Ovim odgovimaram vecem broju ljudi koji su mi poslali privatne poruke vezane za narucivanje preko inostrastva. Sumiracu svoje utiske.
Kupujem sa Alibrisa, Amazona i eBay-a nekoliko godina. Nisam imao ni jedno lose iksustvo, sve sto sam porucio stiglo je, onakkao kako je pisalo da ce biti.
Sustinska razlika je sto preko eBay-a kupujete od fizickog lica po sistemu: ko najvise ponudi salje pare, a prodavac onda salje robu. Moze i da ne posalje. Naravno, treba imati u vidu da je retko kome na pameti da vas zavrne, jer se svi bore da nemaju negativne feedback poene, koji dosta govore o prodavcu. Sem toga postoji BondedSeller program PayPalVirified, PaPalSecure, Escrow i drugi servisi koji omogucavaju da prodavac dobije novac koji je poslat tek kada kucu stigne roba. Drugim recima, u startu ne verujem da ce neko da me prevari a moguce je.
Kako placam? Preko BidPay.com-a i Moneybookers.com-a koristeci Visa Virtuon karticu srpske Rajfajzen banke i BidPay karticom banke EU. Skoro svi pristaju na BidPay i Moneybookers, iako je to dodatnih 5-6 USD po transakciji. Veci prodavci omogucavaju direktno placanje karticom, pa je provizija 0.
Carina: sve ispod 100 evra se ne carini. Bitno je da trazite da prodavac posalje fakturu uz robu koju salje, i da se na fakturi vidi da je vrednost do 100 evra.
Kad kupujem, trazim da mi robu salju USPS-om, kao Air Parcel Post koji ne moze da se trekuje, sto je najjeftinije. Ako mi neko nabudzi cenu shippinga, ukazem mu na stranicu
http://ircalc.usps.gov/ putem koje moze da se izracuna cena postarine.
Roba stize za max 2 sedmice, obicno 7-10 dana, jednom je stigla za 2, jer mi poslali FedEx-om, po ceni spore poste :)
Oni koji su zeleli da narucujem za njih, pozivam ih da sami otvore racun u Rajfajzen banci i uzmu Visu Virtuon (prakticno besplatno) ili sacekaju januar kada ce DeltaBanka ponuditi slicnu karticu.
Ako ima jos pitanja bice mi drago da odgovorim (iako pisem u pogresnoj temi). ;)