Citat:
trajceski: pretpostavljam da radis u banci gde kupovina softvera nije problem...E to ti je stvarnost moj lihvarski bankarski sluzbenice....
Da, radim u banci gde kupovina softvera nije problem, prethodno sam 5 godina drzao svoju radnju gde je kupovina softvera bila problem, ali sam kupio ono sto se mora kupiti i koristio besplatno ono sto se koristi besplatno. Kad sam dosao u situaciju da biram hocu li obezbedjivati egzistenciju tako sto cu poceti da kradem, nisam to prihvatio i eto, tu sam gde ne moram da kradem. Zamisli se malo dobri covece - ti koji krades drzis meni moralnu pridiku. Ja za razliku od tebe ne krsim ni bozje ni drzavne zakone. Ako mozemo da zavrsimo sa vredjanjem i da predjemo na argumentovanu diskusiju...
Sasvim mi je jasna ekonomska situacija u zemlji i problem uspostavljanja vladavine prava. Kradja softvera je isto sto i preprodaja svercovane robe na Bulevaru - nesto cega ne bi smelo da bude, ali ako ga nema onda neki pojedinci imaju problem. Sa druge strane, tebi kao vlasniku radnje koji placas razne poreze, takse, akcize i doprinose ne bi odgovaralo da ja parkiram auto ispred tvoje radnje i na haubi prodajem robu istu kao sto je tvoja, samo sto je moja jeftinija jer nema poreza, doprinosa, akciza i taksi. Posle mesec dana i ti bi zatvorio radnju pa parkirao auto pored mog pa poceo tako da prodajes i tako, ako se nista ne preduzme, ode i drzava i privreda i zakon u k...c. To vodi upravo ka:
Citat:
Koliko je firmi tako pozatvarano, koliko ljudi ostalo bez posla, koliko
radnika ostalo bez posla, drzava bez PDV-a.
Citat:
Ne znam cime se bavis ali oko ovoga gresis. Mi drzimo radnje i bila nam je zatvorena radnja (trebale su sve tri) zbog 1.17 (dinar i sedamnaest para) na 15 dana. Jednom drugom trgovcu je radnja bila zatvorena zbog toga sto mu je otpalo slovo "A" sa "RADNO VREME" a ovo su samo dva primera i ima ih dosta.
Pusti price za malu decu molim te, pa ne zivim ja na islandu pa da ne znam sta se ovde desava. A desava se:
- svakog dana kad trazim racun slusam price gazda nije tu, nemamo pecat, potrosila nam se rolna, dodjite sutra...
- po ovim manjim radnjicama pola radnika nije prijavljeno u najboljem slucaju
- svaka radnica koja pristojno izgleda mora da racuna na seksualno uznemiravanje kao prirodnu pojavu
- uz ugovor o radu potpisuje se i blanko ugovor o otkazu
- zakonski limit radnih sati se ne uzima ni u razmatranje
- godisnji odmor je po default-u manji od zakonskog minimuma koji iznosi 4 nedelje
- bolovanje ne postoji kao pravo definisano zakonom o radu
...
Prema onome sto ja vidim, 99% tih radnji treba zatvoriti trajno, pa formirati zdravu privredu od nule, a sve ove inspektore momentalno u zatvor jer su zloupotrebom sluzbenog polozaja necinjenjem doveli celu privredu, drzavu i pravni poredak u vrlo tesku situaciju. Moyda ti to sa svoje tacke gledista ne vidis, ali stanje je zaista kriticno kad imamo takve privrednike koji zahtevaju da im se omoguci kradja softvera kao prirodno neotudjivo pravo. Ma dajte, kome pricate, sami kazete da su kompjuteri stari 5 godina ili vise, da je tih 5 godina radniku koji na tom racunaru od plate odbijano po 1.5 EUR-a mesecno mogao bi da se kupi legalan XP. A ako neka firma ne moze da izdvoji 1.5 EUR-a mesecno za legalan Windows, takva firma ne treba da postoji.
Citat:
martintyler: A win98 se ne prodaje odavno a o Linuxu nema ni govora posto nas softver je samo za Windows. Nazalost niko te nista ne pita.
Tako i treba da bude. O tome je trebalo razmisljati prilikom kupovine softvera, pa naruciti softver za linux.
Na kraju, mada je ovo vise za neki uvod, da razgranicimo osnovne stvari:
1) Trenutno su aktuelni socijalizam i kapitalizam kao drustveno-privredna uredjenja
2) U socijalizmu firme koje nisu sposobne da pokriju troskove sopstvenog poslovanja mogu da postoje, u kapitalizmu ne mogu
3) Ova zemlja je izabrala kapitalizam i nije velika sansa da ce se to izmeniti
4) Softver spada u troskove poslovanja
Znaci, iz situacije u kojoj imate 3 izlaza:
1) ucinite firmu sposobnom da finansira troskove poslovanja
2) promenite drustveno-privredno uredjenje na izborima
3) zatvorite firmu
pa vi izaberite koji hocete. Ovako kako je sada nece moci jos dugo.