Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Početak rada sistema za instant plaćanja

[es] :: Ekonomija :: Početak rada sistema za instant plaćanja

[ Pregleda: 1124 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3445

Jabber: djoka_l


+1462 Profil

icon Početak rada sistema za instant plaćanja18.10.2018. u 00:05 - pre 66 meseci
Kako trenutno stvari stoje, sistem za instant plaćanja će krenuti sa radom 22. oktobra (ponedeljak) u prepodnevnim časovima (verovatno oko 10 časova).
Od 28 banka u Srbiji, u sistem ulaze 24 banke. Četiri banke koje ne ulaze u sistem ovog dana su:

Code:

Prefiks računa  Banka
--------------  ---------
125             Piraeus
160             Intesa
340             Erste
355             Vojvođanska


Sa početkom rada IPS, mali nalozi (do 300,000 dinara) označeni kao hitni, realizovaće se kroz IPS. Za ostale male naloge i dalje će se koristiti GC sistem (sa 4 ciklusa poravnanja dnevno, ili 3 u zavisnosti od banke), a veliki nalozi će ići kroz RTGS.

Ako imate račune u 4 banke koje ne ulaze u ovom terminu u IPS a želite hitno plaćanje, ili plaćate hitne naloge prema ove 4 banke izvršenje hitnih naloga ići će kroz RTGS.
Posetite sajtove banka u kojima imate račune i PROVERITE tarife za IPS i RTGS. Neke banke, kao MTS Banka neće naplaćivati proviziju za ebanking naloge čak i ako nalog ide kao hitan kroz IPS, a neke, koje imaju besplatan ebankig za fizička lica su odrezale prilično veliku proviziju (Raiffeisen, recimo ima nameru da naplaćuje 55 dinara po hitnom ebanking nalogu u IPS), Dakle, OBAVEZNO proverite šta će vam banke naplaćivati za hitne naloge.

Inače, cela politika provizija je prilično nejasna u ovom momentu. NBS je dala neke tarife prema poslovnim bankama za izvršenje naloga u IPS, ali još uvek nije sigurno da li će te tarifa stvarno i da se primenjuju kada sistem krene. Pratite tarife da se ne biste neprijatno iznenadili. Neka intentcija je da, kada se sistem uhoda, provizije budu u rangu provizija za GC, pa se može očekivati da hitni nalozi u sistemu koštaju isto kao nalozi koji idu kroz GC, što bi moglo da dovede do toga da se tarife za hitne i obične naloge izjednače i za klijente banaka i da se veći deo platnog prometa preusmeri u IPS.

IPS će omogućiti izvršenje naloga platnog prometa 24/7 365 dana u godini. Vreme od ispostavljanja naloga do njegove realizacije, trebalo bi da bude reda veličine 10 sekundi, ali sistem još uvek radi pomalo kilavo. Nemojte da očekujete da će u početku nalozi stvarno biti realizovani za 10 sekundi, ali će biti brzo (možda).

Na kraju, ono što bi moglo da vam bude bitno, to je da očekujete da će ovaj vikend većina banka raditi ozbiljnu nadogradnju sistema, pa možete očekivati kraći ili duži prekid u ebanking i mbanking sistemima banaka. Plaćanje karticama i podizanje keša na bankomatima ne bi trebalo da bude pogođeno, ali je moguće da će za vreme dok se pušta novi sistem na serverima banaka, autorizacija plaćanja po karticama biti off-line, pa nemojte da se začudite ako dobijete raspoloživo stanje koje nije baš ono koje ste očekivali.

Ja bih savetovao da bar prve nedelje ne očekujete da će sistem da radi glatko, pa nemojte da se začudite ako probate instant plaćanje, a nalog se ne realizuje u vremenu koje očekujete.
 
Odgovor na temu

[es] :: Ekonomija :: Početak rada sistema za instant plaćanja

[ Pregleda: 1124 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.