Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sta je to opasna struja ?

[es] :: Elektronika :: Sta je to opasna struja ?

Strane: 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 37700 | Odgovora: 93 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

baki.
Pančevo

Član broj: 136254
Poruke: 547
77.46.242.*+25 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?26.11.2008. u 23:11 - pre 156 meseci
Citat:
baki.: Svaka je struja stetna(nezdrava) za coveka.
Mislim da je davno dokazano da ljudsko telo funkcionise na bazi elektricnih impulsa od mozga nadalje i nazad te struja koja je neprirodnim putem dovedena na coveka moze samo da unese neku pometnju, prepreku ili blokadu prirodnom protoku "informacija"...


7orane citas li ti uopste nase postove?

Covek nije struja, covek je materija...
 
Odgovor na temu

peca26000

Član broj: 195056
Poruke: 3216+62 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?26.11.2008. u 23:30 - pre 156 meseci
Nema potrebe da se ljutimo mislim da je najljuca i najopasnija jednosmerna ako je covek ili sisar u pitanju zavisi na sta se misli opasnim ! ? !
 
Odgovor na temu

baki.
Pančevo

Član broj: 136254
Poruke: 547
77.46.242.*+25 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?27.11.2008. u 01:15 - pre 156 meseci
Ma ko se ljuti neka bude kriv...

Vidi ovo: naizmenicna struja grci misice, a istosmerna radi elelektrolizu (krvi i ostalih tecnosti u organizmu)...
ukucajte u pretragu " elektricna stolica" ili slicno...

a po meni tu nema neke razlike, da li je struja mala ili velika ( = da li te neko malo ili mnogo hebe. Malo ili mnogo ipak te hebe po ti vidi)...to je razlika u jacini (snazi) . Kako god okrenes budes heban, sa malom ili velikom strujom...

Pa se onda cude: rak? !!! kancer? !!! kako?!!!
 
Odgovor na temu

peca26000

Član broj: 195056
Poruke: 3216+62 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?27.11.2008. u 01:25 - pre 156 meseci
Sine baki paz ovako opasnija je jednosmerna przi sve zivo! a naizmenicna trese nije isto ova sto trese ako te nesredi bar upozori! Ipak je Tesla humaniji od edisona he heheee
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6045

Sajt: pedja.supurovic.net


+1466 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?27.11.2008. u 03:55 - pre 156 meseci
Prema nasim propisima, smatra se da je opasna struja od 50 mA. Takodje se smatra da je optornost ljudskog organizma 1.300 Ω. Iy toga sledi da je opasan napon od 65V i nasi propisi zahtevaju da za sve proracune kao napono dodira uzima 65V a u nekim slucajevima i 42V.

Da ponovim ukratko: opasna je struja veca od 50mA a iz otga sledi da je i svaki napon preko 65V opasan. Nema tu prostora za cenkanje i pretpsotavke tipa, zavisi kuda krene struja. Uvek se uzima najnepovoljniji slucaj i to je mera.

Sto se tice tog aparata za zavarivanje, to sto on moze (ako moze) da protera 200A je jedna stvar a sasvim ej druga stvar koliko je on zaista proterao kroz tvoj organizam, jer struaj u kolu ne zavisi od snage izvora vec od napona koji daje izvor i ukupnog optora u kolu. 200A ces mozda da vidis kada napravis kratak spoj, ali ako prespojis ljudskim telom, otpor je znatno veci te je i struja manja.

Razloge zasto neko nije poginuo od strunog udara treba traziti upravo u tome kuda je prosla struja kroz telo, koliko je udar trajao, kakvi su bili drugi uslovi, koji su mogli da ogranice struju ili umanje njeno stetno dejstvo na tkivo i ponajpre na tome sto su propisi takvi da uzimaju najgori slucaj, a to ne znaci da ce svaki napon iznad 65V biti smrtonosan, stavise praksa pokazuje da upravo nije tako.

Kada su u pitanju izvori veoma visokog napona koji izazovu strujni udar i ne dodje do ozbiljnog ostecenja tkiva ili smrti, tu je razlog upravo slaba snaga izvora koji ne moze da protera dovoljno jaku struju kroz telo da bi ona napravila neku stetu, osim malo grcenja misica, ako i toliko izazove.

Jos jednom, nema tu igranja, uvek se polazi sa stanovista da je opasna struja od 50mA a opasan napon 65V i od toga se nikada ne odstupa i to se ne proverava. Svaki visi napon treba smatrati kao opasan po zivot bez obzira na sve ostale cinioce.

