Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sinocna emisija "Na granicama nauke" na tv politika

[es] :: Nauka :: Sinocna emisija "Na granicama nauke" na tv politika

[ Pregleda: 5886 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zorg
Beograd

Član broj: 20796
Poruke: 758
..shall-bg.customer.sbb.co.yu.+109 Profil

icon Sinocna emisija "Na granicama nauke" na tv politika09.06.2006. u 11:51 - pre 212 meseci
Sinoc je na politici bila zanimljiva emisija " Na granicama nauke ", vodi je Vladimir Ajdacic, tema je bila Nikola Tesla. Nisam gledao od pocetka, ali imao je zanimljivog gosta koji razvija
"model kvantirane gustine energije", opseg talasnog zracenja koje on naziva "teslioni" itd...
Ako neko zna njegovo ime i nesto vise o njegovom radu vezanom za Teslu, neka pise.
Poz.
 
Odgovor na temu

nikdim
Nikola Dimitrijevic
Niš/Beograd

Član broj: 4999
Poruke: 61
*.adsl-1.sezampro.yu.Profil

icon Re: Sinocna emisija "Na granicama nauke" na tv politika20.12.2006. u 01:07 - pre 206 meseci
Vladimir Ajdačić
Saturday 28 October 2006

... Na nebu nauke postojano sijaju mnoge zvezde i galaksije, među kojima se po svom sjaju i značaju za čoveka posebno ističe Teslina. Pod uticajem naučnih vizija neumrlog Tesle u njoj se još uvek sve nalazi u živom kretanju. Sledeći Tesline ideje, brojni pregaoci pokušavaju da dođu do novih otkrića. Jedan od njih je i inženjer Goran Marjanović, čija razmišljanja o Svemiru otvaraju mogućnost za postojanje „tesliona“ – nehercijanskih talasa za kojima je Nikola Tesla godinama tragao. Iz sveta pomenuo bih braću Korum (SAD), K. Mejla (Nemačka) i A. Vasera (Švajcarska). Svi oni veruju rečima koje je Tesla izgovorio pre jednog stoleća:

„Ja više ne radim za sadašnjost, ja radim za budućnost. Budućnost pripada meni!“ I svi oni, poput Tesle, žele da osete radost saznavanja i da se približe nedokučivoj tajni uma.


Najprivlačniji većini ovih pregalaca i hobista je, nesumnjivo, Teslin transformator. Neki od Teslinih transformatora koje su oni stvorili po veličini i snazi mogu ući u Ginisovu knjigu rekorda. Međutim, prema svom naučnom i praktičnom značaju, posebnu pažnju naučnika zaokupljaju Tesline ideje o talasima nadsvetlosnih brzina i bežičnom prenosu energije na daljinu.

Nedavno, 1998. godine, G. Nimc sa saradnicima je izveo izvanredno važne eksperimente. Oni su sa svetlosnim talasima na kratkom putu postizali čak oko 100, a sa mikrotalasnim zracima 4,7 puta veće brzine od brzine svetlosti. Ti njihovi radovi objavljeni su u uglednim međunarodnim časopisima.

Na drugoj strani, naš inženjer Goran Marjanović je razvio Teoriju kvantirane gustine energije. U okviru te teorije postoji prostor za Tesline nehercijanske talase u domenu učestalosti od nekoliko do 30 KHz. Ovi talasi ili čestice („teslioni“, kako ih je nazvao Marjanović) ne rasipaju se kao Hercovi AM-talasi. Njihov intenzitet ne opada sa kvadratom rastojanja, te bi se zahvaljujući toj njihovoj osobini energija mogla da prenosi na daljinu bez gubitka.

Sam Tesla je pisao da „talasi energije napuštaju toranj beskonačnom brzinom i onda usporavaju sve dok ne dostignu brzinu svetlosti kojom nastavljaju dalje da se kreću“, i da „izvori radijantne energije izbacuju snopove sićušnih čestica materije“. Čak i danas ove njegove reči zvuče krajnje neverovatno. Ali zar tako nije bilo i kada je Ajnštajn, u doba apsolutne vladavine Njutnove mehanike, objavio svoju Specijalnu teoriju relativnosti. Zato u nauci nikad ne recimo nikad.

Pomno analizirajući Tesline originalne zapise i patente, Marjanović je zaključio da su skoro svi koji su pokušali da ostvare prenos energije na daljinu koristili Hercove, a ne Tesline talase, kao i to da je Tesla ulagao maksimalne napore da konstruiše takav generator (transformator) koji će u najvećoj mogućoj meri proizvoditi skalarne talase, to jest „teslione“.

Imajući to na umu, Marjanović je pristupio izradi jednog takvog Teslinog transformatora. Postavivši teoriju, on je iz prvog pokušaja dobio ono što je želeo. Pretraga tuđih konstrukcija, sa izuzetkom braće Korum, pokazala je da su svi oni sa svojim transformatorima bili daleko od potrebnih uslova za dobijanje Teslinih talasa.

Inženjer Goran Marjanović je početkom februara 2003. godine u Muzeju Nikole Tesle izveo više zadivljujućih demonstracija sa Teslinim transformatorima izuzetno malih razmera. Tu su po prvi put sa dodatnom velikom Teslinom zavojnicom dobijeni stojeći talasi koji su neophodni za naredne korake na Teslinom putu – za pokušaje dobijanja „tesliona“ i bežičnog prenosa energije na daljinu.

Ako rezultati njegovih eksperimenata budu pozitivni, to će dovesti do nove revolucije u nauci i tehnici. Biće to ostvarenje najvećih Teslinih snova.


Zvaničan sajt Gorana Marjanovića
http://www.beotel.yu/~gmarjanovic/
 
Odgovor na temu

[es] :: Nauka :: Sinocna emisija "Na granicama nauke" na tv politika

[ Pregleda: 5886 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.