Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???

[es] :: ISP :: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7

[ Pregleda: 39189 | Odgovora: 138 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zstoja

Član broj: 21461
*.client.mchsi.com.

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???11.09.2024. u 21:09 - pre 5 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
goropad
Da li je tako i u inostranstvu?

Budi srecan sto uopste mozes da dokupis staticku adresu sa kucnim DSL / kablovskim paketom. Na "zapadu" cesto uopste to i ne moze, vec moras da sklopis biznis ugovor koji je obicno dosta skuplji.

Razlog je ponuda i potraznja - kucnim korisnicima staticka IP adresa obicno ne znaci nista (osim u malom % slucajeva), a biznisima treba zbog servera i sl. i za to su spremni da plate. Rezultat je neminovan.

Problem je nesto drugo u Srbiji. Ako nemas staticku adresu, onda si NAT-ovan. To znaci nema forvardovanja portova, jer nemas ni dinamicku adresu.

Ja nemam staticku u Americi, ali nisam NAT-ovan. A to znaci odem na No-IP, dobijem 5 besplatnih imena vezana za moju ip adresu i to se apdejtuje sa bilo kog racunara.

U Srbiji ili si NAT-oovan ili imas staticku adresu, dinamcika ne moze. Da ne pricam sto ne pamtim kada mi se promenila dinamicka adresa....jos malo pa staticka.

Jos jedna stvar, ja mogu u Americi da imam svoj modem, u Srbiji ne mogu.

Tako da mi ne treba ni za biznis internet da imam staticku, osim ako nisi neki....bas, a ja nisam, imamo privatan posao, ali staticka ne treba.

Kao sto vidis, Zapad je SUPER za Srbiju. Zasto? Pa imam dinamicku, ne treba mi staticka, ne treba mi ni biznis internet.

U Srbiji je oko 5 evra. A vidi za biznis internet u Americi kod mediakoma:

2. Does Mediacom Business have static IP addresses available to business customers?
Yes, pricing is as follows:

Single IP Address: $5.95/mo
Static IP Package - 5 Usable Addresses: $19.95/mo
Static IP Package- 13 Usable Addresses: $29.95/mo
Static IP Set Up Charge for Every Package: $25.00 one time charge

Rabijaju u Srbiji, cista ucena i dranje.

[Ovu poruku je menjao zstoja dana 11.09.2024. u 22:30 GMT+1]

Odgovor na temu

B3R1
Berislav Todorovic
NL

Član broj: 224915

+675 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 09:01 - pre 5 meseci
Citat:
zstoja: Problem je nesto drugo u Srbiji. Ako nemas staticku adresu, onda si NAT-ovan. To znaci nema forvardovanja portova, jer nemas ni dinamicku adresu.

Mislim da pogresno uopstavas stvari na osnovu sopstvenog pojedinacnog slucaja. To sto je kod tvog provajdera slucaj ne mora da znaci da je i kod ostalih.

Sto se tice NAT-a - nije to tako samo ou Srbiji, vec i u mnogim drugim zemljama. I to ne zavisi od drzave, vec od konkretne mreze i njihovih zaliha IPv4 adresa. I u Srbiji su staticke IP adrese bile normalna stvar pre 10 godina, u vreme dok su oba velika igraca (SBB i Telekom) imali solidne zalihe adresa. Medjutim, broj korisnika je rastao, IPv4 adrese - kao sto znas - su potrosene na globalnom nivou i jedina opcija je NAT ili IPv6. Nazalost, u Srbiji IPv6 ide sporo i to nije nikakvo cudo, jer uvodjenje IPv6, ako se radi valjano, kosta. I ovo ne pricam napamet, u prethodnoj firmi, pre 15 godina, sam radio bas na velikom projektu tranzicije mreze na IPv6 (u pitanju je bio cable/ISP).