Propisi vrlo jasno odredjuju kako se postupa ako se radi sa naponima visim od 65V, ali i to kada se takvi naponi ne smeju koristiti.
 
Odgovor na temu

stil

Član broj: 4832
Poruke: 2066+419 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?27.11.2008. u 06:43 - pre 156 meseci
Uticaj električne struje na čoveka

Čovek je izložen opasnosti od strujnog udara ako je u neposrednom kontaktu sa provodnikom ili ako se nalazi u blizini provodnika pod naponom. Trenutak dodira provodnika pod naponom i prvo delovanje struje koje covek oseti naziva se strujni udar. Izraz <strujni udar> odomaćio se zbog poznate reakcije čoveka da posle dodira predmeta pod naponom nekontrolisano brzo odmiče deo tela , a često i celo telo.To je samo jedna od mogućih opasnosti koje se javljaju: kao posledica dodira predmeta pod naponom, a osnovna opasnost nastupa kao posledica prolaska struje.
Obavljena su obimna ispitivanja kako struja deluje na organizam čoveka. Utvrdjeno je da struja na organizam deluje na tri načina. Ta dejstva su sledeća: toplotno, mehaničko i hemisko.
Toplotno dejstvo je posledica prolaska struje kroz ljudski organizam. Telo čoveka ima odredjen otpor pa se usled proticanja struje oslobadja energija. Pri tome su neminovne unutrasnje opekotine, usled kojih se razaraju tkiva i dolazi do teskih unutrašnjih povreda.
Mehaničko dejstvo struje na čoveka je posledica grčenja mišića i nekontrolisanih refleksnih pokreta koji se javljaju u trenutku prolaska struje. Ako je unesrećeni na ravnom terenu tj. na terenu gde nema oštrih predmeta, ovi pokreti retko kad izazivaju dodatne mehaničke povrede. Mnogo su opasniji sliučajevi kada čovek radi na lestvicama visoko iznad zemlje ili kada je zaposlen na nekoj mašini sa velikim polugama i mnogim šiljatim delovima. U ovakvim slučajevima može doći do smrti, i to ne samo zbog proticanja struje kroz organizam već i zbog toga sto usled naglih pokreta čovek moze da povredi glavu ili neki drugi deo tela, ili da zadobije povrede usled pada sa velike visine.
Hemisko dejstvo se izražava prilikom delovanja jednosmerne struje. Ljudski organizam se tada ponasa kao tečan provodnik i električna struja ga elektrolizom rastavlja, nanoseći trajna oštećenja.

Presudni faktori prilikom strujnog udara


Kakve će posledice imati strujni udar na čoveka zavisi od sledećih faktora: jačine struje, vremena proticanja struje, puta struje kroz telo, učestanost struje, otpor izolacije čoveka i otpor njenog tela.
Jačina struje zavisi od napona, prelaznog električnog otpora ljudskog tela na mestu dodira i otpora izolovanih mesta za stajanje preko kojih se zatvara strujno kolo.
Prvi osećaj da struja prolazi kroz telo dobija se pri jačini struje od 1mA. Delovanje ove struje je neznatno i ispoljava se malim stezanjem misića. Nesto osetnije stezanje misića , uz treperenje prstiju i ruke sve do lakta, izaziva struja od 2 do 4mA.
Struja od 5 do 7mA izaziva lagani grč u laktu. Jače struje izazivaju i jača grčenja, tako da se javljaju i bolovi, a pri struji od 19 do 22mA više nije moguće ispustiti probnu elektrodu iz ruke.
Putanja struje kroz ljudsko telo je veoma važna i odlučujuća za težunu posledica. Srce i nervni sistem a prvenstveno mozak su vrlo osetljivi na dejstvo struje i zato će posledice biti opasnije ako se ovi organi u trenutku strujnog udara nalaze na najkraćoj putanji izmedju mesta ulaska i mesta izlaska struje iz tela.
Na slici 1 prikazan je slučaj kad čovek dodiruje glavom provodnik pod naponom, a stoji na uzemljenoj podlozi. Na putu prolaska struje nalaze se mozak i srce, pa su posledice najteze. Sličan je primer i na slici 2 gde je do udesa doslo usled dodira ruke i provodnika. I ovde se srce nalazi na putanji struje , a samo je glava iznad glavnog domašaja. Nešto lakši slučaj strujnog udara prikazan je na slici 3, gde se strujni krug zatvara preko nogu rukovaoca, a srce i glava su iznad glavne putanje struje kroz organizam.
sl 176 st 164


