Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Slanje posiljki u inostranstvo, banalnost ili mozda i nije ??

[es] :: E-Kupovina :: Slanje posiljki u inostranstvo, banalnost ili mozda i nije ??

[ Pregleda: 11160 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

rsa

Član broj: 20524
Poruke: 6
*.vdial.verat.net



Profil

icon Slanje posiljki u inostranstvo, banalnost ili mozda i nije ??13.08.2004. u 10:49 - pre 239 meseci
Ispricacu vam moje skromno i veoma neprijatno iskustvo sa slanjem posiljki u inostranstvo, nasom (so-called)postom.

Prvi i mozda najzanimljiviji slucaj, kada sam trebao da posaljem neki mali plasticno-metalni deo od neke masine, cirka 200 gr, u USA firmi koja pravi te masine, radi zamene, garancija i to.Deo sam stavio u koverat zajedno sa propratnim objasnjenjem.Sluzbenica se prvo kao nesto cudila, ko, sta, gde, zasto, kako, onda sam platio postarinu plus nekih dvestotinak dinara za carinski pregled (?).I onda sutradan jedinstven slucaj na planeti zemlji, sutradan mi keva donosi moj koverat sa parama koje sam uplatio, uz objasnjenje da joj je ova rekla da nase fizicko lice ne moze da salje nista pravnom u inostranstvo, blabla, spediter, blabla, inace ispalo je da se njih dve slucajno poznaju i da su srele itd.Ne zivim u bas nekom velegradu, pa maltene svako zna svakoga preko nekoga.Posle sam vec nasao neku zenu sto je isla tamo, pa sam po njoj i poslao i primio nazad taj deo.Uf.

Slucaj drugi, kada sam trebao da posaljem svastici u Francuskoj srebrnu narukvicu i prsten.Kupio sam koverat sa onim vazdusnim jastucima, da se ne osteti."Sta saljes", kazem neku narukvicu cista bizuterija, nije sad bas islo da kazem da saljem pismo kad je onakav koverat."Da pitam kontrolora" kaze.Dodje posle i ta sefica, sta je vec, opet se objasnjavaj sa njom, opet pominjanje carine, i onda kaze kao da si nam rekao da saljes fotografije ne bi bilo problema(nisam znao to) i kao po pravilu se sve posiljke salju otvorene u inostanstvo, ali ovako blabla, pa carina, pa blabla.A sve vreme gledaju me kao drzavnog neprijatelja No1 ili barem kao arapskog teroristu cije pismo ce razneti pola Francuske i za sta ce sve biti okrivljena stjupidna sluzbenica iz Srbije.Na kraju krajeva namolim ti ja njih na jedvite jade, al zivot mi se smucio.

Jednom mi se desilo da sam slao pismo za UK-a, gde mi je sluzbenica trazila da na onom papiricu za preporuceno slanje trazila da napisem na srpskom koja je to sad zemlja(ma cisto ludilo).Preko saltera sam video na njenom monitoru da im tamo pise na srpskom V.britanija, a kako bi sad ona, i zasto jel', znala sta je sta i gde je sta.Pitam se sta bi bilo kad bi slao nesto u Afriku.

Izvinjavam se ako je nesto duzi post, ali verujem da svakako nije bilo dosadno.Dakle, molim nekoga ko ima velikog iskustva sa slanjem posiljki napolje da mi pojasni sve stvari ili ako je situacija u beogradskim postama mnogo bolja da znam, pa da sednem na bus i posaljem jednom ko normalan covek.Takodje ako neko zna neki zakon, clan, pa da ga odstampam da se "naoruzam".Nisam vise pametan sta da radim.
Mnogo se zahvaljujem na svakom odgovoru koji ce mi pomoci.
 
Odgovor na temu

zstojkovic

Član broj: 25920
Poruke: 41
*.neobee.net

Sajt: www.zeusflash.com


Profil

icon Re: Slanje posiljki u inostranstvo, banalnost ili mozda i nije ??14.08.2004. u 09:41 - pre 239 meseci
Uglavnom je takva situaciju skoro svugde kod nas. Po nasim zakonima, se bilo kakvo slanje "robe" u inostranstvo smatra spoljnotrgovinskim prometom.

