBB je deo firme koja se naziva United Media !
Imas valjda internet ? Pogledaj gde posluje ta firma iz Luksemburga ! Dugo godina vlasnik UM je bio KKR fond !
Odmah da se ogradim - ni ja ne znam nista o SBB-u, niti o njihovom poslovanju, ali znam, doduse samo povrsno, kako slicne off-shore konstrukcije sljakaju po Evropi, jer sam se nagledao toga.
Da ti objasnim, da ne podlegnes sveopstoj kakofoniji srpskih medijskih tabloida:
Ne posluju oni iz Luksemburga, vec u Luksembugu imaju samo zakupljenu postansku adresu, koja se svodi na logo na tabli ispred poslovne zgrade (sto mozes da vidis na Guglovim mapama). Gde inace ne sedi niko.
A onaj detalj koji mozda isto znas je da je UM deo United Group B.V. cije je sediste u Holandiji (Hoofddorp). Oni su mama-firma od United Media i nemaju cak ni logo na tabli ispred zgrade (sto se takodje vidi na Guglu), sto znaci da su u toj zgradi iznajmili usluge mailroom-a - prosledjuju im postu. Tek na toj adresi ne sedi niko od njih. Funkcioneri firme sede po raznim zemljama - Srbi mahom u Srbiji, Bosanci u Bosni itd. Gazda Solak zivi u Svici, to je sam rekao u nekom intervjuu (potrazi na Netu).
Zasto LU i NL? Pa zbog poreza! LU i NL ne naplacuju firmarinu, u NL cak imas i neke povoljne poreske popuste za d.o.o. (BV kako se to na holandskom zove) u prvih 10 godina poslovanja. Uz to, naprave neku slozenu vlasnicku strukturu, tipa jedna firma ima u vlasnistvu dve, koje imaju u vlasnistvu druge 4 i plus 3 NGOs uz to ... a deonice svake od njih imaju banke i fondovi itd. Sve to se radi da bi se minimizovao ili izbegao porez. Kada prodje 10 godina, onin izmuckaju tu strukturu i poreski tajmer im se ponovo resetuje na nulu i tako se vozaju iz jedne decenije u drugu, za dz ... Ali to je samo povrsna slika stvari, ispod haube to su knjigovodstvene konstrukcije od kojih ti se dize kosa na glavi.
Citat:
ademare:
Za IP adrese i prodaju njihovu sam napisao da sam to procitao na Netu ! Tako ako je ta informacija bila pogresna , tako sam je i preneo . Ja sigurno o tome nemam licni uvid, niti izmisljam.
Nema problema, Net i jeste igra gluvih telefona, gde ljudi cujuu svasta-nesto, pa prepricavaju onako kako su razumeli ... a tek kada novinari to uzmu u svoje ruke, tada je to cirkus.
I kad god vidim neke vesti iz svoje uze struke kako ih novinari prenose, mene ozbiljno zabrine koliko novinari uopste kapiraju ono sto politicari izjave ... i koliko nam zapravo oni unose dezinformacije u svakodnevni zivot. a ne ti politicari. :-)
Da se vratim na temu:
Ono za sta su SBB-u potrebne IP adrese se ne nalazi ni u Luksemburgu, ni u Holandiji, vec na Balkanu (Srbija, CG, BiH ...), tako da ta prica o navodnoj "prodaji IP adresas na inostranom trzistu" nema nikakvog smisla. Njihova mreza je fizicki u Srbiji, a oni ne nude nikakve usluge van Srbije. Moguce je da imaju neki OTT IPTV servis koji nude preko Neta ljudima u inostranstvu (slicno nekadasnjem NetTVplusu), ali za to im nisu potrebne njihove IP adrese na strani klijenta - klijenti tu pristupaju preko svojih lokalnih ISP.
Stavise, telekom operateru adrese su de fakto pogonsko gorivo, oni to kupuju i trose, a ne prodaju. Prodaju ih entiteti poput velikih americkih univerziteta ili vladinih institucija, koje su u neko prastaro vreme ARPANET/NSFNET (krajem 1980-ih) zaposeli citave /8 blokove (a.k.a. "class A"). Primera radi, MIT-u je tako bio upao blok 18.0.0.0/8 (18.0.0.0 - 18.255.255.255), koji su oni nedavno delom vratili ARIN-u, a delom prodali adresnim brokerima, koji sada to preprodaju americkim telco/ISP firmama.
E, za razliku od ovih poslovno-knjigovodstvenih zezalica, za koje sam prilican laik, za ovaj drugi deo (IP i sve oko toga) sam fah-idiot ... :-))) Po definiciji te reci - u to se bas razumam, ali u ostatak zivota bas i ne preterano ... :-))))))))) A fah-idiot se postaje kada u jednoj uskoj oblasti struke radis 3 decenije, od cega ove godine tacno 25 godina kako se bavim svime sto ima veze sa IP/MPLS i svim mogucim i nemogucim mreznim uredjajima, protokolima, servisima ... Onda dobijes profesionalnu deformaciju.
Inace, moj prethodni poslodavac je bila firma mnogo slicna SBB-u (kablovski operater - vrlo slicna arhitektura, iste tehnologije, isti ili slicni sistemski blokovi, slicni uredjaji), cak i po stilu poslovanja. Slicna zamrsena prica oko vlasnicke strukture, s tom razlikom sto se kod njih svi konci vuku iz USA, gde sedi glavni tata-brada koji sve to vodi i koji po Evropi kupuje i prodaje razne kablovske operatere (poput SBB-a) kao bombone ... bukvalno kao u onoj Canetovoj pesm - "Kupujem, prodajem, oduzimam i dodajem". A mi, sitni mravi, smo radili poslove tipa: kada baja kupi npr. kablovskog operatera u Rumuniji ili Poljskoj, mi trosimo 2-3 godine da sve to integrisemo u zajednicku mrezu. A onda baja proda to npr. Vodafonu, a onda mi radimo offboarding te mreze. Zamisli da ti neko da posao da najpre izgradis kucu, a onda da je srusis i tako u krug. E na to se svelo. Izdrzao sam 3 godine, ali je bilo zanimljivo za ucenje raznih stvari ... :-) Sada mi to koristi na novom poslu, jer radim za sve te firme, samo s vendorske strane.
Dok sam radio u toj bivsoj firmi bio je projekat uvodjenja IPv6 i secam se da je to kostalo jezivo mnogo. Razlog je bio sto je trebalo istestirati sve vrste cable modema, set-top-boxova i drugih terminalnih uredjaja (eMTA, CM, STB ...), plus - da ne bi bilo vristanja od strane korisnika - firma je bila iznajmila gomilu smart tv-ova, laptopova, cak i gaming konzola ... i sve je to dobro izmrcvareno da bi se videlo kako ce IPv6 i DS-Lite na IPv4 uticati na funkcionisanje svih tih uredjaja. Da ne govorimo o high-end opremi - CMTS, P/PE ruterima, switchevima, OSS/NMS ... Problem je sto je ta firma poslovala u cak 16 evropskih zemalja i u svaokj zemlji, posto su kupovali cable operatere, svaka od tih mreza je imala CMTS-ove i terminalnu opremu razlicitih vendora. Tu su bile cak i razlicite DOCSIS verzije, to je bio haos. I dalje je haos, uzgred ... skidam kapu onima koji tamo izdrze duze od par godina, ja vec pomalo gubim zivce!