Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Dužina JTAG kabla

[es] :: Elektronika :: Dužina JTAG kabla

[ Pregleda: 2307 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

BrankoSovrlic
Berane

Član broj: 331970
Poruke: 64
*.crnagora.net.



+37 Profil

icon Dužina JTAG kabla17.07.2016. u 15:04 - pre 94 meseci
Čitam neko uputstvo za JTAG sat. risivera gdje stoji da JTAG kabl može biti dug najviše 20 cm. Evo slike http://satsis.net/uploads/foru...261812_www.satsis.info_122.jpg
Interesuje me zbog čega je dužina ograničena na maksimum 20 centimetara?
Pretpostavljam da misle da sa dužim kablom rastu parazitivne osobine kapacitivnost i induktivnost ali bih rekao da su na 20cm kabla te osobine toliko male da ako bi dužinu udvostručili ili čak utrostručili da ne bi došle do izražaja.
Poznato mi je da parazitivne osobine rastu kako se frekvencija povećava (kapac. reaktansa Xc = 1 / (2 * pi * f * C) i indukt. reaktansa XL = 2 * pi * f * L) ali ovdje se ne radi o visokofrekventnim signalima.
Pjevac i muz gospodje Branke Sovrlic
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Dužina JTAG kabla17.07.2016. u 22:30 - pre 94 meseci
Citat:
BrankoSovrlic:  ovdje se ne radi o visokofrekventnim signalima.


zavisi kako definises "visoku" frekvenciju .. jtag radi, zavisno od cipa do cipa ali moderni cipovi su tu negde na 20MHz, 33MHz i 50MHz su cesto prisutni .. matori XC95xx je 10MHz a to nikako nije "niska frekvencija" kada je u pitanu kabl koji "leti" ...

ono zbog cega je ogranicena duzina kabla je signal integrity, mozes ti da pustis i kroz duzi kabl brzi signal, zavisi sta je na krajevima tog kabla, kakav je kabl, kakva je terminacija ... problem je sto ti sa strane uredjaja koji obradjujes nemas transciever, imas konektor koji ide direkt na plocu i vrlo cesto prima 1.2V signal, dakle ti treba da dovedes 1.2V 50MHz signal "kako treba" k roz kabl koji nije sirmovan, nije upleten, nije balansiran, bez transivera sa obe strane koji rade conditioning signala.. obrati paznju da TDO na 99.9% uredjaja nema drugaciji drajver, tako da ti imas taj mali pateticni drajver koji je namenjen da salje signal po pcb-u, ti mu sad dovedes zicku.. nemas transciever..

dalje imas "propagation delay", ma koliko se cini da je brzina prostiranja kroz zicu "beskonacna", nije.

etc etc .. sve u svemu 20cm je neki max o kome mozes da razmisljas kao "univerzalno resenje" a i to pravi probleme pa ce ti se upali onaj clocking i uspori sve .. jer je i 20cm puno ponegde ...

ako hoces da produzis jtag kabl, sa obe strane turis transciever, pravilno terminises konekciju da ukines zvonjavu i mozes da teras i pola metra ako to dobro dimenzionises


 
Odgovor na temu

BrankoSovrlic
Berane

Član broj: 331970
Poruke: 64
*.crnagora.net.



+37 Profil

icon Re: Dužina JTAG kabla18.07.2016. u 00:43 - pre 94 meseci
Zahvaljujem na odgovoru.
Iskreno nisam znao da se radi o frekvencijama tog reda mada nisam ni ulazio u detalje kako sve to funkcioniše, znam samo površno o čemu se radi :)
Napravio sam prvo kabl dužine 20cm i nisam uspio iz prve da detektujem procesor Omega STi5518. Tek poslije nekoliko pokušaja sam uspio mada možda nije bila dužina problematična nego ovi alati koje koristim znaju da zezaju sa novijim operativnim sistemima (jkeys i jtagup). Smanjio sam za svaki slučaj dužinu na najmanju moguću, kraćim kablom praktično ne bi fizički mogao da povežem risiver sa kompom :)