Najveci problem je sto nasi zakonodavci jos uvek ne shvataju kako mogu zaista da pomognu malim i srednjim preduzecima (naravno i pojedincima), pa smatraju da spoljnotrgovinski promet mora da se radi samo sleperima ili na veliko. Ne shvataju da na taj nacin mogu da i sebi dobave prilicno velika kovcana sredstva.

Zanemaruju cinjenicu da Amazon, eBay i ostali zive od velikog broja malih transakcija. I kod nas moze covek da posalje

Kos nas za svaki spoljnotrgovinski promet mora da se angazuje spediter, a njihova najniza tarifa je oko 50 eura. Samim tim sva slanja na "malo" su neisplativa, jer niko nece platiti toliko speditera da bi kupio neku sitnicu iz Srbije.

Nadam se da ce se neko iz vlasti setiti da pojednostavljivanjem spoljnotrgovinskog prometa mogu dodatno napuniti drzavnu kasu. Zar im ne bi bio jednostavnije, umesto da "prave" novac spediterima, omoguce ljudija slanje, s tim da se u posti naplati adekvatna carina (5 - 10 - 20%... od vrednosti posiljke), ali da bar posiljalac zna da mu se posiljka nece vratiti sa zahtevom da se spreme papiri preko speditera.

Evo i malo primera, imam neke poznanike koji se bave stampom, i pokusavali su da posalju vizit karte u inostranstvo. Ponekad im je i prolazilo slanje paketa (valjda to zavisi od raspolozenja carinskog sluzbenika i poste kod Z. Stanice u Beogradu), a veoma cesto im je vracana posiljka i trazeno da se pribavi dokumentacija kod speditera.

Smesno. Covek za nekoliko stotina vizit karti za koje ce zaraditi desetak eura mora da plati spediteru 50 eura???? Zbog svega toga, obicno takve posiljke odlaze "ilegalno" iz zemlje, autobusima, kamionima... Zar svima ne bi bilo bolje da se zna koliko procenata vrednosti treba da se plati, da se omoguci ljudima da plate carinu, takse (sta li vec) u posti i da njihova posiljka stigne na odrediste bez problema.

Kako se niko iz vlasti ne seti koliko se tu moze zaraditi, upravo na tim malim posiljkama? Kada bi to omogucili em bi pomogli malim firmama i pojedincima da zarade za zivot, a i drzava bi se okoristila.

Pozdrav,
 
Odgovor na temu

v_luka
erceg luka
Geisingen Deutschland

Član broj: 237260
Poruke: 20
*.adsl.alicedsl.de.



+2 Profil

icon Re: Slanje posiljki u inostranstvo, banalnost ili mozda i nije ??09.09.2012. u 16:37 - pre 141 meseci
POZ SVIMA imam jedno pitanje interesuje me brat mi je poslao pismo sa nekim dokumentom iz srbije u nemacku 29tog avgusta pracenjem poste preko naseg sajta video sam da je pismo stiglo u DE-DENIAA to je zadnja adresa koja se moze pratiti preko sajta nase poste 03.09.2012 12:31:00 DE - DENIAA Prispeće tacno tako pise.e sad sta je ovo DE DENIAA jel to stiglo u nemacku vec 6 dana stoji kod njih to mi nije jasno molim vas ko zna bilo sta ili ima iskustva sa ovim pomozite mi hvala na razumevanju.pozzzz
 
Odgovor na temu

SaleB81
Beograd, RS

Član broj: 90990
Poruke: 337
*.adsl.verat.net.



+42 Profil

icon Re: Slanje posiljki u inostranstvo, banalnost ili mozda i nije ??01.11.2012. u 03:22 - pre 139 meseci

Luka, DENIAA je postanska oznaka za 36272 Niederaula, predpostavljam da je to grad u kome se i ti nalazis. S druge strane takodje predpostavljam da ovo vise nije aktuelno i da si se u medjuvremenu snasao.

