Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

g++ i C++biblioteke

[es] :: Linux :: g++ i C++biblioteke

[ Pregleda: 4027 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

ana
Ana Balevic
LIACS & ACE
Amsterdam

Član broj: 5669
Poruke: 170
*.yubc.net

Jabber: ana@elitesecurity.org
Sajt: tesla.rcub.bg.ac.rs/~tauc..


Profil

icon g++ i C++biblioteke 17.12.2002. u 17:42 - pre 231 meseci
Cao!
Imam mali problem - ne uspeva mi da iskompajliram nista od C++ programa
sto sadrzi poziv header fajlova

evo sta dobijam za ovakvo programce:
#include <iostream.h>
int main(void) { cout<<"Hello!"; return 0; }


[[email protected] cproba]$ g++ hello.cpp -o hello1
In file included from /usr/include/c++/3.2/backward/iostream.h:31,
from hello.cpp:1:
/usr/include/c++/3.2/backward/backward_warning.h:32:2: warning: #warning This file includes at least one deprecated or antiquated header. Please consider using one of the 32 headers found in section 17.4.1.2 of the C++ standard. Examples include substituting the <X> header for the <X.h> header for C++ includes, or <sstream> instead of the deprecated header <strstream.h>. To disable this warning use -Wno-deprecated.

a ovo ako u programu stavim samo #include <iostream>

[[email protected] cproba]$ g++ hello.cpp -o hello1
hello.cpp: In function `int main()':
hello.cpp:4: `cout' undeclared (first use this function)
hello.cpp:4: (Each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in.)

Kako ovo da sredim ? U pitanju je Mandrake 9,gcc 3.2
hvala unapred na pomoci :) Ana
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: g++ i C++biblioteke 17.12.2002. u 18:54 - pre 231 meseci
Novi C++ ABI, koji se primenjuje od gcc-a verzije 3.2 je izmenjen (onemogucene neke ranije dozvoljene stvari) pa tako taj program treba da glasi:

Code:

#include <iostream>
using namespace std;

int main() 

    cout<< "Hello!"; 
    return 0; 
}


Obrati paznju na drugi red. Mozes, međutim taj red preskociti, ali onda nije cout, vec std::cout.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

ana
Ana Balevic
LIACS & ACE
Amsterdam

Član broj: 5669
Poruke: 170
*.yubc.net

Jabber: ana@elitesecurity.org
Sajt: tesla.rcub.bg.ac.rs/~tauc..


Profil

icon Re: g++ i C++biblioteke 18.12.2002. u 23:37 - pre 230 meseci
super,hvala ,sada radi,mogu da ispisujem na cout do mile volje :)
Btw,koje bi mi razvojno okruzenje za C++ pod Linuxom preporucili,
dakle treba mi mi nesto kao sto je Visual C++ za Win.
Sta mi treba da napravim neko programce sa grafickim interfejosm,koje se biblioteke tu koriste,
i gde mogu da nadjem vise informacija i eventualno neki dobar tutorial o tome? hvala unapred!
Ana :)
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.verat.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: g++ i C++biblioteke 19.12.2002. u 13:22 - pre 230 meseci
hmm okruzenja ima mali milion, kazu da Kdevelop lici na MSVC++, iskreno dok sam jos koristio windows za programiranje radio sam uz borlandov C++ builder, tako da sa MSVC++ nisam imao kontakta. Ja pod linuxom koristim emacs i potpuno sam zadovoljan njime. U svakom slucaju bih ti preporucio da procitas ovo http://www.matf.bg.ac.yu/~a.samardzic/r3ps/literatura/gnu.ps tu ces se upoznati sa GNU programerskim alatima. E sada sto se tice grafickog interfejsa tu je stvar dosta sarolika, u zavisnosti za koje okruzenje primarno pises aplikaciju recimo ako pises program za KDE onda koristis QT biblioteku, za gnome dolazi GTK+ itd, dokumentaciju ces naci u okviru same distribucije. evo recimo za QT je ovde kod Mandrake-a /usr/share/doc/qt-3.0.5/doc/html/index.html Mada za detaljnije oko izbora biblioteke bih ti preporucio da pogledas C/C++ forum gde je bilo dosta price oko izbora biblioteke koju koristiti. Ali ako gledas da se spustis najnize da ne zavisis ni od jedne dodatne biblioteke onda koristi Xlib.
 
Odgovor na temu

avmusa
Beograd

Član broj: 796
Poruke: 54
*.vdial.verat.net

ICQ: 86262068
Sajt: avmusa.ekoklubzeljin.org...


Profil

icon Re: g++ i C++biblioteke 22.05.2004. u 15:33 - pre 213 meseci
I ja imam istih problema...
Ali kod mene ni "using namespace std;" ne resava problem

Inace, imam instaliran Slackware 9.0

A potrebno mi je da radim sa klasama string i map

Ima li neko ideju sta da radim?
avmusa
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.vdial.verat.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: g++ i C++biblioteke 22.05.2004. u 19:20 - pre 213 meseci
a kako ih inkludujes ? posto se ISO C++ standard menja, a GCC prati standarde tako su svi c++ heraderi preimenovani tj izbacena im je ekstenzija .h pa je sada pravilno

#include <string>
#include <iostream>
itd....


 
Odgovor na temu

avmusa
Beograd

Član broj: 796
Poruke: 54
*.verat.net

ICQ: 86262068
Sajt: avmusa.ekoklubzeljin.org...


Profil

icon Re: g++ i C++biblioteke 23.05.2004. u 12:08 - pre 213 meseci
ma znam...
pratim ja standarde... ali nece

a kad ga propustim kroz g++ radi ok...

ali mene interesuje zasto nece sa gcc-om?

kada zadam i opciju "-x c++", opet nece...
verovatno je greska u gcc-u...

da li gcc za kompajliranje cpp datoteka poziva g++?

avmusa
 
Odgovor na temu

filmil
Filip Miletić
Oce Technologies B.V., inženjer
hardvera
Arcen, NL

Član broj: 243
Poruke: 2114
*.adsl.zonnet.nl

Jabber: filmil@jabber.org
ICQ: 36601391


+3 Profil

icon Re: g++ i C++biblioteke 23.05.2004. u 14:39 - pre 213 meseci
Prevođenje radi, ali linker poziva pogrešnu biblioteku. Drži se g++ i biće sve u redu.

f
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.231.216.81.gus.vf.siwnet.net

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: g++ i C++biblioteke 23.05.2004. u 17:38 - pre 213 meseci
Odgovor u vezi IDE-a pod Linux-om:
- Ako ti treba nesto slicno Visual C++ onda je jedini odgovor KDevelop.
- Ako bi ipak nesto dobro, a sto nije slicno VC++ onda recimo Anjuta.
- Ako zelis nesto tipa Borland C++ Builder-a, onda preporucujem VDKBuilder (http://vdkbuilder.sf.net)
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

[es] :: Linux :: g++ i C++biblioteke

[ Pregleda: 4027 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.