Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem prilikom update dataadapter-a

[es] :: .NET :: Problem prilikom update dataadapter-a

[ Pregleda: 2300 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

daddydrazen
Doboj

Član broj: 131348
Poruke: 29
81.93.74.*



Profil

icon Problem prilikom update dataadapter-a18.07.2008. u 11:51 - pre 191 meseci
Pozdrav svima,

pravim neki program u VB2005 i imam problem oko stvari koja bi trebalo da je toliko jednostavna a koja mi zivce pokida. Imam na jednoj formi grid u koji ucitavam podatke iz tabele u bazi. Dataset i dataadapter koji ucitavaju tabelu iz baze mi se nalaze u modulu i oni fino ucitaju podatke. Stavim da mi je datasource za grid taj dataset koji je smjesten u modulu. I na gridu mi prikaze fino podatke. Znaci da je dataset korektno popunjen.

E sad nastaje problem kad ja hocu da izbrisem nesto iz dataseta i iz baze uopste. Kod koji koristim:
Code:

    Private Sub cmdIzbrisi_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles cmdIzbrisi.Click
        
        Dim cmb As New OleDb.OleDbCommandBuilder(daOsoba)
        dsOsoba.Tables("Osoba").Rows(1).Delete()
        daOsoba.Update(dsOsoba, "Osoba")

    End Sub


Zakacio sam i sliku sa Relationship-om baze tako da otprilike mozete da vidite o cemu se radi. E sad on meni ovdje izbaci gresku, :"No value given for one or more required parameters.", kada treba da odradi update dataadapter-a,a ja ne kontam zasto. Kada stavim da mi taj isti dataadapter i dataset ucitaju neku drugu tabelu iz baze, recimo Tabela1 ili Tabela2 onda mi ovaj isti kod to odradi. Nista mi nije jasno.

I da, nije samo problem sa delete. Problem je i sa Update i sa Insert. Uvijek puca kada treba da update-uje dataadapter.

Da li neko moze reci u cemu grijesim. I naravno, pomoci mi :)

Unaprijed zahvaljujem svima!
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

zenmorke
zenmorke
student
beograd

Član broj: 176360
Poruke: 54
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Re: Problem prilikom update dataadapter-a18.07.2008. u 12:19 - pre 191 meseci
Iz tabele "Osoba" je spusten kljuc u druge tabele,znaci ne mozes da obrises unos iz te tabele ako postoji podaci iz iste u drugim tabelama.
sve je s***** osim pishanja
 
Odgovor na temu

daddydrazen
Doboj

Član broj: 131348
Poruke: 29
81.93.74.*



Profil

icon Re: Problem prilikom update dataadapter-a18.07.2008. u 12:39 - pre 191 meseci
Kad sam pravio relacije stavio sam da ako se obrise iz te tabele da brise i u tabeli Veza tj oznacio sam na relaciji Cascade delete related records kad sam je kreirao. Tom logikom ne bih mogao izbrisati ni iz Tabela1 jer mi se i iz nje spusta primarni kljuc u tabelu Veza1 Al nema veze, izbrisem relacije izmedju Osoba i svih tabela Veza i pokusam da obrisem iz tabele Osoba i opet nece. Palo mi je i to na pamet. Inace Tabela Osoba ima jos nekih polja al su to obicni podaci tipa telefon, adresa itd al su nebitni pa sam skratio samo da prikazem ono bitno.
 
Odgovor na temu

Igor Gajic

Član broj: 93194
Poruke: 747
*.ADSL.neobee.net.



+987 Profil

icon Re: Problem prilikom update dataadapter-a18.07.2008. u 12:43 - pre 191 meseci
Kako glase naredbe insert,update, delete od dataadaptera?

Da li si ih generisao preko CommandBuilder-a ili rucno?

Ako si ih rucno kodirao onda je problem najverovatnije sa
lose definisanim parametrom.
 
Odgovor na temu

zenmorke
zenmorke
student
beograd

Član broj: 176360
Poruke: 54
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Re: Problem prilikom update dataadapter-a18.07.2008. u 12:45 - pre 191 meseci
I ja isto mislim da je problem parametar,tj da to nisi dobro obradio....proveri to opet...
sve je s***** osim pishanja
 
Odgovor na temu

daddydrazen
Doboj

Član broj: 131348
Poruke: 29
81.93.74.*



Profil

icon Re: Problem prilikom update dataadapter-a18.07.2008. u 12:58 - pre 191 meseci
Jesam radio preko comandbuildera. Radio sam kao sto sam naznacio u prvom postu. To je procedura za dugme koje se zove Izbrisi. Deklarisao sam comandbuilder za dataadapter daOsoba i onda dole liniju gdje brise iz dataseta prodje a kad treba da update-uje dataadapter onda pukne. Probavao sam i na neke druge nacine al isto. I nije mi jasno zasto hoce kad tom datasetu i dataadapteru dodijeli neka druga tabela iz baze hoce a sa ovom nece. Siznucu majke mi!
 
Odgovor na temu

daddydrazen
Doboj

Član broj: 131348
Poruke: 29
81.93.74.*



Profil

icon Re: Problem prilikom update dataadapter-a23.07.2008. u 08:25 - pre 191 meseci
Ljudi, jel iko skont'o sta bi me moglo zezat. Ja ovo jos nisam rijesio. A niko da mi se javi.
 
