Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Netbeans problem-nasa slova

[es] :: Java :: Netbeans problem-nasa slova

[ Pregleda: 2329 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

salexb
Salex B.
Banja Luka

Član broj: 142226
Poruke: 8
*.teol.net.



Profil

icon Netbeans problem-nasa slova04.05.2007. u 16:14 - pre 187 meseci
Imam problem sa Netbeans-om. Vec duze vrijeme radim u njemu i nikada nisam imao ovakvih problema. Radio sam jednu Desktop aplikaciju na svom kompu. Koristio sam nasa slova na dugmadima, i svim ostalim komponentama, ali sam i u samom kodu koristio nasa slova u smislu da sam pisao:

String[] s = new String{"Šifra", "Količina"...}

Sve sam kompajlirao, sacuvao projekat i sve to radi bez ikakvih problema. Medjutim instaliram NetBeans na drugi racunar, podesim sve i prebacim svoj folder koji je ujedno i projekat koji sam radio. Otvorim ga na tom racunaru u NetBeans-u, ali vise nasa slova ne mogu vidjeti. Windows XP je na oba kompa instaliran. Fazon je sto su nasa slova ok na komponentama tipa dugmadi i svim ostalim komponentama kojima sam "label" property podesavao u samom Property Inspectoru. Problem je sa nasim slovima koja sam bas ja kucao u samom editoru kao za onaj string gore koji se inace koristi da bi napravio zaglavlje za komponentu JTable. Kada pokrenem program umjesto nasih slova stoje cudni znakovi ili upitnik, a samo je slovo Š ostalo. Sa njim nema problema :)

U samom kodu su takodje promijenjena nasa slova u neke znakove tipa upitnika i slicno. Ja ih prepravim i pokusavam kompajlirati projekat, ali ni to ne pije vode jer mi onda javi gresku za kodnu stranu u fazonu: "...the character you are using cannot translated to cp1252 code page...", ma uglavnom tako nesto. Pokusavao sam dodati i opciju "--encoding utf-8" pri kompajliranju, ali ni to nije pomoglo, pa sam sa svaki fajl iz projekta pojedinacno podesio "encoding" opciju u Properties-u za taj fajl i stavio utf-8, ali opet javlja iste greske. Kod mene je sve besprijekorno radilo. Na kraju sam u stringove u kojima sam koristio nasa slova morao staviti "...\uXXXX", tj. unicode oznaku za nase slovo.

Zna li neko o cemu se ovdje radi?
 
Odgovor na temu

bognjen
Sarajevo

Član broj: 143478
Poruke: 13
*.teol.net.



Profil

icon Re: Netbeans problem-nasa slova05.05.2007. u 12:54 - pre 187 meseci
E ja nemam rjesenje za tvoj problem ali zato imam pitanje na koje vjerovatno znas odgovor jer duze radis sa netbeans-om.
Kako da povezem JTable sa bazom. Odradio sam konekciju na bazu ali ne znam kako da popunim tabelu. Odakle to da naucim?
Nesto sam gledao u tutorialima na www.platform.netbeans.org/tutorials ali nista korisno nisam nasao.
 
Odgovor na temu

salexb
Salex B.
Banja Luka

Član broj: 142226
Poruke: 8
*.teol.net.



Profil

icon Re: Netbeans problem-nasa slova05.05.2007. u 13:37 - pre 187 meseci
Sam NetBeans jos uvijek nema podrsku za tabele u tom smislu. U verziji 6 koja bi trebala za par mjeseci da izadje je to odlicno rijeseno i bice lako raditi sa bazom podataka i samom komponentom JTable (kao u Delphi-ju ili C#).

Za sada ti ostaje da implementiras svoj model tabele (klasa AbstractTableModel), obezbijedis tijela za abstraktne metode iz te klase, proslijedis model konstruktoru komponente JTable, posaljes upit u bazu, citas ResultSet, saljes red po red u model tabele i signaliziras tabeli da je doslo do promjene njenog modela, kako bi ona prikazala nove redove i osvjezila svoj prikaz.

Ako te interesuje konkretno kako se to radi mogu ti poslati primjer te klase. Nije nista komplikovano, tj. bilo je :) dok nisam malo bolje sjeo i naucio to. Onda izgleda jednostavno.

