Ja sam ti u stvari vec odgovorio, ali evo pokusacu da budem jasniji. Ako imas ADSL 256/64 prakticno ne mozes da vodis ni jedan KVALITETAN razgovor preko VoIP-a. Doduse, zavisi sta ti podrazumevas pod kvalitetom. Vec sam ti rekao, moze, ali traljavo, jer postoji umanjenje od 10-15% i ti u stvari
nemas 256/64. To si video i sam kad nesto downloadujes. Dakle, jos jednom, za G.711 codec (tj. kvalitetan razgovor) potrebno ti je (teoretski) 64kbps kojih nemas! A prakticno ti treba 80kbps jer postoji i nesto sto se zove "overhead". Ali, da te ne gnjavim detaljima... Onda sedi pa racunaj, za svaki istovremeni razgovor ti znaci treba 80kbps. Znaci sa 768/192 paketom mozes da imas istovremeno
dva razgovora. Dalje, takodje postoji i nesto sto se zove QoS (Quality of service) ili kvalitet servisa koji je za VoIP takodje bitan.
Bandwidth kalkulator imas ovde:
http://www.erlang.com/bandwidth.html
Citat:
Ja bih u mom slucaju imao ADSL upload do 384 kbit/s a bogme i vise ali
Ne znam kako mislis ovo da izvedes. Cini mi se da nasi provajderi trenutno nemaju u ponudi nista brze od 768/192. Ili ti brkas upload i download?
Citat:
Preko voip centrale ako sam dobro razumeo...
Ma ne, ja sam mislio da povezes neki VoIP gateway na obicnu centralu, ali prvo moras da resis ovaj problem sa bandwidth-om.
Eto, nadam se da sam ti pomogao.