Cifre nezaposlenosti - ako je cifra mala to je lose za firme, a ako je losa za firme onda je losa i za deonice. Mali broj nezaposlenih znaci da je tesko naci radnu snagu na trzistu, i da je treba placati mnogo, sto se indirektno ocrtava profit firme.
Klima na berzi - ljudi su kao ovce, ako jedna preskoci preko potoka i ostale je prate. Ako je klima negativna (strah, nesigurnost, losi rezultati, novi izbori....) onda svi prodaju i povlace se na sigurno, uzimaju obveznice gde je kamata manja ali sigurna. Pozitivna klima (kamata pada, BNP raste, dobre vesti iz nekoliko velikih firmi...) i ljudi pocinju masovno da kupuju, spremni su da rizikuju.
Ovde se ne slusa razum, tako da i firme kojima odlicno ide gube vrednost.
Kamata - ako kamata pada raste vrednost deonica, i obrnuto. Ako je kamata mala, firme ce lakse da uzimaju kredite da bi prosirile svoju delatnost.
Index - je odredjen broj firmi, koje sluze kao termometar. Svaka firma ima tezinu u indexu, rastom i opdanjem vrednosti deonica tih firmi raste i opada Index berze. Firme koje se nalaze u indexu obicno privlace paznju onih koji se bave berzom, tu se pravi i najveci broj transakcija.
Deonice - papirna vrednost firmi, vlasnik deonica dobija svakih 6 meseci dividendu, deo profita koji je firma ostvarila.
Call opcije - e ovo je malo teze objasniti ali je u principu legalno kockanje. Firma A ima ovog trenutka vrednost deonica od $ 10. Onda se napisu opcije koje izgledaju ovako : OKT 05 $ 15. U prevodu, opcija daje pravo vlasniku da 3-eg petka u oktobru 2005 godine kupi deonice firme A za $ 15. Vrednost opcije je $ 0.10, posto se opcije kupuju u paketima od 100 komada, ja kupim jedan paket za 10$ i cekam..... da bih ostvario dobitak vrednost firme mora biti u oktobru veca od 15,10 + troskovi transakcije. Ako firma bude u oktobru 2005 ispod $ 15,10 gubim sve, ako bude npr $ 20 onda sam dobio 100 x ($ 20 - $ 15,10) = $ 490 - troskovi transakcije. Maximalan gubitak je $10, maximalan dobitak je neogranicen.
Put opcije - ove opcije mi daju pravo da prodam deonice za odredjenu cenu. Firma A - deonice $100, put opcije OKT 05 $100. U prevodu ja MORAM da prodam deonice za $100. Da ne duzim, ovde vam treba mnogo para i mozete uzasno da izgubite. Ako nekog bas interesuje nek se javi.
Volume - broj oznacava koliko je deonica/opcija promenilo vlasnike, sto je veci broj znaci da se vise moze zaraditi/izgubiti
<<nastavice se...>>