Ja inace zivim u Holandiji i pre 10 godina sam imao staticku IP adresu. Tada mi je stari modem riknuo, dobio sam novi, a s njim mi je stigla i IPv6 adresa (moj ISP koristi DS-Lite). Moj ISP naplacuje staticku IP (biznis paket) pocev od 90 evra mesecno za 800/80 Mbit/s. Ima i "basis" paket od 400 Mbit/s - on kosta 83 evra. Velika usteda, hahaha ... Cisto da vidis sta je "dranje". Eh da, ima u NL ponuda tipa 15 evra mesecno, ali to je drljavi DSL (da, prodaju i dalje to djubre). Doduse, ja imam IPv6, ta adresa je uvek staticka, a vecina servisa poput Gugla, AWS, MS, FB, Linkedin-a koristi IPv6, tako da zaobilazim DS-Lite (koji de facto radi CG-NAT za IPv4) za gotovo sve sto mi treba.

Dinamicke adrese u broadband access mrezama nemaju previse smisla, osim ako korisnici ne gase modeme ili ako provajder konfigurise modem na inteligentan nacin, da ovaj salje DHCP request samo ako na LAN-u ima prisutne aktivne klijente. Mada, danas ljudi po kucama imaju svakojake IoT dzidza-bidze koje non-stop komuniciraju s Internetom, tako da je sve to uzaludan posao. U nekim zemljama (cini mi se Nemacka) postoji cak i nekakva zakonska obaveza provajdera da su sve adrese dinamicke i da svakih sat vremena modem radi novi DHCP request i dobija novu adresu. I to je cak ugradjeno i u zakon - da adresa mora da bude uvek nova. Cak i za IPv6, sto nema nikakvog smisla. Pojma nemam zasto. Zakonodavcu se tako cefnulo. U Srbiji nema takvih naopakih zakona, a ni u vecini drugih evropskih zemalja.
Citat:
U Srbiji ili si NAT-oovan ili imas staticku adresu, dinamcika ne moze. Da ne pricam sto ne pamtim kada mi se promenila dinamicka adresa....jos malo pa staticka.

Kod tebe je bas takav slucaj - imas aktivne klijente unutar kuce, koji stalno nesto cackaju po Internetu, pa ti ISP drzi istu adresu sve vreme.
Citat:
Jos jedna stvar, ja mogu u Americi da imam svoj modem, u Srbiji ne mogu.

Nije "u Americi", vec kod tvog ISP. Postoje ISP u Americi gde to ne moze.
Citat:
Kao sto vidis, Zapad je SUPER za Srbiju. Zasto? Pa imam dinamicku, ne treba mi staticka, ne treba mi ni biznis internet.

Sta je to "Zapad"? Veoma sirok pojam, ne uopstavaj stvari.

Inace, imam ortaka koji zivi u Carlsbad CA ... bio sam kod njega pre nekih 10-15 godina, tada mi se covek zalio da u njegovom kraju ima samo ADSL i da ne moze da izgura vise od 20 Mbit/s teorijski, u praksi je govorio da je srecan ako izvuce 5 Mbit/s. I to je Amerika. I to Kalifornija! Ne znam da li se nesto popravilo od tada. Za to isto vreme, ja sam u to vreme vec imao 400 Mbit/s cable.

Ako u "Zapad" racunas i Zapadnu Evropu, tek tu je situacija sarena. Holandija ima super Net, ali to nije nikakvo cudo, jer je polaganje optike u Holandiji relativno lako. Kablove ukopavaju svega 30 cm ispod zemlje, u pesak, ispod trotoarskim plocica koje brzo skinu i brzo i vrate. U Nemackoj ima velikih delova gde je Net katastrofa. Video sam to relativno skoro. U Skandinaviji je sve impozantno, ali recimo jug Evrope - PIGS (Portugal, Italija, Grcka, Spanija) - za mnoga njihova mesta, cak i u onim razvijenijim delovima (tipa Lombardije u Italiji) Srbija je 22. vek.
Citat:
Rabijaju u Srbiji, cista ucena i dranje.