Napaon na predmetu koji izaziva strujni udar smatra se konstantnom veličinom. Jačina struje kroz organizam zavisiće od otpora izolacije coveka i od otpora njegovog tela. Osnovna izolacija čoveka su koza, čarape, cipele i rukavice. Otpor čarapa i cipela menja se od 1000 do 100000 Ω, zavisno od toga da li su ovi delovi opreme suvi ili vlazni.
Ni otpor ljudskog tela nije konstantan, već se menja od sučaja do slučaja. Na veličinu ovog otpora utiču posebno i atmosferske prilike, jer se koža znojenjem vlaži, a to smanjuje njen otpor. Kako je koža glavni otpor ljudskog tela, od njene vlaznosti, odnosno od njenog otpora, zavisi i ukupan otpor i prelazni otpor.
Otpor tela je najmanji kada se čovek kupa. Ukupan otpor tada može spasti na 500 Ω, i u tim trenucima je za čoveka opasan i napon od 24V tj. formula i to je granica smrtne opasnosti.
Učestanost struje takodje utiče na njeno dejstvo na ljudski organizam. Može se reći da su struje svih učestanosti opasne, a da je ta opasnost najveća od učestanosti struja sa kojima se dolazi u industriji i domaćinstvu.


Mogućnost udesa

Da bih čovek bio izložen dejstvu električne struje, potrebno je da se preko njegovog tela zatvori strujni krug i protekne struja. Moglo bih se reći da čovek nije u opasnosti od strujnog udara kad dodiruje rukom samo jedan provodnik čak i vrlo visokog napona (slika 1) ako pri tom na neki način lebdi u vazduhu, jer je tada dobro izolovan od svih uzemljenih predmeta. U ovom apkstraktnom primeru, koji ne treba proveravati, čovek je u kontaktu samo sa jednim provodnikom. Kako ljudski organizam ima u odnosu na električne provodnike veoma veliki otpor (R1>R2), kroz njegovo telo prolazila bih struja neznatne jačine . Da je to tačno može se zaklučiti sa sematskog prikaza koji je dat na slikama na kojoj je prikazana zamenska šema na kojoj ljudsko telo izgleda kao veoma veliki otpornik.


Čovek se izlaze opasnosti od strujnog udara u sledeća tri slucaja:

- ako dodirne dva provodnika pod različitim naponom
- ako dodirne provodnik i predmet u neposrednoj vezi sa zemljom
- ako dodirne provodnik a stoji na zemljiU prvom slučaju (slika 1) rukovalac je telom spojio dva provodnika izmedju kojih postoji potencijalna razlika. Pošto su najčesće dva fazna provodnika, telo je izloženo medjufaznom (liniskom naponu), pa je zato ovo najopasniji oblik udesa.
Kada rukovalac radi na popravci neke mašine ili uredjja, koristeći pri tom obavezna zaštitna sredstva, desi se da nezaštićenom rukom dodirne deo opreme pod naponom i da to prodje bez posledica, jer ga štite zaštitne čizme i zaštitna klupica. Drugi pomenuti slučaj nastupi će ako se istovremeno dodirne predmet pod naponom, a drugim delom nezaštićenog tela uzemljeni deo mašine ili uredjaja, kao što je prikazano na slici 3. Ovo se često dešava prilikom remonta, sitnih opravki i drugih intervencija, kako na električnim uredjajima tako i na mašinskom delu opreme.
Treći slučaj je kada čovek jednim delom tela dotakne predmet pod naponom, stojeći na predmetu u neposrednoj vezi sa zemljom,kao što je prikazano na slici 3 pod a. Ovo se najčešće desava ne samo radnicima stručnim za električne radove već i svim drugim ljudima. Uzrok je uglavnom nepažnja i prenebregavanje primene zaštitnih mera.

autor:Milorad N.Justinijanocić

http://www.elektro-wizard.com/uticajstrujenacoveka.htm
http://www.elektro-wizard.com/mogucnostudesa.htm

Tekst ima grešaka u kucanju ali to je otprilike ono osnovno što bi trebalo da se zna na ovu temu.

[Ovu poruku je menjao stil dana 27.11.2008. u 07:54 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Student ETF-a
Aleksandar
Beograd

Član broj: 177119
Poruke: 85
85.222.177.*Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?27.11.2008. u 11:51 - pre 156 meseci
Lep primer je davao moj profesor u elektrotehnickoj skoli (inace coveka je oko 700 puta udarila struja). Kaze to vam je isto kada cigla padne sa zgrade i ubije coveka. Da li je coveka ubila gravitacija ili cigla??? E pa ovde recimo neka gravitacija bude napon a struja masa cigle. Moze recimo da vam padne cigla od pola kilograma sa 100 metara visine i da vam pocepa glavu a moze da padne i blok od 20 kilograma sa vidise od 10 cm i da vam ne bude nista. Koliko ja znam najcesce ljudi ginu od ogromnih napona i struja od par (desetina) mA.
 
Odgovor na temu

vladd

Član broj: 37217
Poruke: 12053
212.200.204.*+5241 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?27.11.2008. u 12:21 - pre 156 meseci
Struja, da bi bila "opasna" mora da se definise po intenzitetu i po lokaciji. Standardizovani su neki uopsteni naponi, i generalizovane struje, preko 40 ili 50 mA.

Za vrlo uopsten slucaj.

Moze biti opasna i manja struja, ako izazove skok sa terase na 15-om spratu..tako da pri radu sa naponima vecim od 50V treba biti oprezan, licno, osim ako neko nije iskustveno isprobao da vise lici na Bibu struju, nego na "prosecno" ljudsko bice...

Sa druge strane, nije svejedno da li ce pola ampera proci kroz nogu, od kolena do stopala, ili 50 mA kroz "dijagonalu", leva ruka, desna noga, i koliki trenutak ce uticati na rad srca, i u kom trenutku, sistolnom ili dijastolnom...

Narocito treba da budu orezne osobe sa vlaznim rukama ili koje se poviseno znoje..

Poz
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 8596
212.200.68.*+9845 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?27.11.2008. u 12:56 - pre 156 meseci
@Student ETF
Primer ne samo da nije LEP već je i potpuno pogrešan i neuporediv.

Predrag Supurović je dao lepo i kompletno objašnjenje.
Ljudi koji su skloni teorijama zavere osećaju se posebno, jer sebe vide kao nekoga ko je bolje informisan od drugih o važnim društvenim i političkim događajima. Zbog ovih razloga teoretičari zavere su često i narcisoidni.
 
Odgovor na temu

ksrele
Programer - informatičar
Gold Drink D.O.O. Subotica
Subotica

Član broj: 14253
Poruke: 1639
93.86.3.*

ICQ: 66444502


+47 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?27.11.2008. u 13:47 - pre 156 meseci
Link koji je dat na prvoj stranici daje najbolje objasnjenje, Pedja je dao isto objasnjenje samo na nasem jeziku :) i sa malo drugacijim brojevima, ali to je to ako se uzme u obzir tolerancija od par %.
A primer "studenta", ili tacnije "profesora", i nije toliko los. Lepo je poceo ali je lose zavrsen. Ako se u porednjenju uzme analogija masa cigle - struja, gravitacija - napon, onda visina nema neke velike uloge. Sila je jednaka masa puta ubrzanje (F=m*a). Fazon je u drugoj vrednosti za "a", tj primer bio bio dobar kada bi se zavrsio sledecim recima: "Nije isto da li ce ti pasti na glavu cigla mase od pola kilograma na Zemlji, na Mesecu ili mozda u skoro beztezinskom stanju u nekoj letelici u svemiru ili u kontrolisanoj laboratoriji."
A za dalja razmatranja mislite o onom malom masazeru sa jednom dugme baterijom. Koliko mA moze da obezbedi ta baterija na svoja 3V? Ne znam tacno ali sigurno ne mnogo, reda nekoliko desetina mA. Kada se taj napon poveca na nekoliko hiljada volti koliko se ampera dobije? Snaga na izlazu je neznatno umanjena snaga na ulazu (za teorijsku raspravu uzecemo da su iste, tj da nema gubitaka). Prostom racunicom dobija se veoma mala struja koja samo "pecne" i "zagolica" i nista vise.
E sada, mene zanima jedna druga stvar koju ne znam. Rad blica na fotoaparatu. Blic radi na tom principu da napuni visoko naponski kondezator pa ga isprazni kroz blic lampu. Dok se kondz. puni radi se pretvaranje malog napona na ovaj veliki iz slabasne baterije, ali kada se kondz. napuni slabasni pretvarac (koji uzgred ne moze da nam naudi kao tako slab) se gasi, napon na kondezatoru je isti kao onaj sa pretvaraca ali nemamo pojma kolika je struja, tj snaga? Da li ovaj kondz moze da ubije?
 
Odgovor na temu

_goThic_
Colt Willcox
Java
Coffee City

Član broj: 43667
Poruke: 237
93.86.20.*+15 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?27.11.2008. u 18:19 - pre 156 meseci
meni je par puta dobro prodrmala ruku struja iz otvorenog digitalnog fotoaparata.
cak nije ni imao bateriju u sebi u trenutku pokusaja "opravke".
 
Odgovor na temu

7oran

Član broj: 96753
Poruke: 86
*.3dnet.co.yu.+1 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?27.11.2008. u 19:02 - pre 156 meseci
U stvari fotoaparat bi trebao imati upozorenje da sadrzi kondenzatore sa visokom voltazom, mislim da unutra gde stoji film treba to da pise, dok kod onih kod kojih se montira blic, trebalo bi isto da pise na samom blicu. Imam neke podatke o tome kolika je kondenzacija opasna pa ako bude vremena napisacu nesto kad sve proverim.

[Ovu poruku je menjao 7oran dana 28.11.2008. u 03:47 GMT+1]
 
Odgovor na temu

peca26000

Član broj: 195056
Poruke: 3216+62 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?28.11.2008. u 06:16 - pre 156 meseci
Sve je to relativno kako je to opasno? ja uporno tvrdim da je jednosmerna opasnija ! ovo sto trese ipak ima neku korist a od przenja niko nije dobro prosao a pogotovo tesko zarastaju rane od vf napona i potpuno je drugaciji i miris i ukus.

Naravno to iz fotoarapata je jednosmerni napon od 330v i 300uF kondezator koji drzi zato i opece ali nedrma.
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6045

Sajt: pedja.supurovic.net


+1466 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?28.11.2008. u 09:44 - pre 156 meseci
A kakve veze ima VF napon sa jednosmernom strujom?


Bespredmetno je raspravajti o tome da li je opasnija jednosmerna ili nazimenicna struja. Kad se predje prag opasnog (65V), dalje vise nije bitno. Kad si mrtav nije ti bitno da li je bila jednosmerna ili naizmenicna.


[Ovu poruku je menjao Predrag Supurovic dana 28.11.2008. u 11:04 GMT+1]
 
Odgovor na temu

vladd

Član broj: 37217
Poruke: 12053
93.86.42.*+5241 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?28.11.2008. u 11:02 - pre 156 meseci
Glupo je spominjati napunjeni kondenzator i tretirati to kao izvor struje. To sto samo opece, to je zato sto se prazni, po odredjenoj krivoj, i energija odlazi iz njega, ako se ne dopunjava..


Sa stalnim izvorom struje je malo drugacija prica.

Takodje, opasna je struja od jednosmerne, do neke vise frekventne naizmenicne. Pojedini RF naponi prolaze po povrzini koze, pa su naizgled bezopasni, do trenutka kada promene putanju..

Ne treba unositi specificne primere i praviti zabune zanemarivanjem.

Poz.
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
212.200.243.*

Sajt: www.distrowatch.com


+209 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?28.11.2008. u 13:42 - pre 156 meseci
Citat:
Koliko ja znam najcesce ljudi ginu od ogromnih napona i struja od par (desetina) mA.

Citat:
ja mislim da je jednosmerna struja
U mom komsiluku su poginula dva coveka, 220 volti, jedan od neispravne lampe - svetiljke u podrumu, drugi od busilice, dok su jos bile sa uzemljenjem.
Citat:
Glupo je spominjati napunjeni kondenzator i tretirati to kao izvor struje.

