Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

firebird baza...problem sa sql-om

[es] :: Firebird/Interbase :: firebird baza...problem sa sql-om

[ Pregleda: 4081 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

cojaa
pedja paunovic
novi sad

Član broj: 103974
Poruke: 96
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon firebird baza...problem sa sql-om13.02.2007. u 15:52 - pre 190 meseci
Koristim firebird bazu u kojoj mi je jedno polje blob. Kako da napisem npr.
Code:
select ime,prezime from tabela where napomena like '%nesto%'

"napomena" mi je polje tipa blob.
ovako kako sam napisao gore ne radi,ne prikaze mi ni jedan podatak.
 
Odgovor na temu

schild
Dejan Šild
TopCode Software
Subotica

Član broj: 59888
Poruke: 137
*.legendww.com.

Sajt: www.topcode.rs


+2 Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om14.02.2007. u 06:18 - pre 190 meseci
To bi trebalo da radi, evo ja sada isprobao na FB 1.5:

select * from normativi n where n.napomena like '%nesto%' (polje napomena je blob)

... i radi!

Obrati pažnju da izraz LIKE pravi razliku između velikih i imalih slova, pa recimo: like '%NEsto% i like '%neSTO%' neće vratiti isti rezultat.



 
Odgovor na temu

dogriz
Sombor

Član broj: 29744
Poruke: 259
*.so-sombor.com.

Sajt: dogriz.blogspot.com


+6 Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om14.02.2007. u 09:23 - pre 190 meseci
Da, LIKE pravi razliku između velikih slova, što može da se reši na primer ovako:
Code:
select * from normativi n where UPPER(n.napomena) like '%NESTO%'

ali ovo ne radi za blob polja koliko vidim - javlja overflow prilikom konverzije, dok sa varchar radi korektno... (FB1.5)
 
Odgovor na temu

cojaa
pedja paunovic
novi sad

Član broj: 103974
Poruke: 96
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om14.02.2007. u 15:00 - pre 190 meseci
Nije do velikih i malih slova. Probao sam i opet nece. Ne izbaci mi nikakvu gresku,samo nema ni jednog podatka.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Član broj: 92186
Poruke: 2708



+84 Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om14.02.2007. u 21:30 - pre 190 meseci
> Nije do velikih i malih slova. Probao sam i opet nece. Ne izbaci mi nikakvu gresku,samo nema ni jednog podatka.

Kako si tačno deklarisao to polje? Daj primere konkretnih vrednosti koje si probao, šta se nalazi u napomeni i šta si ti pisao u like delu.
 
Odgovor na temu

cojaa
pedja paunovic
novi sad

Član broj: 103974
Poruke: 96
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om14.02.2007. u 21:40 - pre 190 meseci
Polje sam deklarisao kao memo i u njemu je tekst. Bilo sta da upisem u njega recimo velikim slovima NESTO. Postavim upit
select * from tabela where polje1 like '%NESTO%' ne izbaci mi ni jedan podataka ali ni poruku o nekoj greski.
 
Odgovor na temu

cojaa
pedja paunovic
novi sad

Član broj: 103974
Poruke: 96
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om14.02.2007. u 21:45 - pre 190 meseci
Pardon...polje je tipa blob i u njemu je tekst.
 
Odgovor na temu

schild
Dejan Šild
TopCode Software
Subotica

Član broj: 59888
Poruke: 137
*.legendww.com.

Sajt: www.topcode.rs


+2 Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om15.02.2007. u 06:43 - pre 190 meseci
Citat:
Code:
select * from normativi n where UPPER(n.napomena) like '%NESTO%'

ali ovo ne radi za blob polja koliko vidim - javlja overflow prilikom konverzije, dok sa varchar radi korektno... (FB1.5)


Greška se javlja jer nemože UPPER na blob polje!
 
Odgovor na temu

schild
Dejan Šild
TopCode Software
Subotica

Član broj: 59888
Poruke: 137
*.legendww.com.