Javi mi se na mejl.
 
Odgovor na temu

Buum
Goran Dukić
Beograd

Član broj: 1491
Poruke: 981
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: www.linkedin.com/in/goran..


+8 Profil

icon Re: Netbeans problem-nasa slova05.05.2007. u 16:28 - pre 187 meseci
Da li su ti na tom "problematičnom" računaru postavke u Regional Settings podešene za srpski jezik?

Između ostalog, mislim da treba da podesiš opciju "Language for non-Unicode programs" na Serbian (Latin) ili Serbian (Cyrillic) u zavisnosti od toga koje si pismo koristio.

Pozdrav,
Buum
 
Odgovor na temu

salexb
Salex B.
Banja Luka

Član broj: 142226
Poruke: 8
*.teol.net.



Profil

icon Re: Netbeans problem-nasa slova05.05.2007. u 17:30 - pre 187 meseci
Nije bilo to podeseno na pocetku, kasnije sam to podesio ali sam onda imao problema sa zarezom "," - tj. citav niz problema se javio, pocev od MySQL-a (jer sam koristio tacku umjesto zareza za realne brojeve), a i u samom programu. Morao sam vratiti na English podesavanja.

A sto se tice opcije "..for non-Unicode programs", mislim da to ne bi trebalo biti u pitanju, jer sam ja u stvari koristio karaktere iz skupa unicode znakova, a opcija kaze ".. for NON-UNICODE".
 
Odgovor na temu

prvul1
Zlatko Prvulovic
Nis

Član broj: 94689
Poruke: 43
*.yu
Via: [es] mailing liste



Profil

icon Re: Netbeans problem-nasa slova07.05.2007. u 09:21 - pre 187 meseci
salexb wrote: "... Ako te interesuje konkretno kako se to radi mogu ti
poslati primjer te klase.
'Ajde majstore, da ne bi bilo ono 'posalji i meni', stavi na forum ili okaci
negde i skrati nam muke :) A ako ne, onda salji i meni, mozda zaradis i
pivo...
 
Odgovor na temu

bognjen
Sarajevo

Član broj: 143478
Poruke: 13
*.teol.net.



Profil

icon Re: Netbeans problem-nasa slova07.05.2007. u 09:31 - pre 187 meseci
Mozes li mi poslati primjer te klase na [email protected] jer mi ovi nedaju da ti posaljem mail zato sto nisam registrovani korisnik foruma preko dvije sedmice.
Pozdrav!
 
Odgovor na temu

salexb
Salex B.
Banja Luka

Član broj: 142226
Poruke: 8
*.teol.net.



Profil

icon Re: Netbeans problem-nasa slova07.05.2007. u 10:53 - pre 187 meseci
package kafana;
import java.util.ArrayList;
import javax.swing.table.AbstractTableModel;

public class ModelTabele extends AbstractTableModel{

/** Creates a new instance of ModelTabele */
public ModelTabele() {
niz = new ArrayList<String[]>();
}

public String getValueAt(int rowIndex, int columnIndex) {
String[] s = niz.get(rowIndex);
return s[columnIndex];
}

public int getRowCount() {
return niz.size();
}

public int getColumnCount() {
return brojKolona;
}

public String getColumnName(int column) {
return nazivKolone[column];
}

// Ovo je moja metoda koju koristim iz glavne klase da dodam red u tabelu, tj. njen model
public void insert(String[] value) {
niz.add(value);
}

// Moja metoda koju pozivam kada hocu samo neki red iz tabele da obrisem i proslijedim joj broj tog reda
public void delete (int rowIndex) {
niz.remove(rowIndex);
update();
}

// Takodje moja metoda koju pozovem kada trebam izbrisati sadrzaj cijele tabele
public void deleteAll() {
niz.clear();
update();
}

/* Takodje moja metoda. Treba je pozvati svaki put kada se doda novi red u tabelu, obrise iz nje i sl.
Ona "opali" dogadjaj fireTableChanged() koji alarmira tabelu da je njen model promijenjen i da apdejtuje
njen tzv. view, jer tabela samo sluzi za prikaz podataka iz modela !!! */
public void update() {
fireTableChanged(null);
}