Ne slazem se s ovim, ali dobro ... svako ima svoje misljenje.

Odgovor na temu

Milan Kragujevic
Direktor IT sektora u državnoj firmi
Klenovnik

Član broj: 231903
*.dynamic.a1.rs.

Sajt: https://milankragujevic.c..

+206 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 09:13 - pre 5 meseci
Najlakši način da prepoznaš da li je neko bio van Srbije jeste da sačekaš da krenu da hvale "Zapad" za kvalitet Interneta.

Čisto da vas podsetim da je Srbija zapadno od Rumunije

O gigabitnom FTTB za <10€ u ex-SSSR republikama da ne pričam
Nemam ti ništa više reć
Ali ima ti nešto za reći moj tetejac

Odgovor na temu

bachi
Vladimir Vučićević
System administrator
Beograd, Srbija

Član broj: 17912

Sajt: www.bachi.in.rs

+2831 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 10:18 - pre 5 meseci
Citat:
U nekim zemljama (cini mi se Nemacka) postoji cak i nekakva zakonska obaveza provajdera da su sve adrese dinamicke i da svakih sat vremena modem radi novi DHCP request i dobija novu adresu. I to je cak ugradjeno i u zakon - da adresa mora da bude uvek nova. Cak i za IPv6, sto nema nikakvog smisla. Pojma nemam zasto. Zakonodavcu se tako cefnulo. U Srbiji nema takvih naopakih zakona, a ni u vecini drugih evropskih zemalja.

I posle mi neko objašnjava da je NAT66 nepotreban...
... Vladimir Vučićević aka. Bachi
~~~ www.bachi.in.rs <<<<>>>> [email protected]
>>> It's nice to be important, but it's more important to be nice...

Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475

+1817 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 11:00 - pre 5 meseci
SBB je godinama prodavao na stranom trzistu Dinamicke IP adrese !

Posebno je to uradio posle kupovine IKOM-a !

Tamo smo svaki korisnik imali po jednu dinamicku IP plus rezerva !

Naravno to da je SBB - prodavao nisam ja izmislio vec sam citao na net-u.

U sustini je i logicno . Zasto da ne prodas Ip adrese 100.000 koje si kupio sa IKOM-om ? Podelis svima CGNAT i adrese su ti visak !

Nesto malo ostavis da prodajes istim tim ljudima kao staticke ostale preprodas !

Od kada je IKOM kupljen , znaci vec 8 godina stalno sam pod CGNAT-om ! Iako sam menjao provajdere , sve u krug !

Odgovor na temu

B3R1
Berislav Todorovic
NL

+675 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 11:01 - pre 5 meseci
Evo, sada sam nasao zasto Nemci daju dinamicke adrese ...

Mislim da je obaveza provajdera u Nemackoj da ti daju dinamicku IP adresu zapravo deo njihove interpretacije GDPR. Npr. kada ucestvujes na nekom forumu gde se prikazuju IP adrese, dinamicka IP adresa ti omogucava barem nekakvu delimicnu privatnost.

Ali izvesnom Patriku iz Nemacke ni to nije bilo dovoljno, pa je presavio tabak i pozvao se na GDPR da i dinamicka IP adresa mora da bude deo licnih podataka. Isao sve do Strazbura. I dobio je spor:

https://gdprhub.eu/index.php?t...EU_-_C-582/14_-_Patrick_Breyer

Odgovor na temu

B3R1
Berislav Todorovic
NL

+675 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 11:07 - pre 5 meseci
Citat:
ademare:
SBB je godinama prodavao na stranom trzistu Dinamicke IP adrese !

Na kom to stranom trzistu? Zar SBB ne radi samo u Srbiji?
Citat:
U sustini je i logicno . Zasto da ne prodas Ip adrese 100.000 koje si kupio sa IKOM-om ? Podelis svima CGNAT i adrese su ti visak !

Nisu oni kupili adrese od IKOM-a, vec su kupili IKOM kao kompaniju, a pravo koriscenja IKOM IP adresa su automatski preuzeli, sto je po pravilima RIPE prilikom spajanja dve firme u jednu.

A posto ce morati da predju na IPv6 kad-tad, a da sve postojece IPv4 adrese prebace iza DS-Lite GW (prakticno NAT-uju sve) - sibicari pokusavaju da zarade jos malo para, jer su videli da ljudi to traze ... Kasnije ce samo povecavati cene statickih IPv4 adresa i time primoravati ljude da odustanu od toga.

Odgovor na temu

ademare

+1817 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 11:14 - pre 5 meseci
Mnogo toga Ne znas !

SBB je deo firme koja se naziva United Media !

Imas valjda internet ? Pogledaj gde posluje ta firma iz Luksemburga ! Dugo godina vlasnik UM je bio KKR fond !

Ovaj drugi deo , po meni se podrazumeva ! Mislio sam da ne moram da "crtam " sve da bi se razumelo !

Uz firmu koju je kupio, kupio je sve sto firma ima pa i njene IP adrese !

Sigurno nista nije dobio Besplatno ? Kao sto ti pises , vec je kupio SVE pa i IP adrese ?

Odgovor na temu

djricky
IT & Network Engineer
AS200305
Beograd

SuperModerator
Član broj: 1046
..7c:b4c:0:d9b1:25ef:441b:a167

Sajt: https://v6.rs

+225 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 11:20 - pre 5 meseci
na RIPE stat-u moze da se vidi tacno koliko IP adresa i kada je, istorijski, neki provajder oglasavao u globalnu ruting tabelu... ova tvrdnja da je SBB prodavao IP adrese absolutno NIJE TACNA...

kako znam? pa radio sam 5 godina u tom SBB-u, na prilicno visokoj poziciji u senior IP ekipi...

ne da se adrese nisu prodavale, nego su se kupovale, pa sam imao i obavezu da uradim proveru "reputacije" pre kupovine, kako ne bi zavrsili sa nekim spammerskim opsezima...
