pozz svima, solex bicikli sa pomocnim benzinskim motorom zahteva registraciju , saobracajnu dozvolu i dozvolu za voznju kao sto je PSP, sto nikako ne odgovara jer je to dadatni trosak a vozac ima svega 12 godina sto se takodje ne uklapa u dozvolu.
svako budzenje benzinskog motora na bicikl se vec smatra motornim vozilom i mora da se atestira, registruje i zahteva odgovarajucu dozvolu po kubikazi motora,recimo ako bih ja stavio od moje motorne testere motor od 125 kubika na bicikl morao bih brdo para da potrosim na atest vozila i da ga registrujem (opet trosak) i treba mi vozacka dozvola "A" kategorije da bih to vozio u saobracaju, ali ako napravim bicikl na elektricni pogon onda mi nista od toga ne treba.
evo jednog predloga, moj shef ima na lageru gomilu ispravnih elektricnih "skutera" mada meni vise lice na trotinet sa sedistem :) pitao sam ga za cenu a on rece nekih 135 e ili 150e vec se ne secam, pa jos davno pomislih, zasto ne kupiti tako nesto, u njemu za tu cenu imas vec sve sto ti treba osim mozda odgovarajuce redukcije i baterije ne znam u kom su stanju jer to stoji godinama na tavanu,ali su ti skutercici ne vozeni tj novi. radi se o paketu gel akumulatora marke ultracell dva komada od 12V vezanih na red pa sve radi na 24V, imas kontroler "gasa" sa rucicom koju mozes ugraditi na bicikl, u istom kontroleru je i kontroler punjenja akumulatora i praznjanja istog, motor od 24V, 250W pri 2400 rpm prilicno je mocan mogu vam prijaviti,uz odgovarajucu redukciju mogla bi se postici zadovoljavajuca autonomija i brzina :) takodje ta elektronika koja je u jednoj kutiji dobro zalivenoj epoksicidom (dakle hidro izolovana) ima u sebi sistem koji dopunjava baterije kada se krecete nizbrdo tj motor stavlja u generatorski rezim, a motor je sa mocni permanentnim stroncijumskim magnetima tako da nema dodatne struje pobude. uz to dobijas i odgovarajuci punjac baterija, vec imas konektore montirane sve koji ti trebaju i gde ti trebaju, imas i prednje i zadnje svetlo i stop svetlo, sa sve prekidacima kablovima i sijalicama, pa cak imas i zmigavce prednje i zadnje, sve sto treba je da sve prepakujes na redovan bicikl.
ja sam hteo da kupim ovakav skutercic i da prepakujem sve na redovan bajs, baterije bi staje na sic bajsa jer nisu gabaritne i teske, a hteo sam i da ugradim 4x50W solarna panela sto je izvodljivo i da se vozam na cistu solarnu energiju :) posle sam odustao iz nekih razloga kao sto je cena panela, pa sam izradio projekat vozila sa tri tocka isto kao i bicikl samo je spusteno i nazad ima 2 tocka i ima sediste od kola ;) pa sam na to hteo da ugradim sve prethodno opisano,ali nije bitno,jednog lepog dana, lepo zvuci ideja zar ne ? :) samo cu ja to da unapredim u vozilo zatvorenog tipa sa odredjenom linijom sasije, jednim sedistem i svime neophodnim :)
nego moj predlog ti je da odes na buvljak ili pijager i lepo nadjes ili polovan takav skuter, ili nov jeftiniji, izace te sve jeftinije nego da kupujes posebno, a imas sve sto ti treba za tu namenu. razlog zasto prepakivati sve sa tog skutercica na redovan bicikl je sto taj skuter ide 40km/h a mali su mu tockovi i vrlo je ne stabilan,bicikl je ipak stabilniji, sem toga na biciklu mozes da dodas jos baterija, ima mesta pa mozes dodati i povecati autonomiju. a sa odgovarajucom redukcijom na lancanicima mozes postici i vecu brzinu kretanja od 40 km/h.
evo i jednog linka za prodaju delova i gotovih bicikala na elektricni pogon u HR, po meni su preskupi ali vredi pogledati :)
http://www.artas.hr/vozila/elektricna_vozila.htm
pozz, srecno u daljnjoj izgradnji.
[Ovu poruku je menjao shadow88 dana 14.08.2009. u 16:48 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao shadow88 dana 14.08.2009. u 16:48 GMT+1]