Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Programinje u C(Pocetnik)

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Programinje u C(Pocetnik)

[ Pregleda: 3921 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Napushenko

Član broj: 122151
Poruke: 172
62.162.51.*



Profil

icon Programinje u C(Pocetnik)31.12.2006. u 16:12 - pre 210 meseci
Totalni sam pocetnik za programinja i stvarno mozda je malo ovo noob-sko pitanje al sta cu svi se mi nekad ponasamo glupo u zivotu,desilo se i vama al se ne zelite prisjecati toga zar ne ? :)~
Zanime me programski jezik C i htio bi nesto vise saznati o njemu koa npr,Dali je to zaista tezak jezik namjenjenj samo za genijalce ?Ako je tako da ga ja i ne pocinjem ucit,da ne gubim vremena dzabe ;)~ Il ga mogu uciti i pomalo glupi ljudi kao ja,vidio sam neke primjere i sve mi onako izgleda komlikovano,al to je logicno zar ne?Isto tako sam procitio i par tutoriala al dzabe..zato sto ne znak kad code zapisises poslije u kakav fajl stavljas to i kako ga pokrenuti?I dali se moze uciti C na Linuxu?I mozda ako vi znate neki pocetnicki jezik za programiranje da mi preporucite?

 
Odgovor na temu

Au197/79
Zlatan Kadragić
Minhen

Član broj: 3556
Poruke: 772
*.adsl.beotel.net.

Sajt: aurelije.blogspot.com


+47 Profil

icon Re: Programinje u C(Pocetnik)31.12.2006. u 18:19 - pre 210 meseci
C je težak ali logičan jezik i dobra osnova za dalje jer ima standardnu sintaksu i ništa ne sakriva kao drugi jezici. Treba samo imati dobru literaturu. Linux je prirodno stanište C-a, sam je napisan u njemu. C nema zvanično izdanje, nema besplatna i moćna okruženja, tako da prevođenje koda zavisi od kompajlera mada je na linuxu (i šire) GCC standard. Fajl sa kodom se čuva kao *.c po dogovoru.

Od jezika za početnike proizvod lakoće i upotrebljivosti je najviši kod python-a.
Bolje džaba ležat nego džaba radit.
 
Odgovor na temu

Napushenko

Član broj: 122151
Poruke: 172
62.162.52.*



Profil

icon Re: Programinje u C(Pocetnik)01.01.2007. u 19:23 - pre 210 meseci
Ma dobro to sam do nekle i znao,al kad naprimjeres programujes nesto u c-u i sacuvash ga koa primer.c mozesh ga otvoriti samo na linuxu gdje ga mozesh komjalirati sa gcc,jesam dobro razumio?
 
Odgovor na temu

Au197/79
Zlatan Kadragić
Minhen

Član broj: 3556
Poruke: 772
*.adsl.beotel.net.

Sajt: aurelije.blogspot.com


+47 Profil

icon Re: Programinje u C(Pocetnik)01.01.2007. u 22:29 - pre 210 meseci
.c fajl je najobičniji tekstualni fajl samo sačuvan sa .c extenzijom a ne .txt. Taj fajl se prevodi u izvršni (ili na engleskom kompajlira), grubo rečeno, jer ima više faza u tom procesu.

Čim se nešto prevede u izvršni kod znači da je prilagođeno određenoj platformi (hardveru i operativnom sistemu). Tako se program preveden da radi za win ne može pokrenuti na linux-u. Što je još gore izvorni kod (tj. kod u .c fajlu) se često mora pisati drugačije za svaki kompajler. Mora se mnogo voditi računa da to što se napiše može da se prevede na više platformi i na više kompajlera.

Python se npr. uopšte ne prevodi na izvršni kod, ono što se napiše radi na bilo kojoj platformi na kojoj postoji interpreter (osim ako se nisu koristile neke specifične funkcije koje zavise od platforme). Java se prevodi ali ne na izvršni kod već na bajtkod. A taj bajtkod ne zavisi od platforme već od virtualne mašine koja ga izvršava.
Bolje džaba ležat nego džaba radit.
 
Odgovor na temu

mulaz
Ljubljana

Član broj: 47602
Poruke: 2239
*.dial-up.dsl.siol.net.

Jabber: mulaz@elitesecurity.org
Sajt: www.mulaz.org


+184 Profil

icon Re: Programinje u C(Pocetnik)01.01.2007. u 23:09 - pre 210 meseci
ako se drzis standarda i koristis samo standardne biblioteke (u pocetku ti druge ni ne trebaju)... napisat ces kod koji moze bez problema da se kompajlira na bilokom sistemu koji ima C compiler.

e sad... ako hoces da ucis programiranje... C je odlican izbor
ako hoces samo da nesto na brzaka napises... a svejedno ti je za teoriju iza toga (ram, alokacija memorije,....)... uzmy python

naravno c je neke vrste standard za sintaksu (dosta jezika koristi c sintaksu)... a ako vec naucis c, nece biti veliki problem preci na neki drugi visi jezik
Bolje ispasti glup nego iz aviona
http://www.mulaz.org/
 
Odgovor na temu

SlAyErDuKi
ZeMuN

Član broj: 101119
Poruke: 5
*.eunet.yu.