da ne pominjem da su se te sveze nabavljene adrese drzale bez ikakavog saobracaja i po godinu dana, kako bi bile de-listovane sa raznoraznih antispam blacklisti...

javno dostupna cinjenica je da SBB ima nesto vise od 500000 IP adresa alociranih od RIPE-a... a dobro znamo i da ima skoro milion korisnika... cak i da mozemo da iskoristimo bas svaku IP adresu, opet nam je falilo skoro 50%... a ne zaboravimo na subnetovanje, pa agregaciju, alokaciju za buducnost, itd itd... nikada ne mozete da iskoristite sve IP adrese koje imate...

u CGN pricu se krenulo svesno jer management i administracija nisu bili spremni za IPv6, dok je samo podesavanje mreze i DOCSIS 3.0 CPE-ova je trivijalna akcija...

kome ne odgovara, moze da kupi javnu IP, ili da promeni provajdera... alternativa bi bila da stotinama hiljada korisnika ne prodamo internet jer nemamo vise javnih adresa? neprihvatljivo.
“Choose a job you like, and you will never have to work a day of your life”
“Looking at small advantages prevents great affairs from being accomplished”

"Great power comes with great electricity bills"
"The fact that there's a highway to Hell but only a stairway to Heaven says a lot about
anticipated traffic volume"
"Fate: protects fools, little children, and ships named NCC-1701"

Odgovor na temu

djricky
IT & Network Engineer
AS200305
Beograd

SuperModerator
Član broj: 1046
..7c:b4c:0:d9b1:25ef:441b:a167

Sajt: https://v6.rs

+225 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 11:25 - pre 5 meseci
Citat:
ademare:
Mnogo toga Ne znas !

Imas valjda internet ? Pogledaj gde posluje ta firma iz Luksemburga ! Dugo godina vlasnik UM je bio KKR fond !

Ovaj drugi deo , po meni se podrazumeva ! Mislio sam da ne moram da "crtam " sve da bi se razumelo !

Sigurno nista nije dobio Besplatno ? Kao sto ti pises , vec je kupio SVE pa i IP adrese ?

uz svo duzno postovanje, ocigledno da ne znas s kime komuniciras...
B3R1 je siva eminencija srpskog interneta, i njegove reci treba shvatiti i prihvatiti kao aksiom.
“Choose a job you like, and you will never have to work a day of your life”
“Looking at small advantages prevents great affairs from being accomplished”

"Great power comes with great electricity bills"
"The fact that there's a highway to Hell but only a stairway to Heaven says a lot about
anticipated traffic volume"
"Fate: protects fools, little children, and ships named NCC-1701"

Odgovor na temu

Milan Kragujevic
Klenovnik

46.240.141.*

+206 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 11:25 - pre 5 meseci
You will be CGNAT-ed and you will like it.

Da citiram Vojka,

Citat:
Otpor je uzaludan zato šta sam Borg
U Požegi na stablu sviram mikro-korg

Nemam ti ništa više reć

Odgovor na temu

ademare

+1817 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 11:33 - pre 5 meseci
Citat:
djricky:
Citat:
ademare:
Mnogo toga Ne znas !

uz svo duzno postovanje, ocigledno da ne znas s kime komuniciras... :)
B3R1 je siva eminencija srpskog interneta, i njegove reci treba shvatiti i prihvatiti kao aksiom.

Znam ja dobro ko je BIO @ Beri, ali od stare slave se ne zivi ! ( Jedan od pionira interneta u tadasnjoj SRJ, jer je prvi net imala akademska mreza , a on je bio asistent na ETF-u i time se bavio )

Ja nisam napisao da on na Zna Nista , vec da Mnogo toga ne zna ?

Valjda niko od nas ne zna sve ?

To se odnosilo na pitanje gde posluje SBB ? Znaci tu je pokazao neznanje vezano za SBB, kao i neshvatanje sta se kupuje , a sta(nista) se ne dobija besplatno.

Za IP adrese i prodaju njihovu sam napisao da sam to procitao na Netu ! Tako ako je ta informacija bila pogresna , tako sam je i preneo . Ja sigurno o tome nemam licni uvid, niti izmisljam.

Odgovor na temu

Milan Kragujevic
Klenovnik

46.240.141.*

+206 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 11:36 - pre 5 meseci
