ovakva je situacija imam 6 racunara u stanu. Jedan od racunara je spojen na net i sheruje konekciju ostalim preko ICSa. Na svim mashinama sem jedne je XP SP3. Ok ovo ferca ali cesto zahtijeva restart modema ili racunara koji sheruje konekciju jer se cesto nesto izbaguje (on ima internet ostali nemaju ili obrnuto ili niko a mozemo da pingujemo www.google.com). E sad mi trebaju preporuke kako da organizujem tu mrezu da radi fino + da imam neku kontrolu nad saobracajem (da mogu ogranicavati protok na odredjenu ip adresu unutar mreze, da mogu rutovati efikasno).
Kontao sam da kupim jos jednu masinu i da sluzi samo kao server ili da kupim ruter. Otprilike bi izdvojio 30-ak e za nesto od toga. uz napomenu kad kazem novu masinu dovoljno mi je da uzmem maticnu i procesor (vga graficku,ddr1,napajanje i hdd vec imam viska).
Koju masinu da kupim i koji operativni sistem + koje alate da instaliram ili da jedostavno uzmem ruter? Dodatno zelim malo i da se igram oko administracije mreze mozda nesto i naucim.