Napisacu jos ovo, cesto se na tim sajtovima za pracenje koriste skracene oznake slicne swift kodovima banaka. U konkretnom slucaju DE je nemacka, a NIAA je grad. Ja sam jedino imao problem da nadjem neke kineske gradove po tim kodovima, sve ostalo, a pogotovu EU gradovi se mogu naci lako guglanjem
 
Odgovor na temu

SaleB81
Beograd, RS

Član broj: 90990
Poruke: 337
*.adsl.verat.net.



+42 Profil

icon Re: Slanje posiljki u inostranstvo, banalnost ili mozda i nije ??01.11.2012. u 14:13 - pre 139 meseci
Imam i za ovu temu jedno pitanje. Zanima me da li postoji neki servis koji po podnosljivim cenama omogucava slanje posiljki od strane fizickog lica fizickom licu u inostranstvu. Naime, Aksova usluga je rezervisana samo za pravna lica koja mogu da prikljuce fakturu uz proizvod koji se salje. Kuriri (DHL, UPS, FedEx, ...) naplacuju znacajnu cifru. koja je za destinacije unutar EU uglavnom izmedju 55-110eur za paket od 0.5kg, a predpostavljam da ni u slucaju veceg paketa nije znacajna razlika.

Za PostExpress-ov EMS nisam jos stigao da se raspitam, ali njihova cena od 2400din, onda deluje krajnje razumna.

Da li postoji jos neka prepreka za ostvarivanje prodaje na e-bay?
Paypal ne smatram preprekom jer Moneybookers sasvim korektno radi i provizije su znacajno manje. Velicine posiljki bi uglavnom bile do 700-800 grama.

Unapred zahvalan na pomoci,
Sale
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8084



+1753 Profil

icon Re: Slanje posiljki u inostranstvo, banalnost ili mozda i nije ??02.11.2012. u 23:37 - pre 139 meseci
Za fizicka lica ne postoji nikakav pojednostavljeni servis ili nesto slicno, za pravna lica postoji. Cene kurirskih sluzbi DHl i slicnih su stvarno kriminalno velike. EMS nije to isto u potpunosti i brzinski nije mnogo bolji od obicne avionske preporucene poste. Za robu te tezine nije ti uopste potreban ne samo EMS vec ni paket, vec se za transport tako necega moze koristiti i obicno pismo. Evo sta kaze medjunarodna odredba o tome sta je pismo, sa sajta nase poste, a isto to sam nasao na svakom stranom sajtu jer su to medjunarodno propisane norme.

Pismo je zatvorena pošiljka, mase do 2kg, čija je sadržina zaštićena tako da se u toku prenosa ne može izvaditi ili oštetiti. Najmanja dimenzija pisma je 140mm x 90mm, a zbir dužine, širine i visine može biti najviše 900mm, s tim što najveća od tih dimenzija ne sme prelaziti 600mm. Ako je pismo u obliku valjka, dužina i dva prečnika mogu biti najviše do 1.040mm, s tim da najveća od tih dimenzija može biti najviše do 900mm, odnosno zbir dužine i dva prečnika može biti najmanje do 170mm, u kom slučaju dužina pisma može biti najmanje 100mm.

Tako da ako ti se uklapa gabarit sve do 2 kg moze da se salje kao pismo i to je bar duplo jeftinije od EMS-a. Ako ne bi koristio paypal, mada ce to tesko biti moguce na Ebay-u, onda ni brzina nije kriticna jer je to povezano za mogucnoscu zalbe paypal-u koji iznosi 45 dana od dana placanja, pa mnogi kupci koriste tu mogucnost ako im posiljka ne stigne u tom roku. Ali tako je nesto vise retkost nego pravilo, jedino ako prodavac nema na lageru robu koju su porucio, ali ti svi u tom slucaju nude mogucnost da biras, otkazivanje porudzbine ili cekanje, tako da sam preuzimas rizik oko 45 dana. Ali posto ne bi koristio Paypal onda to ne bi trebalo da predstavlja problem, osim toga sto na ebay-u retko ko hoce da kupuje bez njega, jer sve normalne zemlje ga imaju.
 
Odgovor na temu

[es] :: E-Kupovina :: Slanje posiljki u inostranstvo, banalnost ili mozda i nije ??

[ Pregleda: 11160 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.