Sajt: www.topcode.rs


+2 Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om15.02.2007. u 06:47 - pre 190 meseci
Citat:
cojaa: Polje sam deklarisao kao memo i u njemu je tekst. Bilo sta da upisem u njega recimo velikim slovima NESTO. Postavim upit
select * from tabela where polje1 like '%NESTO%' ne izbaci mi ni jedan podataka ali ni poruku o nekoj greski.


Ajde pošalji definiciju tabele, znači kao
Code:
create table ....


i koju tačno verziju fb koristiš.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Član broj: 92186
Poruke: 2708



+84 Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om15.02.2007. u 08:18 - pre 190 meseci
> Pardon...polje je tipa blob i u njemu je tekst.

Za case insensitive search možeš ili napisati neki UDF (što zavisno od podataka može biti najbolje rešenje) ili koristiti CONTAINING npr.
SELECT
*
FROM
A
WHERE
BLOB_POLJE CONTAINING 'Nesto';
 
Odgovor na temu

cojaa
pedja paunovic
novi sad

Član broj: 103974
Poruke: 96
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om15.02.2007. u 13:29 - pre 190 meseci
Koristim firebird 2. Ovo je definicija tabele.

CREATE TABLE PODACI1 (
DATUM DATE,
POCEO TIME,
ZAVRSIO TIME,
NAZIV CHAR(30) CHARACTER SET NONE COLLATE NONE,
TIP CHAR(30) CHARACTER SET NONE COLLATE NONE,
SERBROJ CHAR(30) CHARACTER SET NONE COLLATE NONE,
NAPOMENA BLOB,
RBROJ INTEGER NOT NULL);
 
Odgovor na temu

cojaa
pedja paunovic
novi sad

Član broj: 103974
Poruke: 96
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om15.02.2007. u 13:35 - pre 190 meseci
Opet isto,ne dobijem nista.
Bazu punim iz csv fajla kojeg dobijem iz lokalne baze podataka (clientdataset) pomocu ems-a. Polje NAPOMENA u clientdatasetu je tipa memo a u firebirdu (ekvivalent) tipa blob. Da li je mozda moguce da mi se to polje uopste nije ucitalo u blob polje (sva ostala polja su u redu) i da je ono prazno,da zato i ne pokazuje nista... Podesavanja u Ems-u kojim punim bazu su dobra,polje napomena tipa memo (iz clientdataseta) sam referisao na polje napomena tipa blob (u firebird bazi).
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Član broj: 92186
Poruke: 2708



+84 Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om15.02.2007. u 21:05 - pre 190 meseci
> CREATE TABLE PODACI1 (
> NAPOMENA BLOB,

Pošto je tekst u pitanju deklariši ga kao BLOB SUB_TYPE 0.

> Bazu punim iz csv fajla kojeg dobijem iz lokalne baze podataka (clientdataset) pomocu ems-a. Polje NAPOMENA u clientdatasetu je tipa memo
> a u firebirdu (ekvivalent) tipa blob. Da li je mozda moguce da mi se to polje uopste nije ucitalo u blob polje (sva ostala polja su u redu) i da je
> ono prazno,da zato i ne pokazuje nista...

Pre nego odeš kod majstora treba proveriti ima li benzina u rezervoaru ;) Možeš izvršiti SELECT * FROM TABELA WHERE NAPOMENA IS NOT NULL, da vidiš ima li šta tamo. Dalje pošalji konkretne vrednosti koje sadrži polje napomena i konkretne vrednosti upita, ovako je sve na slepo. Možeš skinuti i FreeUDF biblioteku pa pomoću BlobAsPChar funkcije videti šta ima u poljima.
 