Malo ću eksperimentisati a ubuduće ću se prije nego pokrenem temu informisati :)
Hvala još jednom.
Pjevac i muz gospodje Branke Sovrlic
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Dužina JTAG kabla18.07.2016. u 08:46 - pre 94 meseci
ako ja dobro vidim to je jtag koji se bode na lpt port? nisam nikad sa
takvim probao da radim ali taj sigurno na gadja megaherce.. verovatnije
je kod njega problem u softweru nego u duzini kabla ..

pogledaj npr http://dangerousprototypes.com/docs/Bus_Blaster mozda bi ti
znacilo ako ti cesto treba jtag, mnogo je brzi, promenom cpld-a
(softwerski) moze da radi kao razni jtag adapteri .. uzmi v3 najbolji je
(ja koristim stari v2) tj v4 je bolji zato sto teoretski podrzava i SWV
ali nema software za SWV podrsku takoda je to samo teoretski ... do
30mhz prica sa targetom, radi kao jtagkey ili kt-link, podrzan od
openocd, urjtag-a direktno... menjas mu bafer logiku (cpld izmedju
ftdi-a i izlaza) direktno preko usb-a ne treba ti drugi programator...
extra korisna sprava, skoro dzaba


https://www.seeedstudio.com/item_detail.html?p_id=1415

edit:
naravno ako zelis V4 (ja bi uzeo v4 iako je skuplji i iako nema sw podrsku za nove opcije)
https://www.seeedstudio.com/Bus-Blaster-v4-p-1416.html


[Ovu poruku je menjao bogdan.kecman dana 18.07.2016. u 10:02 GMT+1]
 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5059
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: yu3ma.net


+505 Profil

icon Re: Dužina JTAG kabla18.07.2016. u 10:26 - pre 94 meseci
Mozda ti ovo bude od pomoci da shvatis sta se to tacno desava sa kablovima :)



Uokvireno isprekidanom linijom je predstavljen prikljucni kabel sa svojim parazitivnim elementima, ima neku induktivnost i kapacitivnost (otpor sam zanemario).

Ulazni signal je 1MHz cetvrtka.

Inace kada pricamo o frekvencijama, to se po pravilu misli na talasne oblike koji imaju u sebi samo jednu frekvetnu komponentu a to vazi samo sa potpuno cist sinusni signal.
Kada imamo cetvrtku, spektralni sastav tog signala je neverovatno bogat harmonicima koji se prostiru u opsegu od 2F do nekih 10-15F ili jos vise (mislim na frekvencije 15x vece od osnovnog signala). Ti harmonici vrlo snazno reaguju sa parazitivnim elementima provodnika i dovode do prigusenja tako da na kraju provodnika vise nemamo cetvrtku nego neki deformisani signal i oblik tog signala zavisi najvise od parazitivnih elemenata.

Na sve to izmedju provodnika dolazi do "preslusavanja", jedna digitalna linija utice na drugu pa se nas digitalni signal na kraju provodnika jos vise deformise.

Posto digitalna kola imaju marginu "tolerancije", iako je signal deformisan digitalni uredjaj ce ipak to ispravno detektovati.
Naravno ako je mnogo deformisan signal onde ce poceti da brljavi …

U simulacij sam dao primer za dva slucaja (gornja i donja grana) gde gornju pokrecemo sa 50ohm impedansom izvora, donja je sa 1kohm.
U prvom slucaju dolazi do "overshot" (to u sustini najvise problema pravi) dok drugi slucaj je previse "lenj" i vidi se zaobljene ivice signala. Ako se mnogo zaoble ivice isto dolazi do problema.
Adekvatnim izborom tog rednog otpornika mozemo da optimalno prilagodimo signal datom provodniku (transmission line), da nema overshot a da ivice budu sto je moguce blize pravom uglu.
Kada nam je i dalje previse zaobljena ivica onda moramo da signal pojacamo da ima vise izlazne struje (nizu impedansu) i tu se postavljaju tranceiveri koje je Bogdan spominjao.