> ali od stare slave se ne zivi !
e sad, kako ko.
ovaj forum je [ne]živi dokaz za to
Nemam ti ništa više reć

Odgovor na temu

B3R1
Berislav Todorovic
NL

+675 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 13:31 - pre 5 meseci
Citat:
ademare:

Odmah da se ogradim - ni ja ne znam nista o SBB-u, niti o njihovom poslovanju, ali znam, doduse samo povrsno, kako slicne off-shore konstrukcije sljakaju po Evropi, jer sam se nagledao toga.

Da ti objasnim, da ne podlegnes sveopstoj kakofoniji srpskih medijskih tabloida:

Ne posluju oni iz Luksemburga, vec u Luksembugu imaju samo zakupljenu postansku adresu, koja se svodi na logo na tabli ispred poslovne zgrade (sto mozes da vidis na Guglovim mapama). Gde inace ne sedi niko.

A onaj detalj koji mozda isto znas je da je UM deo United Group B.V. cije je sediste u Holandiji (Hoofddorp). Oni su mama-firma od United Media i nemaju cak ni logo na tabli ispred zgrade (sto se takodje vidi na Guglu), sto znaci da su u toj zgradi iznajmili usluge mailroom-a - prosledjuju im postu. Tek na toj adresi ne sedi niko od njih. Funkcioneri firme sede po raznim zemljama - Srbi mahom u Srbiji, Bosanci u Bosni itd. Gazda Solak zivi u Svici, to je sam rekao u nekom intervjuu (potrazi na Netu).

Zasto LU i NL? Pa zbog poreza! LU i NL ne naplacuju firmarinu, u NL cak imas i neke povoljne poreske popuste za d.o.o. (BV kako se to na holandskom zove) u prvih 10 godina poslovanja. Uz to, naprave neku slozenu vlasnicku strukturu, tipa jedna firma ima u vlasnistvu dve, koje imaju u vlasnistvu druge 4 i plus 3 NGOs uz to ... a deonice svake od njih imaju banke i fondovi itd. Sve to se radi da bi se minimizovao ili izbegao porez. Kada prodje 10 godina, onin izmuckaju tu strukturu i poreski tajmer im se ponovo resetuje na nulu i tako se vozaju iz jedne decenije u drugu, za dz ... Ali to je samo povrsna slika stvari, ispod haube to su knjigovodstvene konstrukcije od kojih ti se dize kosa na glavi.
Citat:
ademare:
Za IP adrese i prodaju njihovu sam napisao da sam to procitao na Netu ! Tako ako je ta informacija bila pogresna , tako sam je i preneo . Ja sigurno o tome nemam licni uvid, niti izmisljam.

Nema problema, Net i jeste igra gluvih telefona, gde ljudi cujuu svasta-nesto, pa prepricavaju onako kako su razumeli ... a tek kada novinari to uzmu u svoje ruke, tada je to cirkus.

I kad god vidim neke vesti iz svoje uze struke kako ih novinari prenose, mene ozbiljno zabrine koliko novinari uopste kapiraju ono sto politicari izjave ... i koliko nam zapravo oni unose dezinformacije u svakodnevni zivot. a ne ti politicari. :-)

Da se vratim na temu:

Ono za sta su SBB-u potrebne IP adrese se ne nalazi ni u Luksemburgu, ni u Holandiji, vec na Balkanu (Srbija, CG, BiH ...), tako da ta prica o navodnoj "prodaji IP adresas na inostranom trzistu" nema nikakvog smisla. Njihova mreza je fizicki u Srbiji, a oni ne nude nikakve usluge van Srbije. Moguce je da imaju neki OTT IPTV servis koji nude preko Neta ljudima u inostranstvu (slicno nekadasnjem NetTVplusu), ali za to im nisu potrebne njihove IP adrese na strani klijenta - klijenti tu pristupaju preko svojih lokalnih ISP.

Stavise, telekom operateru adrese su de fakto pogonsko gorivo, oni to kupuju i trose, a ne prodaju. Prodaju ih entiteti poput velikih americkih univerziteta ili vladinih institucija, koje su u neko prastaro vreme ARPANET/NSFNET (krajem 1980-ih) zaposeli citave /8 blokove (a.k.a. "class A"). Primera radi, MIT-u je tako bio upao blok 18.0.0.0/8 (18.0.0.0 - 18.255.255.255), koji su oni nedavno delom vratili ARIN-u, a delom prodali adresnim brokerima, koji sada to preprodaju americkim telco/ISP firmama.