Profil

icon Re: Programinje u C(Pocetnik)10.01.2007. u 18:18 - pre 210 meseci
A da li moze neko da m i kaze zato mi prijavljuje kao gresku kada stavim
#include "graphics.h"





fatal error C1083: Cannot open include file: 'graphics.h': No such file or directory

program sam prepisivala iz neke knjige ali eto...
 
Odgovor na temu

SuPeR_MaSteR
Marko Stamenković

Član broj: 88590
Poruke: 115
86.58.20.*



Profil

icon Re: Programinje u C(Pocetnik)10.01.2007. u 19:16 - pre 210 meseci
Razlika izmedju:
Code:
#include <libfile.h>

i
Code:
#include "libfile.h"

Je u tome sto program u prvom primeru trazi datoteku u default direktorijumu (znaci u diru gde se pri instalaciji nalaze bibliteke), a u drugom primeru datoteka se trazi u tekucem direktorijumu (znaci u putanji gde ti je i source file).
 
Odgovor na temu

SlAyErDuKi
ZeMuN

Član broj: 101119
Poruke: 5
*.eunet.yu.



Profil

icon Re: Programinje u C(Pocetnik)10.01.2007. u 21:09 - pre 210 meseci
Probala sam ja i #include <graphics.h> ali opet istu gresku prijavljuje. Nije mi jasno zbog cega jer sam prepisala kod iz jedne knjige...tj. sledeci:

#include <stdio.h>
#include <conio.h>
#include "graphics.h"
#include<dos.h>
#include<stdlib.h>
void main () {
int gd *DETECT,gm,i,j,k,maxx,maxy,midx,midy;
clrscr ();
initgraph(&gd,&gm,"");
setbkcolor(0);
maxx=getmaxx();
maxy=getmaxy();
midx=maxx/2;
midy=maxy/2;
setcolor(15);
//floodfill(0,0, RED);
rectangle(0,0,maxx,maxy);
setcolor(2);
rectangle(5,5,maxx-5,maxy-5);
setcolor(4);
settextstyle(10,HORIZ_DIR,2);
outtextxy(130,10,"by Dunja");
//FOR FACE SHAPE
for(i=0;i<40;i++){
setcolor(4);
ellipse(300,150,270,330,120,290);
setcolor(4);
ellipse(300,150,210,270,120,290);
setcolor(8);
ellipse(370,250,320,130,42+i,80+i);
setcolor(8);
ellipse(278,255,43,207,90+i,95+i);
setcolor(8);
ellipse(300,150,295,330,120+i,290+i);
setcolor(8);
ellipse(300,150,210,248,120+i,290+i);
//FOR BINDI
setcolor(4);
ellipse(300,225,0,360,9,9-i);
//USNE
setcolor(4);
ellipse(250,442,60,80,100,50);
ellipse(350,442,100,120,100,50);
ellipse(300,313,255,285,80,100);
ellipse(370,422,145,166,50,50);
ellipse(230,422,13,35,50,50);

ellipse(310,390,27,133,12,9);

ellipse(290,390,27,140,12,9);
ellipse(264,384,270,358,15,9);
ellipse(336,384,190,265,15,9);

//FOR MANG

setcolor(0);
line(360,120,345,185);
line(355,120,340,185);

//ZA KOSU

setcolor(8);
ellipse(390,250,300,120,60,150-i); //right hair
setcolor(2);
ellipse(490,440,139,205,90+i,95+i);
setcolor(8);
ellipse(278,265,53,223,130,180-i); //left hair
setcolor(3);
ellipse(108,440,335,394,90+i,95+i);

//VRAT
ellipse(435,440,165,205,90-i,95-i);
ellipse(168,440,335,372,90-i,95-i);
}

//NOS

setcolor(4);
ellipse(354,330,150,190,38,100); //FOR LINE

ellipse(215+i,272,90,270,8,8);
delay(20);
//setcolor(BLACK);
//ellipse(245-i,272,270,90,8,8); //for inner eye
//delay(20);
}
for(i=0;i<=40;i++){
setcolor(BLACK);
ellipse(250,300,30,150,30,i); //for left eye
delay(1);

setcolor(BLACK); //left EYE
ellipse(350,300,30,150,30,i);
delay(1);


}
} //TERMINATION FOR WHILE LOOP

closegraph();
restorecrtmode();
getch();









}
 
Odgovor na temu

mphreak
localhost

Član broj: 59387
Poruke: 12
*.cc.fer.hr.



Profil

icon Re: Programinje u C(Pocetnik)12.01.2007. u 11:10 - pre 210 meseci
Well, koji kompajler koristis? I koji kompajler su koristili u knjizi?
Library "graphics.h" je jako star i koristio se za "crtanje" grafike sa Borlandovim C++-om.
Pokusaj sa tim ili nekim od starijih kompajlera.
~mphreak
 
Odgovor na temu

Nibble

Član broj: 63173
Poruke: 302
*.dlp388.bih.net.ba.



+1 Profil

icon Re: Programinje u C(Pocetnik)13.01.2007. u 15:10 - pre 210 meseci
Skini Turbo C i moci ce da radi.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Programinje u C(Pocetnik)

[ Pregleda: 3921 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.