Odgovor na temu

zenmorke
zenmorke
student
beograd

Član broj: 176360
Poruke: 54
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Re: Problem prilikom update dataadapter-a23.07.2008. u 08:46 - pre 191 meseci
Na koji nacin ti u stvari brises odredjeni red ovde?
pored toga jesi siguran da je ovo ok,slabo znam VBA script,bolji sam sa C#,ali opet mi je ovo malo cudno....



Code:
dsOsoba.Tables("Osoba").Rows(1).Delete()

sve je s***** osim pishanja
 
Odgovor na temu

daddydrazen
Doboj

Član broj: 131348
Poruke: 29
81.93.74.*



Profil

icon Re: Problem prilikom update dataadapter-a23.07.2008. u 10:12 - pre 191 meseci
Citat:
zenmorke: Na koji nacin ti u stvari brises odredjeni red ovde?
pored toga jesi siguran da je ovo ok,slabo znam VBA script,bolji sam sa C#,ali opet mi je ovo malo cudno....



Code:
dsOsoba.Tables("Osoba").Rows(1).Delete()


dsOsoba mi je u stvari dataset. Ova linija koda radi provjereno. Ona brise red broj 1 u tabeli koja je ucitana kroz dataset. Ja sam stavio 1 samo da vidim hoce li mi proci uopste. Inace imam jednu promjenjivu koja stoji umjesto 1 i koja govori koji u stvari red u dataset-u treba da se izbrise. E sad problem nastaje kod sledece linije koda.

Code:
daOsoba.Update(dsOsoba, "Osoba")


Dataadapter daOsoba treba da se update-uje i ujedno da update-uje zapis u samoj tabeli u bazi i to sve u odnosu na novonastali dataset dsOsoba sa izbrisanim redom 1. Data adapter treba da se update-uje preko comand builder-a cmb koji sam deklarisao prije nego sam kreuo sa brisanjem reda.

Kada izbrisem ovaj kod za update program prodje i odradi brisanje dataset-a i kada ga ja ponovo ucitam u grid on ne prikazuje taj izbrisani red. Al sta mi to vrijedi kad se u samoj bazi ne izbrise, i kada se ponovo pokrene program taj "izbrisani" red je ponovo ucitan.
 
Odgovor na temu

zenmorke
zenmorke
student
beograd

Član broj: 176360
Poruke: 54
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Re: Problem prilikom update dataadapter-a23.07.2008. u 10:24 - pre 191 meseci
Znaci brise ti u dataset-u ali ne radi promene u bazi...probaj sa nekom metodom koja potvrdjuje update dataadaptera na kraju,nesto kao acceptChanges() npr.


http://www.elitesecurity.org/t120494-Update-DataGrida

[Ovu poruku je menjao zenmorke dana 23.07.2008. u 12:18 GMT+1]
sve je s***** osim pishanja
 
Odgovor na temu

fpedja
Beograd

Član broj: 145092
Poruke: 76
*.xdsl.beograd.com.



Profil

icon Re: Problem prilikom update dataadapter-a23.07.2008. u 11:05 - pre 191 meseci
Code:

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        Dim dsOsoba As New DataSet
        Dim putanja As String = "c:\MyData\Proba.mdb"
        Dim constr As String = "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0; Data Source=" & putanja
        Dim con As New OleDbConnection(constr)
        con.Open()
        Dim upit As String = "SELECT * FROM Lst"
        Dim oCom As New OleDbCommand(upit)
        oCom.Connection = con
        Dim daOsoba As New OleDbDataAdapter(oCom)
        Dim cmb As New OleDb.OleDbCommandBuilder(daOsoba)
        daOsoba.Fill(dsOsoba)
        DataGridView1.DataSource = dsOsoba.Tables(0)

        If MsgBox("Siguran?", MsgBoxStyle.OkCancel) = MsgBoxResult.Ok Then
            dsOsoba.Tables(0).Rows(1).Delete()
            daOsoba.Update(dsOsoba)
            DataGridView1.Refresh()
        End If
        con.close()
    End Sub


Evo ti jedan prost primer. Ovo sigurno radi (sad sam proverio). Postavio sam i tabelu Lst1 i stavio kaskadno brisanje i radi.
 
Odgovor na temu

daddydrazen
Doboj

Član broj: 131348
Poruke: 29
81.93.74.*



Profil

icon Re: Problem prilikom update dataadapter-a25.07.2008. u 13:13 - pre 191 meseci
Nisam htio da se ponovo javljam dok sve ne isprovjeravam dobro i dok ne vidim jesam li sve napisao kako treba. Sve ovo sto ste vi pisali sam ja znao i radio po tom ili malo drugacije ali mi je uvijek pucao na tom mjestu. Cudno mi bilo sto kad ucitam neku drugu tabelu iz iste baze kroz taj dataset i taj dataadapter, iz nje hoce da brise a iz ove nece. I na kraju krenem brisat kolonu po kolonu iz tabele. Uspostavi se da je naziv kolone stvarao probleme. Stavio sam da mi se jedna kolona zove Opstina/Mjesto. Ispostavilo se da je ovo "/" pravilo problem. Ne znam sto sam to uopste koristio. Debil.

U svakom slucaju hvala svima na trudu i pomoci. Ako nista znao sam da mi je kod dobro napisan. :) Jos jednom hvala svima.

Pozz
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: Problem prilikom update dataadapter-a

[ Pregleda: 2300 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.