Citat:
Miorot: Moraću da vidim u čemu je greška, verovatno u tome što koristim brojeve 1, 2, 3, 5, 7, i 11. Verovatno treba da se koristi niz prostih brojeva koji su veći od maksimalnih vrednosti koje mogu da imaju godine (291), dani (31), meseci (12), sati (24) i minuti/sekunde (60). Recimo, 293 za godine, 37 za dane, 13 za mesece, 29 za sate, 61 i 67 za minute i sekunde. Moraću to da izračunam kasnije, sada ne mogu da stignem. Ne znam da li ću u tom slučaju da ostanem u okviru 64 bita...
Problem je sto je entropija informacija neumoljiva, ni u kom slucaju cak i da napravis resiv f-1 nece moci da zauzmes manje bitova za datum nego sto je pun opseg vrednosti. A glavni problem koji imas sa ovim resenjem jeste resivost f-1().
Pazi ovako, ako uzmes samo dve nepoznate i jednu jednacinu, njeno resenje je prava, znaci (iz nekog razloga tex nece da mi renderuje ni \fracni \over kako treba, jel to do mene ili ?):
ax + by = c
x = -(b/a)x + c/a
Cak iako svedes resenje samo na diskretne vrednosti i dalje ih imas beskonacno mnogo (ili nemas nijedno).
Za tri nepoznate resenje ti je ravan, a za 6 nepoznatih resenje je neka 5D hyper-ravan. Nije resivo jednostavno zato sto se domeni promenljivih preklapaju. Jedno od resenja je da razdvojis domene i da resenja uzimas preko MOD (ostatak pri deljenju), ali tek ces onda da se natrosis bitova na razliku izmedju velicine svakog domena i najblizeg stepena 2-ke (npr 60 sekundi ima 60 diskretnih vrednosti od 0 do 59 ali bi njegov domen bio 6 bitova, gde gubis 4 diskretne vrednosti od 60-63). Najoptimalnije resenje za jedan datum bez gubitka je jednostavno broj sekundi protekao od (1.1.1900 00:00:00), i metod slican tom se koristi skoro svuda u datetime tipovima.
Citat:
Nedeljko: Nego, može li neko da napiše algoritam kodiranja/dekodiranja na osnovu onog mog posta? Ja sam prebrojavanjem samo dokazao da je moguće sa 64 bita. Rešenje nije kompletirano.
Okusacu se sutra, sad je vec kasno
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić