Kupio sam ovaj LCD TV pa da napisem par reci o njemu.
Vizualni izgled solidan, ostre, ravne linije.
Predhodna serija sa oznakom C cini mi se da je malo lepsa. Touch tipke na samom TV-u.
U odnosu na 32C530 (C oznaka je za godinu 2010, D za 2011 ...) ovaj TV ima LAN prikljucak, jedan USB port vise i AllShare tehnologiju.
Sto se tice ulaz na samom TV-u ima ih i vise nego sto treba: 4 HDMI, 2 USB, Ethernet (LAN), PC Audio In (Mini Jack), PC In (D-sub), Digital Audio Out (Optical) ... Kod paljenja/gasenja TVa, nema nikakvog zvuka sve funkcionise tiho i bez ometanja.
Daljinski je malo veci. Dobro lezi u ruci i ima veliki broj opcija, sto olaksava koriscenje TV-a.
Slika je odlicna, matrica panela odlicna tako da se pixeli uopste ne mogu videti cak i kad se pridje blizu TV-a.
Po ukljucivanju TV-a nudi vam osnovna podesavanja. Podzan je i srpski jezik. Inace meni je izuzetno lepo odradjen, jednostavan, tako da uopste nisam koristio nikakvo uputsvo. Sam softver je odlican. Pun je postavki kroz koje se vrlo brzo krecete. Ima i deo gdje je "help" i tu se nalazi e-manual sa slikama o svim postavkama za podesavanje TVa. Izvrsno.
Podesavanje kanala: Za par minuta pronadje sve kanale koji su vam dostupni preko kablovske. Kasnije mozete kanalima dodavati imena (5 slova za analogne i 10 slova za digitalne) kao i menjati raspored kanala po zelji. Ovaj deo je prilicno lose odradjen – bar se meni ne dopada. Za jednu operaciju morate ulaziti u meni vise puta, nemate pregled trenutnog kanala u uglu da bi znali sta gde treba prebaciti vec samo pise program i frekvencija kanala, tako da morate zapisati negde sta i gde prebacujete. Cim prebacite jedan kanal ostali pomere redosled :) Samo prebacivanje, ne moze se izvesti selektovanjem i pomeranjem strelica, vec svaki put treba ici na Tools, pa strelicom izabirati prebaci .... kad pomerimo jedan, vracatmo se u predhodni meni u kome se redosled promenio ... pa svaki put treba ulaziti i izlaziti iz menija a to traja i traje ... za jednu prostu operaciju treba: izabrati kanal, kliknuti Tools, strelicom 3x da bi se pomerili na polje promena, klik na OK ... Slicno je i sa dodavanjem imena programima. Preporucljivo je da prvo dodelite imena pa kasnije izvrsite razmestanje po zelji. Lepa opcija je export podesenih programa na flasku. Visesatno podesavanje kanala, njihovih naziva i redosleda moze se izgubiti u sekundi ukoliko ukljucite plug & play opciju i on pocne da trazi ispocetka ... zato sve predhodno mozete vratiti opcijom IMPORT (ukliko se predhodno zapamtili sa Export). Najlepsa stvar je sto ono sto ste Exportovali na flesku, mozete prebaciti na racunar, otvoriti u programu Samsung Channel List Editor i u njemu veoma lako i brzo podesiti sve kanale koje je TV automatski pronasao. Dodeliti ime, promeniti redosled, kreirati grupe favorita ... na kraju sve to vratite opcijom Import na TV. Ovim je ispravljeno komplikovano podesavanje preko samog TV-a i virtualne tastature koja vam sluzi za dodeljivanje imena kanalima.
Lepa opcija je kreiranje 5 grupa omiljenih programa (Favorites). Kada kasnije izaberete glupu, klikom na P+ i P-, krecete se samo kroz tu grupu pa ne gubite vreme. Veoma lepa opcija za kreiranje grupe sportskih kanala i kasnije gledanje samo te grupe ili muzickih ...
USB prkljucak: USB media player je vrlo dobar, iznenadilo me kako glatko vrti HD mkv materijal. Tilovi rade, nasa slova takoder, mogucnost namjestanja 3 velicine titlova i jos neke sitnice. Takodjer uredno pusta mp3, slike, divx... Jednostavno odlicno odradjeno i ne treba vam PC uz ovakvu mogucnost USBa. Osim USB stickova, prima i USB HDD-ove. Video materijalima se moze upravljati preko daljinskog upravljaca na kojem ima deo bas za to. Tu su tipke za play, stop, pause i ostalo.
Filmovi pusteni sa USB-a su odlicni. Mislim da vrsi skaliranje i povecava rezoluciju na FULL HD tako da ono sto je na PC-ju dobro ovde je jos bolje. Ima dosta opcija za biranje nacina prikaza slike. Konekciju sa PC-jem mozete uraditi DVI/HDMI adaptera ili preko VGA konektora. Preporuka je DVI jer je slika bolja. Kada prikljucite PC, aktivna je opcija PIP kojom u uglu TV-a gledate neki od ozabranih programa. Moguce je birati poziciju i velicinu prozora. Dve velicine i 4 pozicije prozora (gore lijevo, gore desno, dole levo, dole desno). Cak i za igrice ovaj TV je odlican jer ima bolji odziv nego LED varijante. Sam media plejer je odlicno odradjen i sve se pusta lako. Bira se Video, Slike ili Muzika i nadalje on sam nalazi. Lepa opcija je sto mozete iskljuciti panel ukoliko slusate muziku da se ne bi trosio energiju a i cuvate ekran.
