Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Interesantan zadatak...

[es] :: Matematika :: Interesantan zadatak...

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10017 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Bojan Basic
Novi Sad

SuperModerator
Član broj: 6578
Poruke: 3996
*.adsl.sezampro.yu.

Jabber: bojan_basic@elitesecurity.org
ICQ: 305820253


+605 Profil

icon Re: Interesantan zadatak...02.12.2005. u 15:37 - pre 223 meseci
Citat:
modus_ponens:
Sta mislite, da li je moguce rijesiti zadatak na neki drugi nacin, tj. nekim drugim pitanjem?

Nije baš jasno šta znači "nekim drugim pitanjem". Svakako da je moguće preformulisati postojeće pitanje pitajući za neke druge osobe, postavljajući ga nekoj drugoj osobi, ubaciti negaciju ispred svega i sl. Međutim, ja bih sve to smatrao za isto pitanje (verujem da delimo to mišljenje). Ono što bi, po mom mišljenju, bilo drugačije pitanje je neko pitanje na koje odgovori "da" odnosno "ne" ostavljaju potpuno drugačije skupove mogućih situacija u odnosu na one koje sada imamo (potpuno drugačije znači da se ne mogu dobiti od sadašnjih nekom permutacijom ljudi, zamenom odgovora "da" i "ne", i na slične načine).

Ako tako gledamo dokazaćemo da postoji jedinstveno prvo pitanje koje vodi ka rešenju zadatka (i to je upravo ovo diskutovano). Tokom dokazivanja poslužićemo se nekim delovima Nedeljkovog razmatranja. Znamo da nas i pozitivan i negativan odgovor na prvo pitanje mora ostaviti sa po tačno 4 mogućnosti. Znamo i to da drugo pitanje moramo postaviti nekoj od preostale dve osobe. Ukoliko za svaku od te dve osobe postoji moguća kombinacija u kojoj oni nekad lažu a nekad ne onda važe i crvena i plava pretpostavka i Nedeljkov dokaz biva korektan do kraja. Dakle, skupovi koji nam ostaju posle odgovora na prvo pitanje su jednoznačno određeni (uz gornju definiciju), i prvo pitanje je zaista jedinstveno.

S druge strano, drugo pitanje može biti jedno od tri različita. Neka smo, na primer, dobili potvrdan odgovor na prvo pitanje (drugi slučaj se radi analogno). Tada možemo nastaviti nekim od sledećih pravaca:

1) Pitamo osobu C: "Da li je 1+1=2"? Ovaj primer je već obrađen.

2) Pitamo osobu C: "Da li osoba B češće govori istinu od osobe A"? Ostaju nam samo mogućnosti +*- i -*+ u slučaju potvrdnog odgovora, odnosno *+- i *-+ u slučaju odričnog odgovora, pa trećim pitanjem lako otklanjamo sve nedoumice.

3) Pitamo osobu C: "Da li osoba A ponekad govori istinu a ponekad laže"? Ostaju nam samo mogućnosti +*- i *-+ u slučaju potvrdnog odgovora, odnosno -*+ i *+- u slučaju odričnog odgovora, pa trećim pitanjem opet lako otklanjamo sve nedoumice.
Ljubičice crvena, što si plava kô zelena trava.
 
Odgovor na temu

modus_ponens

Član broj: 75014
Poruke: 71
*.vdial.verat.net.



+2 Profil

icon Re: Interesantan zadatak...02.12.2005. u 17:24 - pre 223 meseci
Ispravno si protumacio sta sam htio da kazem, mada priznajem da nisam dobro definisao "razlicito pitanje", jer bih morao da otkucam upravo ono sto si ti sam zakljucio (negacija i ostalo) :-) . Naravno, pod "razlicitim pitanjem" podrazumijevao sam pitanje koje ne daje "izomorfnu" situaciju, ako se zna sta hocu da kazem (stvarno se ovdje nezgodno precizno izraziti!).
Bilo kako bilo, odgovor na moje pitanje je potpun.

 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
*.ptt.rs.



+2789 Profil

icon Re: Interesantan zadatak...25.07.2018. u 18:32 - pre 69 meseci
Pošto ukupno ima 6 mogućnosti, opšti slučaj pitanja se može formulisati kao podskup tog šestočlanog skupa.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
*.mediaworksit.net.



+2789 Profil

icon Re: Interesantan zadatak...26.07.2018. u 10:38 - pre 69 meseci
Pardon, moguća su pitanja oblika: ako bih pitao X osobu Y, šta bi mo Y odgovorila. Ako bih Pitao osobu X šta bi odogovorila osoba Y na pitanje Z, šta bi odgovorila osoba X itd.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

MajorFatal




Profil

icon Re: Interesantan zadatak...27.07.2018. u 10:49 - pre 69 meseci
Jel može za nas sa jeftinijim ulaznicama šta se tačno dobija (ili eliminiše) ako prvo natrčiš na ovog što ponekad govori istinu a ponekad laže, i pitaš ga da li je B pouzdaniji od C? Odgovoriće sa da ili ne, a oba odgovora mogu biti istiniti ili lažni, šta se tačno eliminiše?
@Nedeljko mislim da ne možeš da pitaš "šta bi odgovorila osoba...itd" jer u ovakvim zadacima lažov se ponaša tako što uvek izvrće istinu, šta ako naletiš na lažova i pitaš ga za onog što ponekad govori istinu a ponekad laže, kako da ti odgovori a da to bude laž?
Mislim da je jedino dozvoljeno pitanje ovde Da li ta i ta osoba uvek govori istinu :)
 
Odgovor na temu

MajorFatal




Profil

icon Re: Interesantan zadatak...27.07.2018. u 16:50 - pre 69 meseci
Da preformulišem: možeš uvek da pitaš za karakter osobe da li je onaj što uvek govori istinu, laže, ponekad govori istinu ili laže, a nikad ne možeš da pitaš "šta bi odgovorio... " jer onaj što ponekad govori istinu a ponekad laže ni sam ne zna šta bi odgovorio, zavisi mu od trenutne inspiracije
 
Odgovor na temu

[es] :: Matematika :: Interesantan zadatak...

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10017 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.