Imam cetiri umrezena racunara. Na jednom od njih mi se nalazi baza - znaci tabele, a na svim ostalim racunarima imam program znaci forme kojima se pristupa podacima u bazi. Kako da obezbedim da se u jednom vremenskom trenutku bazi moze pristupati samo sa jednog racunara? Znaci da nema pravog visekorisnickog rada, nego da kada se program sa jednog racunara pokrene da samo on moze da koristi bazu, zatim da mora da zatvori program, pa da tek onda moze neko drugi da pristupi bazi. Jos bih voleo da to ne bude resenje sa logovanjem nego ako postoji neko mudrije resenje .
Kako sam ja shvatio pitanje, a kako to u Accessu radi je slijedeće: Tools -> Options -> Advanced i tamo imaš Shared mode i Exclusive mod. Po defaultu je uključen Shared mode. Tebi treba očito Exclusive mod. Nisam siguran da li je to što želiš, ali zasad u nedostatku boljega probaj.
ne, ne radi to. Mozda je bolje da ovako postavim pitanje.
Kako mogu da iz glavne aplikacije vidim ko je sve linkovan na "back end" bazu. Ako to resim onda cu moci i da zabranim visekorisnicki pristup toj bazi. Nekada sam imao primer za tako nesto. Primer je bio jos za Access97, ali sada kada mi treba, naravno ne mogu da ga nadjem :(
nisam siguran da bilo koji kod može da pokaže ko je sve logovan na backend bazu ali uz ovaj(DAO) primer može da se proveri da li je bilo ko drugi logovan.
Sub OpenDatabaseExclusive()
Dim dbs As Database
Dim errCurrent As Error
" Try to open the Northwind database exclusively.
On Error Resume Next
Set dbs = OpenDatabase("Northwind.mdb", True)
If Err <> 0 Then
&quot; If errors occur, display them.
For Each errCurrent In DBEngine.Errors
Debug.Print errCurrent.Description
Next
Else
&quot; No errors: You have exclusive access.
Debug.Print "The database is open in exclusive mode."
Da na žalost baš sad nađoše da izmene sajt posle pune 2 godine. U svakom slučaju možeš da probaš da otvoriš bazu na backendu u ekskluzivnom modu pošto to u i radi ono što ti treba tj. sprečava druge korisnike da pristupe dok se obrada ne završi.