Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

PROBLEM U paralelnom portu...

[es] :: Elektronika :: PROBLEM U paralelnom portu...

[ Pregleda: 3903 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

G_S
Gordan S.
::G_S::

Član broj: 12605
Poruke: 14
*.poen.net



Profil

icon PROBLEM U paralelnom portu...23.02.2004. u 16:19 - pre 214 meseci
Do cega moze biti to da mi se na paralelnom portu uvjek dobijam jedinicu...
Napravio sam neku semicu interfejsa koji bi recime trebao otvarati se onda kad posaljem jedinicu sa paralelnog porta... Ali je kod mene, kad to sve skopcam jedinica uvjek prisutna odnosno napon od 3,5 V....Na sedam od osam dioda, kolko ih se nalazi skopcanih..
Do cega bi to moglo biti.....
Ipak se OKRECE!!!!
 
Odgovor na temu

guja011
Bgd

Moderator
Član broj: 15025
Poruke: 8038
80.93.230.*



+123 Profil

icon Re: PROBLEM U paralelnom portu...23.02.2004. u 19:18 - pre 214 meseci
sedam od osam? a ta osma funkcioniše?

http://www.doc.ic.ac.uk/~ih/doc/par/doc/intro.html
 
Odgovor na temu

Night
Dbk, Hr

Član broj: 3981
Poruke: 126
*.cmu.carnet.hr

Sajt: www.redrival.com/nrx


Profil

icon Re: PROBLEM U paralelnom portu...23.02.2004. u 21:46 - pre 214 meseci
nisi naveo najbitnije, kako pises na serijski port ? iz kojeg programa i pomocu kojeg koda ?
the world is not enough ...
 
Odgovor na temu

G_S
Gordan S.
::G_S::

Član broj: 12605
Poruke: 14
*.poen.net



Profil

icon Re: PROBLEM U paralelnom portu...23.02.2004. u 22:22 - pre 214 meseci
Ovako stoje stvari....
Napravio sam taj interfejs i sve je OK... Ali ne razumjem da li racunar kada je upaljen treba da salje ili netreba da aktivira 1 na par. port.... Recimo da nista nije prikljuceno na por...
a cto se tice mog interfejsa on bi trebao raditi tako sto bi u qbasicu odradim kad da salje 1 a kad nulu.. Oko toga nije problem nego ne razumjem zasto on meni kad ja odrdaim out &H378, 255, znaci sa ovom naredbom bi trebo da od 2-9 pina na par. portu salje jedinicu...A on to odradi ali je ta jedinica aktivna par sekundi i onda se gasi 1 dioda odnosno nesalje vise 1 na sve pinove...
Isto se desava i ako odradim out &H378, 2 on radi par sekundi kako treba i opet prelazi na paljenje sedam dioda.... Ne znam da li si me razumio ali ipak hvala ti za lin...
Ipak se OKRECE!!!!
 
Odgovor na temu

guja011
Bgd

Moderator
Član broj: 15025
Poruke: 8038
195.252.85.*



+123 Profil

icon Re: PROBLEM U paralelnom portu...23.02.2004. u 23:32 - pre 214 meseci
skokni ovde

http://www.programmershelp.co.uk/printerport1.php
 
Odgovor na temu

vilyu
Web Developer
Beograd, Srbija

Član broj: 1188
Poruke: 444



+2 Profil

icon Re: PROBLEM U paralelnom portu...24.02.2004. u 23:35 - pre 214 meseci
Mene zabrinjava što si ti dobio napon od 3,5 V. Napon na paralelnom portu je 5V. Možda kačiš prevelike potrošače. Probaj sa reed relejima.
Pera električar 0637129710, BG, preporučujem.
 
Odgovor na temu

G_S
Gordan S.
::G_S::

Član broj: 12605
Poruke: 14
*.poen.net



Profil

icon Re: PROBLEM U paralelnom portu...25.02.2004. u 00:00 - pre 214 meseci
Ma to je uredu...
Uspio sam rijesiti porblem tako sto iz dosa dignem qbasic i on (interfejs) radi kako treba...
HVALA NA POMOCI!!!!
Ipak se OKRECE!!!!
 
Odgovor na temu

Night
Dbk, Hr

Član broj: 3981
Poruke: 126
*.cmu.carnet.hr

Sajt: www.redrival.com/nrx


Profil

icon Re: PROBLEM U paralelnom portu...27.02.2004. u 01:33 - pre 213 meseci
Meni u Windowsima radi okay, kad postavim neku vrijednost ona ostaje na portu dok je ne promijenim ... da nemas slucajno neki driver od printera ili nesto slicno sto mjenja status porta ?

Inace, preporucam ti da izbjegavas kacenje bilo cega direktno na port, mozes LEDiode sa serijskim otporom od 470ohm, a nikakve releje nemoj na port kopcati direktno jer mozes napraviti probleme. Ako ces switchati neke manje potrosace idi preko tranzistora i/ili releja, ako ces potrosace od 220V koristi opto-diac i triac u kombinaciji.
the world is not enough ...
 
