Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoc oko otvaranja firme - ukupni troskovi, pausal ili ne...

[es] :: Vodič za posao :: Pomoc oko otvaranja firme - ukupni troskovi, pausal ili ne...

[ Pregleda: 14316 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

_ra_

Član broj: 40399
Poruke: 62
*.mediaworksit.net.

ICQ: 64485128


+10 Profil

icon Pomoc oko otvaranja firme - ukupni troskovi, pausal ili ne...20.05.2016. u 11:47 - pre 95 meseci
Pozdrav,
Imam par pitanja u vezi sa otvaranjem firme pa kao mi neko moze pomoci ko se bavi servisiranjem racunara.

Interesuje me sta je trenutno bolje: biti pausalno oporezivan ili ne ? Evo mog konkretnog primera.
Hteo bih da otvorim radnju koja ce se baviti servisiranjem racunara i uslugom odrzavanja racunarskih sistema. Takodje bi tu ubacio uslugu izrade web sajtova i oglasavanje preko interneta. Da li to moze da ide jedno sa drugim ? Da li mi za te delatnosti treba fiskalna kasa? Koliko sam razumeo, ako radim samo uslugu ne treba ali ako prodajem i delove fizickim licima onda treba? Sta se desava sa prodajom i ugradnjom polovnih delova za racunare? Da li i oni moraju kroz kasu i kako da ih ubacim na stanje ako ih otkupljujem kao neispravne, popravljam pa prodajem? Tu mi treba nekakav ugovor izmedju mene i prodavca ? Ili da se prodaje preko interneta pa za to onda ne mora fiskalni?

Ako sam pausalac, koliko sam razumeo, drzava mi odredi porez koji placam fiksno svakog meseca. To moze biti 15.000din a moze biti i 30.000din ? Da li u tu cifru ulazi sve (porez,doprinosi,zdravstveno,socijalno, ne znam sta sve ima...+ dobit)?
Koliko izadje to sve zajedno ako sam prijavljen na minimalnu platu ? Ako sam prijavljen na platu onda placam i porez na dobit od 10% uz ove ostale dadzbine?

Da li se uopste isplati biti pausalac danas ako vec mogu da mi lupe mesecne troskove od 30.000din ?
Ima li jos nekih poreza koje placam ako nisam pausalac ? Ako mi fizicko lice plati za uslugu servisa jel to mora preko fiskalne kase ili ne ? Ili mogu da izdam nekakav drugi racun koji nije fiskalni i taj novac moram da prijavim? Kada hocu da podignem pare sa racuna treba da platim 10% poreza i mogu da ih podignem ?

Imate li neke savete?

Hvala najlepse
 
Odgovor na temu

Pausal
Clever doo
Beograd, Srbija

Član broj: 333919
Poruke: 1
*.adsl.eunet.rs.

Sajt: www.pausal.rs


Profil

icon Re: Pomoc oko otvaranja firme - ukupni troskovi, pausal ili ne...28.06.2016. u 12:25 - pre 94 meseci
Pozdrav,

Mozes odabrati delatnost servisiranje racunara i da fakturises i izradu web sajtova i oglasavanje, kao i bilo koje druge usluge. Jedina obaveza je da vecina (minimum 51%) tvojih prihoda bude od usluga tvoje primarne delatnosti - one sa kojom si se registrovao. Prodaja i ugradnja delova za racunare spada pod delatnost servisiranje racunara i za to ti nije potrebna fiskalna kasa (cak i ako fakturises fizickim licima) ni ugovor. Ako bi samo prodavao delove, preko interneta, takodje ti ne treba fiskalna kasa.

Kao pausalac dobio bi fiksne iznose koje placas svakog meseca: doprinosi za zdravstveno, nezaposlenost i pio i porez na prihode od samostalne delatnosti - i to su sve obaveze koje placas kao pausalac. E sad, iznosi zavise od sifre delatnosti i opstine sedista koje odaberes, i variraju kao sto si i rekao.

Sa druge strane, ako ne bi otvorio pausal, doprinosi na minimalnu platu (neto 22.500) su 13.391, medjutim uz to imas i druge obaveze - troskove knjigovodje, poreza na dobit, obavezu pravdanja troskova itd. zbog kojih se pausal vise isplati.
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za posao :: Pomoc oko otvaranja firme - ukupni troskovi, pausal ili ne...

[ Pregleda: 14316 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.