@ultraviolet13
Sto se administracije tice, ukoliko ispunjavate sve uslove, u razgovoru sa nemcima morate biti samouvereni i da odate utisak da dobro baratate procedurom, potrebnim dokumentima i trajanjem. Vec sam pisao ranije da nemci generalno preziru administraciju i da im je to cesto najveci problem u zivotu(nije da ih ne razumem :)). Iako postoje slucajevi gde firme(obicno velike) asistiraju i angazuju se oko dobijanja vize, njihovo angazovanje nije neophodno i vecinu stvari obavlja sam radnik. Skuplja dokumenta, prevodi ih, aplicira u konzulatu, ide po vizu, oni samo treba da potpisu ugovor i posalju sto bi morali da urade za bilo koga. Jedini napor je taj da u nekom trenutku trajanja procesa moraju da popune formular koji ima ca 2 strane.
Znaci, kada vas pitaju za radnu dozvolu vi kao iz topa trebate da kazete da trenutno nemate, ali da ispunjavate sve uslove za BC, da mozete sutra da aplicirate, da traje par nedelja(da, znam da moze da potraje, ali ne moraju oni to odmah da znaju), da vi sve radite i da oni treba samo da posalju potpisan ugovor i kasnije jedan formular da popune. Takodje, morate biti spremni u svakom trenutku da odgovorite pozitivno na pitanje da dodjete na razgovor. Sta vise, trebali bi sami da se nudite ukoliko oni snose troskove prevoza i smestaja za jedan dan. Znam da to nije jednostavno kada se ima porodica i malo dete, ali to je neki napor koji se mora uloziti. Na taj nacin se razbija barijera zvana daljina koja je cesto realan problem.
Xing profil, skockan, up to date se podrazumeva. Danas se trazenje posla u DE bez istog ne moze zamisliti. Svaki dan pronaci po bar jednog iz branse kako bi se oformila mreza kontakata i kako bi se dalje povecale sanse da vas nako primeti. Takodje, trudite se da se ubacite u grupe koje su vam interesantne, probajte da date neki svoj doprinos itd. Nekada i samo gledanje tudjeg profila moze da se isplati :)
“The study of AntiPatterns is an important research activity. The presence of ‘good’ patterns in a
successful system is not enough; you also must show that those patterns are absent in unsuccessful
systems. Likewise, it is useful to show the presence of certain patterns (AntiPatterns) in unsuccessful
systems, and their absence in successful systems.” — Jim Coplien