E, za razliku od ovih poslovno-knjigovodstvenih zezalica, za koje sam prilican laik, za ovaj drugi deo (IP i sve oko toga) sam fah-idiot ... :-))) Po definiciji te reci - u to se bas razumam, ali u ostatak zivota bas i ne preterano ... :-))))))))) A fah-idiot se postaje kada u jednoj uskoj oblasti struke radis 3 decenije, od cega ove godine tacno 25 godina kako se bavim svime sto ima veze sa IP/MPLS i svim mogucim i nemogucim mreznim uredjajima, protokolima, servisima ... Onda dobijes profesionalnu deformaciju.

Inace, moj prethodni poslodavac je bila firma mnogo slicna SBB-u (kablovski operater - vrlo slicna arhitektura, iste tehnologije, isti ili slicni sistemski blokovi, slicni uredjaji), cak i po stilu poslovanja. Slicna zamrsena prica oko vlasnicke strukture, s tom razlikom sto se kod njih svi konci vuku iz USA, gde sedi glavni tata-brada koji sve to vodi i koji po Evropi kupuje i prodaje razne kablovske operatere (poput SBB-a) kao bombone ... bukvalno kao u onoj Canetovoj pesm - "Kupujem, prodajem, oduzimam i dodajem". A mi, sitni mravi, smo radili poslove tipa: kada baja kupi npr. kablovskog operatera u Rumuniji ili Poljskoj, mi trosimo 2-3 godine da sve to integrisemo u zajednicku mrezu. A onda baja proda to npr. Vodafonu, a onda mi radimo offboarding te mreze. Zamisli da ti neko da posao da najpre izgradis kucu, a onda da je srusis i tako u krug. E na to se svelo. Izdrzao sam 3 godine, ali je bilo zanimljivo za ucenje raznih stvari ... :-) Sada mi to koristi na novom poslu, jer radim za sve te firme, samo s vendorske strane.

Dok sam radio u toj bivsoj firmi bio je projekat uvodjenja IPv6 i secam se da je to kostalo jezivo mnogo. Razlog je bio sto je trebalo istestirati sve vrste cable modema, set-top-boxova i drugih terminalnih uredjaja (eMTA, CM, STB ...), plus - da ne bi bilo vristanja od strane korisnika - firma je bila iznajmila gomilu smart tv-ova, laptopova, cak i gaming konzola ... i sve je to dobro izmrcvareno da bi se videlo kako ce IPv6 i DS-Lite na IPv4 uticati na funkcionisanje svih tih uredjaja. Da ne govorimo o high-end opremi - CMTS, P/PE ruterima, switchevima, OSS/NMS ... Problem je sto je ta firma poslovala u cak 16 evropskih zemalja i u svaokj zemlji, posto su kupovali cable operatere, svaka od tih mreza je imala CMTS-ove i terminalnu opremu razlicitih vendora. Tu su bile cak i razlicite DOCSIS verzije, to je bio haos. I dalje je haos, uzgred ... skidam kapu onima koji tamo izdrze duze od par godina, ja vec pomalo gubim zivce!

Odgovor na temu

ademare

+1817 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 15:00 - pre 5 meseci
Svakako si shvatio da ja tvoje tehnicko znanje nisam dovodio u pitanje ?

Nego tako neke stvari koje nemaju veze sa tehnickom stranom interneta.

SBB i njegova organizacija, tj. firma United Media, kao i kupo-prodaja firmi, koje nemaju nikakve veze sa tehnikom.

Ali na toj prici si ti insistirao , a ne ja ! Ti si osporio moj post a ne ja tvoj ?

Jednostavno ne postoje strucnjaci "opste prakse" ili za sve, vec bi svako trebalo da se drzi pre svega svoje oblasti ?

Naravno da ni ja nisam "strucnjak" za SBB nisam ni tvrdio da jesam, svakako da covek "insajder" zna o tome vise nego mi. A nisam ni prodavao - kupovao firmu pa da sam strunjak za to pitanje .

Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
2a02:a212:92c5:5e80:def:fdb3..

+7202 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???12.09.2024. u 23:33 - pre 5 meseci
Citat:

Zasto LU i NL? Pa zbog poreza! LU i NL ne naplacuju firmarinu, u NL cak imas i neke povoljne poreske popuste za d.o.o. (BV kako se to na holandskom zove) u prvih 10 godina poslovanja. Uz to, naprave neku slozenu vlasnicku strukturu, tipa jedna firma ima u vlasnistvu dve, koje imaju u vlasnistvu druge 4 i plus 3 NGOs uz to ... a deonice svake od njih imaju banke i fondovi itd. Sve to se radi da bi se minimizovao ili izbegao porez. Kada prodje 10 godina, onin izmuckaju tu strukturu i poreski tajmer im se ponovo resetuje na nulu i tako se vozaju iz jedne decenije u drugu, za dz ... Ali to je samo povrsna slika stvari, ispod haube to su knjigovodstvene konstrukcije od kojih ti se dize kosa na glavi.