PS: LTspice nema opciju da se definise duzina provodnika, za njega je provodnik idealan, beskonacno malog otpora i duzine tako da nije moguce simulirati (ili ja to ne znam da uradim) kasnjenje signala i refleksija a koja se itekako desava na svim provodnicima!
Signal sa izvora se reflektuje od strane potrosaca pa se ta refleksija superponira u osnovni signal i dobiju se skroz sludjeni talasni oblici koji prave dodatne probleme. Kako se frekvencija osnovnog signala povecava tako je veci uticaj refleksije ukoliko se to adekvatno ne terminira.

Cela ta tema je vrlo slozena ali je bitno samo imati u vidu da ne postoje idealni provodnici i da znamo kako te probleme mozemo da resimo.

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 18.07.2016. u 11:46 GMT+1]
Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Dužina JTAG kabla18.07.2016. u 10:57 - pre 94 meseci
obzirom da on koristi LPT (koji btw ima dosta jake drajvere i tuce sa svojih 5V samo tako, neke stare masine su mogle da daju i po amper na lpt portu) i da mu je brzina kilohercna rekao bi da ga zeza pre software nego zicka, no u svakom slucaju skratiti zicku max je vise nego potrebno + pitanje sta je sa druge strane i kakav je tamo drajver, ako tamo nesto peva na 3V povratnica na lpt moze da bude problematicna .. sve u svemu mnogo je tu zezanja, sam jtag nije bas opravljen da bude rezistentan na sum .. vec da bude univerzalan :( .. ja sam progledo sa onim bus blasterom, napravio sam mu "kutiju" od starih vizitki (ne znam sta cu sa njima imam ih hiljade) i malo selotejpa :D tako da ga gurnem direkt na plocu, spojim direkt konektor na konektor uglavnom .. pa onda vuce 2m usb-a do njega :D ... pre njega sam koristio neki olimex-ov jtag koji je bio "glomazan" pa nisi mogao svuda sa njim vec si morao kabl da vuces .. pa smor ..
 
Odgovor na temu

BrankoSovrlic
Berane

Član broj: 331970
Poruke: 64
*.crnagora.net.



+37 Profil

icon Re: Dužina JTAG kabla18.07.2016. u 13:44 - pre 94 meseci
Da, jedan kraj kabla ide u LPT port računara a drugi se lemi na ploču risivera ako ne postoji 20-pinski konektor, kao na slici:



Kod mene postoji taj konektor (ženski) pa sam krimpovao one "iglice" na kabl i njih samo ubacim u taj ženski konektor na ploči.

Ovo je šema kabla:



Nisam imao u trenutku muški DB25 kao na šemi pa sam zalemio otpornike na ženski konektor, a pošto je i na računaru ženski onda samo spojio žicama ta dva konektora.
Ovo je dio šeme koji pokazuje kako je povezan Omega procesor sa pinovima gdje kačim jtag:


Bogdane, ako sam dobro shvatio, taj Bus Blaster može da se softverski konfiguriše pa predstvlja univerzalno rješenje, tj. mogao bi da se koristi sa različitim tipovima procesora?
Čitao sam na netu za ove alate koje koristim (jkeys i jtagup) da žestoko zezaju na XP (njega koristim za ove eksperimente) a da rade na Win 98 pa ću instalirati Win 98 na virtuelnoj mašini čisto da eliminišem mogućnost brljanja alata.

