Citat:
I kakve to veze ima 25 godina kasnije, tj. kakav je to argument 25 godina kasnije?
Argument je i dalje sasvim validan, poenta je da zatvoren sistem, hardverski kompatibilan sa samim sobom nema budućnost. Ove najnovije gluposti sa senzorima za hard diskove su samo još jedan pokazatelj da menadžment Applea ima isti mentalni sklop kao i pre 25 godina, samo što ih je u međuvremenu tržište nateralo da prihvate tehnologije koje koristi konkurencija. Otud i opaska o vrištanju i ritanju.
Citat:
Razni dongleovi, recimo.
Ma daj, koliki procenat softvera je imao hardverski ključ? To je bio port za tastaturu i miša koji je napravljen da korisnici
ne bi koristili jeftinije pc periferije. Na stranu što su hardverski ključevi sasvim lepo radili i na serijskim i paralelnim portovima.I u tom slučaju je na delu bila filozofija zatvorenog sistema. To je i IBM uradio sa PS/2 pa su izgubili 50% tržišta u roku od godinu dana.
Citat:
Ti kompatibilci su u velikoj meri i doprineli skoro propasti firme 1996. godine.
Teško, kompatibilce je proizvodila nekolicina firmi i to u ne baš preterano velikim količinama (niti su se po ceni preterano
razlikovali od originala). Pravi razlog je što je samo do tada isključivo mekintoš softver prepevan na windows platformu, pa nisi morao da pored novca za recimo fotošop i pagemaker daješ i ogromne pare za mašinu i os; zatim ćorsokak sa razvojem procesora i operativnog sistema. Kompatibilci bi doprineli većem udelu tadašnjeg apple softvera u celokupnoj privredi. Ali bi se Apple mnogo manje pitao u takvom mekintoš ekosistemu. heh, mentalitet velikog brata je suviše privlačan da bi se tek tako odbacio.
Citat:
Nekom se stvarno svidja limena kanta ispod stola? Nisam znao :)
Meni. Da postoje u atx verziji, ja bih odabrao compaqovo systempro serversko kućište iz 1990 (da sam apple korisnik kome ta mašina služi kao oruđe za rad, odabrao bih kućište Quadre 700). Tenk. Mašina koja služi da se na njoj prave pare a ne da glumi komad nameštaja. Ružno do bola, ali sa mehanikom i napajanjem neuporedivo boljim od onoga što se danas prodaje. Jednostavno, kada sa miliona prodatih mašina godišnje skočiš na stotine miliona prodatih mašina, kvalitet drastično opadne a ako hoćeš da zadržiš taj kvalitet onda će ti odrati kožu sa leđa. Zato je i dalje najbolja tastatura IBM-ova mehanička iz polovine osamdesetih.