Za kondenzatore nisam strucnjak, ali znam da ih ima i vrlo velikih, pa prema tome i verovatno opasnih po zivot. Sumnjam da su opasni po zivot ti iz digitalnih fotoaparata, ali ih ima i na motorima i u raznim drugim uredjajima, i oni su cesto mnogo veci. Vec oni u masini za pranje rublja su prilicno veliki i opasni.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

7oran

Član broj: 96753
Poruke: 86
*.3dnet.co.yu.+1 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?28.11.2008. u 16:30 - pre 156 meseci
Peco, Vladde i Tdjokic, polako, Dzuli se racunaju ovako E = 1/2 * U^2 * C

E = Snaga u Dzulima
U = Voltaza u voltima
C = zapremina u Faradima

Nisam obradio sve podatke o kondenzatorima ali sam vec na jednom mestu nasao da je smrtna snaga od 10 Dzula, mada je za zenske osobe ovaj prag sigorno i manji. Ako izracunas ovo gore za kondenzator od 330v i 300uF koji si spomenuo, ispadne sledece:

E = 1/2 x 330 x 330 x 0,0003

E = 16,335 Dzula

Eto kao sto vidis ako se uzme ovaj podatak, taj kondenzator iz fotoaparata je smrtonosan za citavih 6,335 Dzula vise. Malo sam kopao za one elektricne pistolje sto osamucuju, kod njih se snaga krece otprilike od 0,3 do 1,76 Dzula, a sokirana osoba gubi svest na nekoliko minuta, mislim da bi i ovo trebalo svrstati u opasnu struju jer sokirana osoba moze pasti i udariti glavu od nesto i na taj nacin poginuti, ili pasti preko elektricnog kabla, a to je isto sto i smrt. Sto se tice bliceva, nasao sam jos neke kondenzatore koji imaju citavih 44 i 98 Dzula a rade na 360v.

Peco i ostali, kada je u pitanju jednosmerna struja moglo bi se reci da su male kolicine veoma smrtne, cuo sam neku pricu da je neka zena zaspala u kadi a kroz kadu je prolazila neka jednosmerna struja, nikad se nije probudila, jer je struja razlozila krv, takva je prica, a poznato je da jednosmerna pravi elektrolizu, treba i o tome razmisljati a ne samo o visokom naponu, tu si u pravu na neki nacin. Mada mi je cudno da se nije probudila, po pravilu covek se probudi kad mu je hladno ili ga boli nesto, mozda je bila umorna, mada opet kazem cudna mi je prica, ali svakako je treba uzeti u razmatranje.
 
Odgovor na temu

peca26000

Član broj: 195056
Poruke: 3216+62 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?28.11.2008. u 16:51 - pre 156 meseci
Jos samo malo da pojasnim predragu suporovicu
Citat:
Predrag Supurovic: A kakve veze ima VF napon sa jednosmernom strujom?

Bespredmetno je raspravajti o tome da li je opasnija jednosmerna ili nazimenicna struja. Kad se predje prag opasnog (65V), dalje vise nije bitno. Kad si mrtav nije ti bitno da li je bila jednosmerna ili naizmenicna.

[Ovu poruku je menjao Predrag Supurovic dana 28.11.2008. u 11:04 GMT+1]

Mozda kako se uzme kad si murtav neznas nista da li je i to sad potrebno raspravljati?
Ja sam naveo kako utice VF napon ! i opet po ko zna koji put ako je covek svestan da ne navodim primer ~ ima na 50HZ prednosti .
Za jednosmernu ja bi se laicki izrazio przenje nerva sve do mozga ? ea kako zasto evo primer koliko je dzula to potrebno da usmrti ne znam.
Pozdrav
 
Odgovor na temu

7oran

Član broj: 96753
Poruke: 86
*.3dnet.co.yu.+1 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?28.11.2008. u 17:05 - pre 156 meseci
Sto se tice razlike jednosmerne i naizmenicne na visim voltazama, naizmenicna od 60hz je uvek pet puta opasnija, naravno govorimo o miliamperima potrebnim za nezeljene posledice, ako me pitate zasto, reci cu vam da nemam pojma, ali tako su pokazala ispitivanja.

[Ovu poruku je menjao 7oran dana 28.11.2008. u 20:13 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6045

Sajt: pedja.supurovic.net


+1466 Profil

icon Re: Sta je to opasna struja ?28.11.2008. u 18:53 - pre 156 meseci
Peco, hvala na trudu ali iz onog sto pises je vise nego jasno da tebi trebaju pojasnjenja :)

Ako imas dva izvora, jedan 500V 60Hz i jedan 500V jednosmerne struje, kad se prikljucis na bilo koji od njih, ista ti je sudbina. Da li ces da mirises na przeno, peceno, kuvano ili sta vec, nebitno je.


Sta cemo sledece da diskutujemo, da li je opasnije ako te zgazi autobus ili voz?

 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Sta je to opasna struja ?

Strane: 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 37700 | Odgovora: 93 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.