Odgovor na temu

VALENS
Ivan Bajic
Vinkovci

Član broj: 26859
Poruke: 1
*.cmu.carnet.hr

Sajt: www.xenag.tk


Profil

icon Re: PROBLEM U paralelnom portu...19.05.2004. u 23:01 - pre 211 meseci
kada spojim voltmetar na pinove 21 i 2 la LPT port daje mi napon od 5V sto nebi trbao dok ne napisem program (koliko sam shvatio)
molim nekog ako ima kakvih shema ili preporuka da mi javi na mail.
Hvala
baja
 
Odgovor na temu

markotasic
BALKAN

Član broj: 8815
Poruke: 93
195.252.103.*

Sajt: sartarata.port5.com


Profil

icon Re: PROBLEM U paralelnom portu...20.05.2004. u 09:51 - pre 211 meseci
Ej ako neko ima kod za C/C++,QBasic ili VB, za Bi-Direkcionalne (ECP ili EPP) i/o funkcije na PARALLEL PORTu, nekaih baci.
 
Odgovor na temu

yes

Član broj: 27238
Poruke: 23
*.InfoSky.Net



+1 Profil

icon Re: PROBLEM U paralelnom portu...30.05.2004. u 11:52 - pre 210 meseci
Ja sam se paralelnim portom bavio davno.
Sto se tice software-a ja to radim iz jave i sve je radilo perfektno.
Standard je malo uvrnut i prilicno dugo sam se zezao sa modovima (ECP, EPP...).
Treba mi malo vremena da iz moje arhive izvucem sve sto sam nasao o tome, pa kad sve skupim poslacu.
Za sad evo jedan link:
http://www.piclist.com/techref/io/parallel/port.htm


 
Odgovor na temu

yes

Član broj: 27238
Poruke: 23
*.InfoSky.Net



+1 Profil

icon Re: PROBLEM U paralelnom portu...02.06.2004. u 09:07 - pre 210 meseci
OK, Koji mod?
U svakom slucaju, prvo SPP.

Trebace mnogima pa nek citaju.

KAKO DA KORISTIS LPT:

diode:
Pretpostavljam da diode koristis samo za debuging programa.
Kao sto mozez videti iz specifikacija postoje i ulazni signali koji moraju biti postavljeni tako da se na D0-D7 pojavi tvoj byte.
Ne moras vezivati diode na port kako bi isprobao port. Ima vise programcica kao sto je lptcap, portmon... koji prikazuju stanje na pinovima porta.

qbasic:
Ne znam kako radi qbasic, ali pretpostavljam da imas direktan pristup kontrolnom registru (iza adrese porta). Prouci specifikacije i podesavaj kako hoces. Ali to ces raditi tek kad program bude isproban u SPP modu, pa budes siguran da taj qbasic program radi (ja inace bas i ne volim qbasic). Mozes pogledati luberth.com, tip ima open source program u qbasic-u pa cak koristi i status registar za slanje podataka (ukupno 12 pinova, neki su invertovani).

Bez obzira koji compiler koristis i na kojoj si platformi (win, dos, linux...) treba ti direktan pristup registrima (c++'s outportb()) ili npr gotov api kao sto je javax.comm za javu. To "radi u dosu - ne radi u wind0w$u" mi je odnekud poznato.

Za pocetak uradi ovako:
(gledam u konektor)

Povezi 11 12 i 18 zajedno - busy i paperOut spustis na nulu da prevaris kompjuter da je stampac spreman i da ima papira
11 - busy (inverted)
12 - error (inverted)
18 - gnd (sve od 18 pa nadalje je gnd)

Povezi 13 15 i 16 zajedno - dignes select i error na jedinicu
13 - Select: High when Peripheral is online.
15 - nError or nFault, Low when Peripheral is offline / error / out of paper.
16 - nInitialize or nInit Assert (low) to reset Peripheral. (uvek 1 osim za reset)

Povezi 1 i 10 zajedno - tako povezujes strobe sa ack da bi predstavio periferiju kao spremnu za prijem sledeceg bajta.
1 - Strobe
10 - nAck is asserted when Busy goes off or after data is accepted

Tad ces na D0 - D7 imati taj svoj byte bez obzira kako je to poslato na port.

Ovo je klasican null printer adapter koji osim probe mozes koristiti i za gotov uredaj.
Generisi file sa podacima (byte po byte), povezi diode i posalji ga na port (npr. "copy file lpt1" u dos-u). Moras da pazis da se dovoljno dugo zadrzi jedinica ili nula na pinu da bi uopste video kad se dioda pali ili gasi, ili da radis handshake sa nAck i busy posle strobe signala kako bi objasnio kompjuteru kad da posalje sledeci byte. Ako to radis iz svog programa, mozes da saljes sta hoces i kad hoces tako sto upisujes direktno na port. Ali, ako hoces da budes siguran da je tvoj uredaj shvatio (pohvatao svaki byte), moras da proveravas da li je busy, pa ako nije, saljes dalje.
To se zove SPP.

Eto, prosto i jednostavno.

Sto se tice EPP, to je isto samo postoji dodatni "handshake" za obrnuti smer, ECP je malo komplikovaniji i skini C/C++ source sa http://www.piclist.com/techref/io/parallel/1284/ecp-ccode-sn.htm
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: PROBLEM U paralelnom portu...

[ Pregleda: 3903 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.