// Igrom slusaja je ovdje brojKolona 5, jer je meni tako trebalo
private int brojKolona=5;
private int brojRedova;
private String[] nazivKolone= {"Šifra", "Naziv", "Količina", "Cijena", "Ukupno"};
private ArrayList<String[]> niz;
}


U glavnoj klasi imas:

ModelTabele mojModel = new ModelTabele();

E to je bio model tabele, koji treba proslijediti konstruktoru komponente JTable u glavnom prozoru ili gdje se vec nalazi vasa tabela, a ovo treba uraditi na sljedeci nacin: U Netbeans-u oznacis samu tabelu, odes na njen Protepries, pa izaberes osobinu "model". Kada se otvori, onda odes na drugu karticu, izaberes iz padajuce liste "Form COnnection", pa skroz dole se dobija polje "User Code". E tu samo ukucaj naziv objekta ove klase odozgo koju si tu napravio, bez tacke zareza, bez icega drugog, samo naziv kakav jeste u stvari (u ovom slucaju mojModel). Mozda previse detaljisem, ali nek se svako moze snaci. Mada mozes samo pozvati metodu setModel(mojModel) nakon initComponents() metode u NetBeans-u.
Sada kada pokrenes program imaces tabelu za kolonama koje si definisao i bice prazna naravno.

Kada hoces nesto dodati u tabelu koristis metode iz klase ModelTabele:

Recimo da se tabela zove jTable1;
String[] s = {"001", "Pivo", "2", "2.50", "5.00"}
mojModel.insert(s);
jTabela1.update();

I bez problema dobijas red u tabeli. Ako recimo izdas neki racun, trebas pobrisati cijelu tabeli, pa da je bi pozivao metodu delete(int rowIndex), samo pozoves:

mojModel.deleteAll();
jTabela.update();

Za brisanje nekog reda u tabeli, mozes raditi sa metodom:

mojModel.delete(2);
jTabela1.update();

Ovim brises drugi red u tabeli, tj. treci jer u tabeli redovi idu od indexa nula, a ako hoces izbrisati neki red koji je korisnik selektovao pa pritisnuo delete na tastaturi ili kliknuo na dugme "delete" recimo:

mojModel.delete(jTabela1.getSelectedRow());
jTabela1.update();

Evo jos neki korisnih stvari koje se regulisu u samom kodu za tabelu, tipa vrste fonta za zaglavlje, tj. nazive kolona, poravnanje pojedinih kolona i sl.

// Podesavanje hedera tabele
jtTabela.getTableHeader().setBackground(new Color(255, 255, 255));
jtTabela.getTableHeader().setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 1, 13));

// Onemogucavanje mijenjanja sirina nekih kolona
jtTabela.getColumnModel().getColumn(0).setResizable(false);
jtTabela.getColumnModel().getColumn(1).setResizable(false);

// Podesavanje sirine za svaku kolonu posebno
jtTabela.getColumnModel().getColumn(0).setPreferredWidth(50);
jtTabela.getColumnModel().getColumn(1).setPreferredWidth(210);

// Podesavanje poravnanja texta u pojedinim kolonama
DefaultTableCellRenderer r = new DefaultTableCellRenderer();
r.setHorizontalAlignment(javax.swing.JTextField.RIGHT);
jtTabela.getColumnModel().getColumn(2).setCellRenderer(r);
jtTabela.getColumnModel().getColumn(3).setCellRenderer(r);

Postoji jos jedna metoda koja se moze implementirati u modelu tabele, getClass(), a ona sluzi da bi se u tabeli mogao prikazati checkbox, combobox i sl. Nju treba implementirati za te stvari, a vise o tome ima u Sun-ovom tutorijalu za javu, koji se nalazi na njihovom sajtu, a i o svemu ovome.

Nadam se da sam pomogao. Pozz
 
Odgovor na temu

bognjen
Sarajevo

Član broj: 143478
Poruke: 13
*.teol.net.



Profil

icon Re: Netbeans problem-nasa slova08.05.2007. u 08:15 - pre 187 meseci
Hvala puno to mi je trebalo.
 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: Netbeans problem-nasa slova

[ Pregleda: 2329 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.