Holandski Holding (Holding BV) a onda u drzis vlasnistvu fime po EEA i sire (obicno potpisani spoazumi o sprecavanju dvostrukog oporezivanja modelirani slicno) = ne placas porez u lokalu za dividende isplacene lokalno od cerke firme i prenesene u holding u NL (u DE su valjda oslobadjali 95% porez firmi u vlasnistvu NL Holding BV-a i cuvali 5% porez na neko opravdanje, pa su ih tuzili i dobili).

Onda te dividende investiras, u neku drugu cerku holdinga... i tako.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey

Odgovor na temu

igren
Igren Meer
graditelj
IMN

Član broj: 350124
213.209.137.*

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???13.09.2024. u 09:33 - pre 5 meseci
Ovo može biti izvrsna strategija za velike posjede. Pitate se kako se to primjenjuje u stvarnim poslovnim scenarijima?
saznajte više ovdje

Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539

+760 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???13.09.2024. u 10:54 - pre 5 meseci
Suština je da što imaš više para, to plaćaš manje poreza posmatrano u procentima.
U nekim slučajevima to i jeste namera države kako bi privukla investitore, jer je dovoljno da zaposle radnu snagu, na čije plate se plaćaju porezi i doprinosi (plus kad ti zaposleni od svoje plate kupuju proizovde na koje se takođe plaća porez). Ali, onda kad se vidi da neki profitiraju u milijardama, a država od toga ima neku siću...

Citat:
B3R1:
Mislim da je obaveza provajdera u Nemackoj da ti daju dinamicku IP adresu zapravo deo njihove interpretacije GDPR. Npr. kada ucestvujes na nekom forumu gde se prikazuju IP adrese, dinamicka IP adresa ti omogucava barem nekakvu delimicnu privatnost.

I šta kad se pređe na IPv6, da li će i onda morati da im daju dinamičke adrese ili...?
I sa IPv4 nema mnogo logike čak i da imaš javnu IP adresu, jer kad isključiš ruter i ponovo uključiš (ili pokreneš skriptu za promenu IP adrese kao da je istekao "lease"), velika je verovatnoća da ponovo dobiješ istu IP adresu, jer nema baš ne znam koliko slobodnih IPv4 adresa koje su javne. Ako je NAT, onda je druga priča, verovatno imaju "pool" slobodnih adresa koje mogu da rotiraju između korisnika.

Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.

Odgovor na temu

bachi
Vladimir Vučićević
System administrator
Beograd, Srbija

Član broj: 17912

Sajt: www.bachi.in.rs

+2831 Profil

icon Re: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???13.09.2024. u 11:03 - pre 5 meseci
Bilo je pisanja ovde na temu ipv6.

U ipv6 svetu ne dobija se jedna ip adresa, već ceo mrežni prefiks.

Minimalni prefix, tj. subnet je /64 i tu imaš mnooooooooogo adresa. Mnogi ISPovi daju /60 ili /54, odnosno daju ti mogućnost da kod kuće imaš više mreža ili vlanova (pa tako wifi mreža za goste može imati isto javne ipv6 adrese).

Ti si posle taj koji odlučuje da li će neki uređaj dobiti statičku ip adresu iz tog subneta ili ne.

E sad je problem u implementaciji kod provajdera. Neki ne menjaju taj prefix koji daju korisniku uopšte, neki menjaju retko, a neki, ko taj Švabo, svaki čas.

I ti sad imaš uređaje na mreži, dao si im statičke ip adrese, kad ono, promenio se prefiks i puj pike ne važi. :)

... Vladimir Vučićević aka. Bachi
~~~ www.bachi.in.rs <<<<>>>> [email protected]
>>> It's nice to be important, but it's more important to be nice...

Odgovor na temu

[es] :: ISP :: Zasto su staticke IP adrese toliko skupe???

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7

[ Pregleda: 39189 | Odgovora: 138 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.