Odgovor na temu

cojaa
pedja paunovic
novi sad

Član broj: 103974
Poruke: 96
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om16.02.2007. u 08:52 - pre 190 meseci
Resio sam problem. Greska je bila u exportu iz lokalne baze (clientdataset),polje napomena tipa memo mora da prikazuje tekst u dbgridu. I tek onda da se exportuje. Import u firebird ide bez problema. Da li mozda postoji mogucnost da kad iz firebirda ucitam neke podatke u dbgrid i kad kliknem na polje tipa blob da mi prikaze sadrzaj?Hvala svima na odgovorima.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Član broj: 92186
Poruke: 2708



+84 Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om16.02.2007. u 09:46 - pre 190 meseci
> Da li mozda postoji mogucnost da kad iz firebirda ucitam neke podatke u dbgrid i kad kliknem na polje tipa blob da mi prikaze sadrzaj?

TDBGrid ne podržava tako nešto pa bi morao sam da isprogramiraš (može se detektovati da je dvoklik bio na određenom polju, pa onda dalje preuzeti sadržaj tog polja i prikazati ga u nekom posebnom editoru). A možeš uzeti i neke druge grid komponenete koje to direktno podržavaju.
 
Odgovor na temu

cojaa
pedja paunovic
novi sad

Član broj: 103974
Poruke: 96
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om16.02.2007. u 11:58 - pre 190 meseci
Ovo sam pronasao na jednom sajtu (about.delphi)(zarko gajic) ali ne znam kako da prilagodim na ove komponente koje ja koristim (ibdatabase,ibquery)

procedure TForm1.DBGrid1KeyDown(
Sender: TObject;
var Key: Word;
Shift: TShiftState);
begin
if Key = VK_RETURN then
begin
if DBGrid1.SelectedField = DBTableData then
with TMemoEditorForm.Create(nil) do
try
DBMemoEditor.Text := DBTableData.AsString;
ShowModal;
DBTable.Edit;
DBTableData.AsString := DBMemoEditor.Text;
finally
Free;
end;
end;
end;
 
Odgovor na temu

cojaa
pedja paunovic
novi sad

Član broj: 103974
Poruke: 96
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om17.02.2007. u 10:05 - pre 189 meseci
Reseno je i ovo smdbgrid komponentom koju svima preporucujem jer je free i ima milion mogucnosti vise nego obican dbgrid. Mozete je skinuti na www.scalabium.com
 
Odgovor na temu

schild
Dejan Šild
TopCode Software
Subotica

Član broj: 59888
Poruke: 137
*.legendww.com.

Sajt: www.topcode.rs


+2 Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om19.02.2007. u 06:41 - pre 189 meseci
Citat:
cojaa: Resio sam problem. Greska je bila u exportu iz lokalne baze (clientdataset),polje napomena tipa memo mora da prikazuje tekst u dbgridu. I tek onda da se exportuje. Import u firebird ide bez problema. Da li mozda postoji mogucnost da kad iz firebirda ucitam neke podatke u dbgrid i kad kliknem na polje tipa blob da mi prikaze sadrzaj?Hvala svima na odgovorima.


Pa dobro, što nas zamajavaš danima?? Pitanje si postavio u Firebird forum i bilo je zašto ne radi "select * from tabela where polje1 like '%NESTO%'"!
Ako ti je problem sa DBGridom, TDataSetom i drugim Delphi komponentama, to nema veze sa Firebirdom.

Trebao si odmah reći o čemu se radi, i to u Delphi forumu.
 
Odgovor na temu

cojaa
pedja paunovic
novi sad

Član broj: 103974
Poruke: 96
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: firebird baza...problem sa sql-om19.02.2007. u 10:01 - pre 189 meseci
Bez nervoze... Nije mi bila namera nikoga zamajavati. Imao sam problem,pitao za savet,zahvalio se svima na odgovoru kao i uvek sto cu. U tom momentu nisam znao gde je problem. Da sam znao...ne bih uopste pitao vas. Jos jednom hvala i tebi i drugima.
 
Odgovor na temu

[es] :: Firebird/Interbase :: firebird baza...problem sa sql-om

[ Pregleda: 4081 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.