Koliko su zaista Telekomove izlazne mogucnosti nisam siguran, prica je N×2Gbps , nemam sa kim da proverim, pa ajd, nagradno pitanje, koliko je N ?
Sto se tice mrdalica, video klipova po netu i ostalog, sto ide uz "obican" surf , veruj mi , sve pristojno radi vec na 2Mbps i to je neki pristojni srednji protok sa kojim lepo moze sve da se radi, a i da se sisa sa neta kroz torrent, i da ti sestra ili brat ne sede nad glavom sto ni "obican" surf ne ide.
Sa druge strane, koliko je prezagusenih webhostova u ovoj zemlji, to je vrlo zanimljivo pitanje :/ vrlo...
Ono sto je praksa i fakken poenta sa novijim ADSL tehnologijama jeste da nije samo internet ono sto ide preko vec napravljene paricne mreze, vec su dodatne usluge koje provajder globalno emituje vrlo zanimljive : evo narodski objasnicu na primeru moje ortakinje koja se letos preselila u Nederland
Kaze vako - treba meni i muzu interneta, ok, koji cemo , sta cemo, zvoni Dishku telefon, zove ga ortakinja, i pita koliko joj neta treba da moze normalno da radi - na sta joj ovaj odgovara, posalji ponude koje lokalni provajderi imaju, pa cu ti reci sta je najbolji odnos cene i kvaliteta, i sta ti je minimum za rad i sta bi ja uzeo.
I sad, ima tamo mnogo ponuda... i preveliki broj linkova, da ne duzim :
ADSL 2 KPN , nudi sledece (to su uzeli) :
4Mbps/1Mbps internet izlaz, besplatno telefoniranje u NL, cene za mobilne mreze i evorpu od 0.2-9 € centi za minut, 25 digitalnih HD programa - obezbedjuje lokalna kablovska iz Amsterdama koja taj deo ponude daje KNP-u, 40 Nicam Radio stanica, obezbedjuje ista kablovska . Ukupan protok do lokalnog cvorista 16Mbps + wireless AP + 200 SMS poruka + 200 minuta za mobil gratis (mobilna kartica KPN-a) + tri meseca sa 50% od cene , pretplata je inace 29.99 eura = cca 2320 dinara. Dakle prva tri meseca cca 1150 dinara, ali jedino je sto prva tri meseca placas unapred. E to je ponuda za ADSL 2. Vidim sad tog linka nema, malo su drugacije cene, mora da je bila neka akcijska ponuda, ali

i pored toga postoje jako dobre ponude na njihovom sajtu.
Trust me, ADSL 2 nije pravljen da Srbi jasu po netu, pravljen je u smislu konvergencije telekomunikacionih usluga u jednu uslugu, sa ciljem da obezbedi sve-u jednom-uslugu, na nivou pretplate, bez mnogo dodatnih troskova i to tako da svi korisnici mogu da izaberu ono sto im treba, a svi provajderi mogu da rade na last mile izgradnji mreze. Svemu tome u ovoj zemlji em sto treba liberalizacija poslednje milje, pa i po cenu propadanja lokalnog mastodontskog telekoma - nama treba i zakon koji ce da se postuje i koji daje jednaka prava svima, a sa centrom na korisnickim zahtevima.
Avaj... necemo se jutra nacekati.
Licno, nemam nista protiv Telekoma kao Telekoma, vec protiv njihove prezagusene organizacione administracije kao i drzavne politike po tom pitanju, TS je dosta uradio poslednjih godinu-godinu_i_po na unapredjenju mreze, ali to ni izdaleka nije ono sto bi jedna zemlja koja zeli da stigne izgubljeni korak sa Evropom kojom su nam svima puna usta (eto zvacem i pada mi evropa po podu

) morala da uradi. Mene licno nervira sto jedan Velja Ilic stoji na ministerijumu koji se bavi telekomunikacijama, a licno smatram da ozbiljna drzava mora imati minstarstvo za telekomunikacije i IT razvoj ako zeli da se bavi sama sobom na pravi nacin .
No price is too high to pay for the privilege of owning yourself.
(Friedrich Nietzshe)