Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Intel nema dovoljno 14nm procesora

[es] :: Matične ploče, procesori i memorije :: Intel nema dovoljno 14nm procesora

[ Pregleda: 1378 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Branimir Maksimovic

Član broj: 64947
Poruke: 5534
109.72.51.23



+1064 Profil

icon Intel nema dovoljno 14nm procesora08.09.2018. u 19:10 - pre 67 meseci
https://www.hardocp.com/news/2..._directly_recommends_amd_epyc/

"SemiAccurate is highlighting an advisory published by HPE early last month that confirms a serious shortage of Intel Xeon processors: titled "Reseller update: Overcoming supply constraints on Intel Xeon-SP processors," the page discusses how the lack of inventory is impacting sales of HPE and how alternative solutions, such as AMD’s EPYC, are being pursued."

Znaci li to da je Intel u frci ili da prosto tako dobro ide prodaja da ne mogu da pothrane trziste? Znaci li to skok cena Intel-ovih procesora?
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
87.116.181.*



+7169 Profil

icon Re: Intel nema dovoljno 14nm procesora08.09.2018. u 19:50 - pre 67 meseci
Verovatno je u pitanju ramp-up produkcije Cascade Lake procesora za hyperscaler-e.

Hyperscaleri i cloud provajderi obicno prvi dobijaju nove Xeon procesore a ako Cascade Lake krece u javnu prodaju krajem godine, znaci da je upravo sada krenula proizvodnja finalnih procesora.

Cascade Lake SP verovatno koristi iste proizvodne linije kao i Skylake SP, a kako hyperscaleri kupuju enormne kolicine procesora, moguce je da su zagusili ostale kupce koji jos i dalje kupuju Skylake.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8064



+1747 Profil

icon Re: Intel nema dovoljno 14nm procesora08.09.2018. u 21:32 - pre 67 meseci
Po podacima za proslu godinu , Intel bez obzira na sve ima prodaju u vrednosti 10 puta vecu nego AMD ! A AMD sabira i prodaju procesora i GPU , plus za konzole itd .

Znaci Intel oko 50 Milijardi US$ ,a AMD oko 5 Milijardi US$ .

Tako da Intel ima toliko " kredita " da AMD nece nikada moci da ga ugrozi . Dovoljno se setiti vremena P4 kada je Intel na svim poljima imao slabije procesore , pa opet imao vecu prodaju od AMD , tako da danas je razlika toliko velika , da se i dalje mogu komotno ponasati .
 
Odgovor na temu

Zlatni_bg
Nikola S
Beograd

Član broj: 65708
Poruke: 4420
*.dynamic.sbb.rs.



+498 Profil

icon Re: Intel nema dovoljno 14nm procesora08.09.2018. u 23:29 - pre 67 meseci
Jesi li siguran da je to bilo vreme P4 ili nesto malko kasnije? Ja sam tad rokao Celeron 1.7GHz, a neki pandan godinu-dve kasnije koliko se secam mu je bio Barton, koji nije bas bio posebno jak. Ali kidali su se tu neko vreme, s tim sto je AMD voleo da "fejkuje" nazive proizvoda, tipa Athlon 2000+ i slicno, u fazonu "radi nao intel na 2GHz".

Bilo kako bilo, nije ni bitno, bitku je AMD izgubio u potpunosti na par godina, mozda i deceniju, ko zna. Ono sto je bitno je da nijedna firma nije bankrotirala jer bi to znacilo TOTALNI MONOPOL od strane druge. E sad, iako i na serverskoj strani AMD ima igrace, vidim da ih niko ne nudi u ponudi. Ko zna, mozda veci provajderi poput AWS-a, DO, MS-a imaju dil sa Intelom za isporuku ogromne kolicine procesora.