LAN prikljucak: Kada prikljucite TV preko mreznog kabla na ruter, sam dodeli IP i ostale postavke. Mozete izvrsiti nadogradnju softvera direktno sa interneta ili preko USB-a. Preko interneta je daleko brze i odradice to za minut-dva. LAN prikljucak ne moze sluziti za gledanje internet sadrzaja jer na TV-u ove klase nema instaliranih aplikacija kao sto je Facebook, Youtube ... LAN sluzi za nadogradnju firmware-a i AllShare.
AllShare tehnologija: http://www.youtube.com/watch?v=m5vie0bFRao podrzana na ovom TV-u funkcionise veoma dobro. Povezao sam PC pomocu Samsung allshare aplikacije koja se instalira. Odaberu se direktorijumi i datoteke koje ce se deliti i to je sve. Na ovaj nacin mozete povezati i Android mobilni, notebook ... Zgodna stvar, sa mobitlnog gledate i pustate razne materijale direktno na TV. Jedina stvar je kod izbora foldera za deljenje, ukoliko imate mnogo filmova ili slika) zna da potraje. kao da vrsi neko indeksiranje. Kada ste odabrali ono sto delite, direktno sa TV-a ulazite u meni AllShare i birate sta zelite da gledate. Plejer podrzava veliki broj formata pa i popularni .mkv koji je u danasnje vreme neizbezan. Inace ovaj TV podrzava i WiFi adaptere pa konekciju mozte odraditi i bezicnim putem.
Opcije: neke od korisnih opcija su i Shedule Manager, kojim mozete podesiti da se TV prebaci na odredjeni program u zelejno vreme, kako ne biste propustili omiljenu seriju, film ili bilo sta ... Podrzano je rucno, dnevno, nedeljno, radnim danima, vikend ... ponavljanje.
Bilo koji od uredjaja koji prikljucite na TV, automatski se pojavljuje u listi Source kojom birate ono sto zelite da gledate. Teleteks se prikazuje u nekoliko modova: preko celog ekrana, na polovini ekrana (druga polovina je program koji gledate) ili preko programa koji je u pozadini.
Sve u svemu, za 40.000 din (400e) koliko kosta trenutno odlican izbor. Visenamenski TV i preporuka svima kojima tako nesto treba
Ovaj TV se proizvodi u Ceskoj ili Madjarskoj i ide se sa nekoliko tipova panela:
Samsung S-PVA (S-LCD),
AU Optronics (AUO) A-MVA i
Chi Mei Optoelectronics (CMO). Koji ce vam se zalomiti je lutrija. Kazu da je najbolji Samsung, AUO za njim a najslabiji CMO.
Kako prepoznati koji je pamel u pitanju? Malo teze ... Varijanta jedan je da se ukljci TV i udje u Samsung Service Menu koji je skriven i dolazi se do njega sledecom kombinacijom tastera.
TV je ugasen (Standby), onda se pritisne sledeca kombinacija tastera na daljinskom:
{INFO} {MENU} {MUTE} {POWER}
Na ekranu se pojavljuje meni sa mnogim detaljima medju kojima je vazno procitati red u kome je ispisan tip:
Type: 32A6AF0C (trece slovo je oznaka proizvodjaca panela -> A = Samsung; D = CMO; L = AUO; I = CPT)
Primer za ovaj panel (32
A6AF0C):
Code:
32 — inches, the screen size
A — panel manufacturer ([red]A = Samsung[/red]; D = CMO; L = AUO; I = CPT)
6 — frequency (6 = 50/60 Hz; 1 = 100/120 Hz; 2 = 200/240 Hz)
A — panel (A = AntiGlare; T = TN; U = Ultra Clear)
F — resolution (F = Full HD; H = HD; U = UD)
0 — 1st, 2nd panel and so on (1st = 0; 2nd = 1 ...)
C — backlight unit (C = CCFL; L = LED; E = Edge LED)
Znaci, ovaj tv je 32” sa Samsung panelom, frekvencje 50/60HZ, bez refleksije (Anti glare), Dull HD rezolucije, prvi ekran sa pozadinskm CCFL osvetljenjem.
Alternativno i malo teze (ako ne mozete uci u ovaj Service Menu) je da kroz rupice na maski sa zadnje strane procitate oznake panela pa da potrazite na netu o kom panelu se radi. Potrebno je procitati prvi red u kome je oznaka panela kao i treci red ... nesto ovako: LTF320HN01 i BN07-00979A pa da po tim oznakama potrazite na internetu koji je panel u pitanju.
[Ovu poruku je menjao grozda dana 12.10.2011. u 22:23 GMT+1]
(~ ~)( o o )(~ o)
-(_)---(_)---(_)-