Miki, razmišljao sam o simulaciji koristeći softver ali nisam bio siguran na koji način bi vjerno mogao da modelujem sve te parazitne efekte...
Mislim da bi se najbolje stekla predstava o uticaju dužine kabla kada bi se u realnom svijetu sproveo eksperiment, kada bi se sa jedne strane generatorom funkcija generisala povorka pravougaonih impulsa a sa druge strane kabla pratilo šta se dobija na osciloskopu i tako za različite periode ponavljanja povorki i za različite dužine kabla... Samo treba imati tu opremu :)
Pjevac i muz gospodje Branke Sovrlic
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: Dužina JTAG kabla18.07.2016. u 14:15 - pre 94 meseci
Citat:
BrankoSovrlic
Bogdane, ako sam dobro shvatio, taj Bus Blaster može da se softverski konfiguriše pa predstvlja univerzalno rješenje, tj. mogao bi da se koristi sa različitim tipovima procesora?


jtag je univerzalni protokol i "svi" procesori koriste isti .. tj postoji nekoliko "verzija" ali je generalno ista prica u pitanju, ono sto je razlicito su jtag adapteri za PC. Ti kad uzmes neki software (npr urjtag[/ur]) oni te pitaju "koji adapter" si povezao .. i onda ti ponude od 2 do 200 razlicitih... pogledaj samo koliko razlicitih podrzava urjtag:
[url=http://urjtag.org/book/_system_requirements.html#_supported_jtag_adapters_cables]http://urjtag.org/book/_system...supported_jtag_adapters_cables


e sad, fora je sto je to sve vise manje ista prica, imas neki USB -> PARALLEL adapter i onda razlicte vodove sa tog adaptera vodis na razlicite pinove JTAG adaptera preko razlicite glue logike... Ian je pogledao njih nekoliko i skonto da se FTDI cip koristi cesto i onda neka digitalna logika posle, uzeo najjaci tada dostupan FTDI - FT2232H (dupli 30MHz cip, izvlaci 60MHz transfera ..) i posle njega stavio CPLD i sa cpld-a izvugo pinove napolje.. jedan izlaz sa FT-a stavio na ulaze cpld-a, drugi stavio na jtag ulaz samog cpld-a tako da ti sad preko jednog ulaza komuniciras sa tamo nekim target-om a preko drugog programiras svoj cpld. u taj cpld upucas glue logiku koju hoces. Za sada postoji glue logika za par standardnih programatora JtagKey, kt-link i picotab .. dakle kad upucas jedan od ta tri u cpld ta sprava se ponasa kao original jtagkey ili original ktlink ili original picotab .. takodje od v3 ima poseban patch za urjtag (mozda je finalno usao i u poslednji urjtag source nisam gledao) koji direkt vidi bus blaster i prica sa njim ...


Citat:
BrankoSovrlic:
Čitao sam na netu za ove alate koje koristim (jkeys i jtagup) da žestoko zezaju na XP (njega koristim za ove eksperimente) a da rade na Win 98 pa ću instalirati Win 98 na virtuelnoj mašini čisto da eliminišem mogućnost brljanja alata.

svi alati koji direktno pricaju sa lpt portom imaju problem na bilo cemu novijem od win98 a VM ti nece mnogo pomoci jer ce tek kroz njega tajming da bude los ... ili modernizuj alat i predji na usb ili osposobi neku staru masinu sa fizickim lpt portom i stavi na nju win98


Citat:
BrankoSovrlic: kada bi se sa jedne strane generatorom funkcija generisala povorka pravougaonih impulsa a sa druge strane kabla pratilo šta se dobija na osciloskopu i tako za različite periode ponavljanja povorki i za različite dužine kabla... Samo treba imati tu opremu :)

nije bas tako jednostavno, kada zabodes sondu ti opteretis taj load (sa 1M ili 10M oma) i znacajno mu promenis karakteristiku ... moras to da radis sa aktivnom sondom koja mnogo manje opterecuje liniju da bi ista video ..
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Dužina JTAG kabla

[ Pregleda: 2307 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.