E sad, ono sto treba da se ima u vidu isto... Intel CPU je skoro 2x skuplji od AMD pandana danas (samim tim treba da ih se proda 2x vise da bi cifre bile iste). AMD se u borbu vratio tek prosle godine, i to sa vrlo, vrlo mladom platformom prema kojoj su i dalje mnogi neverni. Ne bih previse gledao te podatke iz 2017. jer se "sunce probudilo" za AMD krajem aprila, a krajnji korisnici su mogli mozda u maju da kupe procesore. To je skoro pola godine matorih FX procesora koji su se i dalje nalazili na policama ko zna kojih sve prodavnica u svetu.

Bice zanimljiv izvestaj za 2018. :) Em 2 generacije Ryzena, em OGROMNA pomama za rudarenjem i AMD RX480/580/stagod je ko nasao kartama pocetkom same godine, da u celoj prvoj polovini godine nije bilo grafickih kartica iznad RX560.


THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8064



+1747 Profil

icon Re: Intel nema dovoljno 14nm procesora09.09.2018. u 13:50 - pre 67 meseci
Citat:
Zlatni_bg:
Jesi li siguran da je to bilo vreme P4 ili nesto malko kasnije? Ja sam tad rokao Celeron 1.7GHz, a neki pandan godinu-dve kasnije koliko se secam mu je bio Barton, koji nije bas bio posebno jak. Ali kidali su se tu neko vreme, s tim sto je AMD voleo da "fejkuje" nazive proizvoda, tipa Athlon 2000+ i slicno, u fazonu "radi nao intel na 2GHz".


Nemoj da se Sramotis sa ovakvim pisanjem . Il si bio tada suvise mali , u svakom slucaju ti je secanje Isparilo ! Celeron 1.7 je bio Smejurija nedostojna kupovine ! Njega su razvaljivali sporiji Duroni , oni nisu imali PR rejting !

P3 na 1GHz je imao realnu snagu kao P4 na 1.4 -1.5 GHz ! Zavisno od programa koje izvrsava . P4 je promasaj od procesora koji je guran Vestacki godinama . To sto su mu pumpali Frekvenciju , stavljajuci ogroman pipeline , pokazalo se kao totalni promasaj . Najave Intela da ce Northwood ici na 4 GHZ , a Prescott na 5 su bile ciste fantazije .

Ako mislis da nije tako zasto su Core2 i Core2 Duo , nastali kao modifikacija P3 , a P4 jednostavno Bacen u Kontejner ?

AMD je imao sve jace procesore ! Athlon XP je imao potcenjeni PR ! znaci kada napisu na procesoru 1700 + , bez obzira na stvarnu frekvenciju bio je Brzi od P4 1.7 . Na ubogi Celeron niko nije ni obracao paznju .

Situacija je bila takva da je Intel bukvalno svakih mesec dana Obarao cene , to se Nikada vise nece dogoditi ! Ljudi su i dalje kupovali P3 umesto P4 , pa je onda preko noci P4 oborena cena da bude Jeftiniji ?! I ostale nelogicnosti .

Bilo je jos tu mnogo , isuvise gluposti sa P4 . Prvo su potpisali ekskluzivni ugovor za RDRAM , koji je bio basnoslovan . Onda su izbacili SD Ram verziju , koja je bila mnogo sporija , dok je AMD vec imao DDR Ram ?!

Kasnije se to nastavilo sa P4 D , znaci dva jezgra koji je Sklepan na brzinu pa se ponasao kao da kompjuter ima dva procesora , samo su na jedan cip stavljena 2 jezgra bez medjusobne komunikacije ?! AMD je naravno tada imao Athlon 64 X2 nativni dual core itd .

Jel to Smisljena politika da se puca sebi u nogu na svakom koraku , ili Bauljanje u mraku ?

I tada uprkos svemu Intel je opet vise prodavao nego AMD , mada je AMD isao negde zavisno od segmenta do 30-40 trzista !

Danas da napravi AMD bilo sta , ima jos manju sansu na uspeh , trzisni . To bi bila neka poenta mog predhodnog posta .
 
Odgovor na temu

[es] :: Matične ploče, procesori i memorije :: Intel nema dovoljno 14nm procesora

[ Pregleda: 1378 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.