Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Dilema usled manjka iskustva sa Javom

[es] :: Java :: Dilema usled manjka iskustva sa Javom

[ Pregleda: 1200 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Bope

Član broj: 62233
Poruke: 291
*.adsl.verat.net.

Sajt: www.shortsms.me


+4 Profil

icon Dilema usled manjka iskustva sa Javom21.05.2010. u 09:54 - pre 139 meseci
Imam dosta iskustva sa C#-om, ovo sto sada radim je prvi ozbiljniji program koji pisem u Javi i naisao sam na jednu dilemu. Voleo bih da cujem Vase misljenje jer ne zelim da posle lupam glavom o zid zbog lose odluke :)

Imam jedan program, koji na nekom glavnom panelu drzi nekoliko mojih, custom, kontrola. Sve te moje kontrole su izvedene iz klase jPanel, i svaka od njih u sebi sadrzi jos nekoliko, takodje mojih, custom, jLabel-a. Pokusavajuci da serijalizujem program, shvatio sam da mi ta "genetska" povezanost mojih klasa sa swingom otezava stvari. Resio sam da potpuno razdvojim svoj kod od tih swingovih nadklasa jer od celog tog panela koji nasledjujem, ja koristim samo njegovo "componentPopupMenu" svojstvo, "Location" i "Dimension" svojstva, i mouse listenere (ne racunam to sto taj jPanel ima i kontejnersko svojstvo za drzanje onih manjih kontrola).
Moj problem je to sto, ako svoju klasu pretvorim iz fizicke kontrole (prakticno jPanela koja se dodaje na glavni panel pomocu "add()", a uklanja pomocu "remove()") u kontrolu koja ce se na panel ISCRTAVATI, kako bih ja onda ucinio da moja kontrola generise MOUSE dogadjaje kada se kursor prevlaci, klikne i sl?

U sustini, pitanje je da li ja neku obicnu klasu mogu bezbolno da osposobim da generise iste MOUSE dogadjaje kao sto to rade ostale kontrole?
Da li se meni isplati (sto se truda i vremena tice) da zbog principa serijalizacije svoje klase, izvedene iz jPanela, pretvorim u obicne klase a da im omogucim generisanje dogadjaja onako kako to rade obicne kontrole? Kada korisnik misem udje u pravougaonik koji definise dimenzije mog objekta, da on pokrene "mouseEntered" dogadjaj na koji drugi objekti mogu da se "nakace"?
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 8622
*.teletrader.com.



+9850 Profil

icon Re: Dilema usled manjka iskustva sa Javom21.05.2010. u 10:13 - pre 139 meseci
Kao prvo, moram priznati da mi nije jasno čemu serijalizacija klase - programa. Da je u pitanju domen podataka bilo bi mi jasnije. Ali, dobro.

Klasa koja može da hata MOUSE evente, mora da bude prezentovana na ekranu. Da bi se pokazala na ekranu - mora da nasleđuje klasu Component.
Vakcinacija je mera koja se primenjuje masovno, na celo stanovništvo. Tako, i samo tako deluje, nikako drugačije. A onda, kad se određeno veliki procenat populacije vakciniše, biva potpuno zaštićen i svaki vakcinisani pojedinac.

 
Odgovor na temu

Bope

Član broj: 62233
Poruke: 291
*.aDSL.Verat.Net.

Sajt: www.shortsms.me


+4 Profil

icon Re: Dilema usled manjka iskustva sa Javom21.05.2010. u 17:14 - pre 139 meseci
Pa serijalizacija zato da bi korisnik mogao da sacuva taj glavni panel u kome je rasporedio te kontrole, i da posle to otvori pa da na novom glavnom panelu budu rasporedjeni elementi onako kako su bili prilikom serijalizacije.
Znaci, jednostavno obajsnjenje - kao program za crtanje u kome je "platno" jedan glavni panel, a krug, kvadrat i druge geometriske figure su klase izvedene iz jPanela. Korisnik sacuva "crtez" tako da posle ne mora ponovo sve da crta. I da - nije poenta da se sacuva kao .jpeg, nego kao binarni fajl :)
 
Odgovor na temu

mefistofel
student

Član broj: 214472
Poruke: 43
*.catv.pool.telekom.hu.



+35 Profil

icon Re: Dilema usled manjka iskustva sa Javom15.06.2010. u 22:00 - pre 138 meseci
Hm...mozda malo kasno ali nema veze mozda nekome nekada posluzi. Nemoj nikako da radis serijalizaciju. Time ces samo da kompilikujes sve, svoj kod, portabilnost, logiku i sve sto ide uz to. Umesto toga prosto napravi neki domensku klasu koje ca da pamti pozicije toga prozora. Tako ako recimo imas 3 labela koji imaju svoje natpise i dva dugmeta koje imaju svoja imena. Ti prosto zapamtis njihove osobine u neku klasu i tu klasu posle mozes da serijalizujes, da sacuvas u bazi ili prosto napises u txt fajl. Na taj nacin olaksavas sebi kodiranje, a i stabilnost aplikacije....
 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: Dilema usled manjka iskustva sa Javom

[ Pregleda: 1200 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.