Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Trgovina i unistavanje trgovine propisima

[es] :: Vodič za posao :: Trgovina i unistavanje trgovine propisima

[ Pregleda: 9085 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

anakin14

Član broj: 73683
Poruke: 862
*.dynamic.sbb.rs.



+133 Profil

icon Trgovina i unistavanje trgovine propisima15.10.2015. u 12:12 - pre 102 meseci
Ne znam kako je u drugim zemljama, ali u našoj zemlji su zakoni i propisi u soprotnosti sa osnovnim načelima trgovine koji su verovatno stariji od postojanja našeg naroda. Voleo bih da mi neko da neko svoje mišljenje o ovim nebulozama:

1) U maloprodaji zakon zabranjuje davati popuste(rabate) pojedinim mušterijama ili grupama mušterijama, znači ukoliko hoćete da hleb za nekog bude jeftiniji onda popust mora da bude javno istaknut i da ta cena važi za sve. Oviom regulativom se uništava jedno od osnovih načela trgovine a to je cenjkanje, kao i lojaliti gde je sasvim normalno i zdravo da imate grupe mušterija kojima želite da dajete manje marže od drugih.

2) Ovo je još veća nebuloza, a tiče se nečega što je staro koliko i najstariji zanati a to je "veresija". Naima zakonski legalno ne smete davati robu na veresiju, jer su zakonom definisani načini plaćanja KEŠ, ČEK( VIRMAN) i KARTICA. Znači odloženo plaćanje se odnosi samo na virmansko plaćanje i to samo na klijente koji mogu plaćati virmanom, a ukoliko fizičkom licu želite da dajete odloženo plaćanje to je moguće samo pomoću čekova ili karticom. Sasvim je normalno da hoću mojoj mušteriji omogućiti da plaća na kraju meseca ako uzima robu svaki dan od mene u maloprodaji, čime ću ga stimulisati da kupuju kod mene. Mišljenje knjigovodja je da je jedini način da u objektu ostavite neki novac koji će nadoknađivati te manjkove prouzrokovane "veresijom" ali i kažu sa druge strane da u objektu NE SME biti nijedan drugi novac osim onog evidentiranog u fiskalnom uređaju i da bi se onda pojavio CRN višak koji bi ukazao na nepravilnosti. U mom slučaju ja mušteriji kucam na ček i tražim da na kraju meseca opštom uplatnicom uplati na virman, gde većina knjigovođa na to kaže: "Fizička lica ne smeju uplaćivati novac direktno na račune privrednih subjekata"

3) Novac u blagajni maloprodaje je novac koji je vlasništvo privrednog subjekta. Ukoliko subjekat nije dovoljno likvidan i na primer hoće da naruči robu u toku dana da upotpuni svoje zalihe (npr ujutru je prodao sve, sada naručuje za popodne), knjigovodje kažu da je stogo zabranjeno platiti iz "blagajne" iako imate gotovinske i fiskalne račune kao dokaz kretanja novca? Ne razumem, znači država jednostavno ne želi da vi dobro radite tako što vam ne dozvoljava da se snađete u nelikvidnim momentima ili jednostavno kaže - ako niste likvidni nemojte da se bavite privređivanjem? Knjigovođe se drže mišljena, da novac koji se danas pazari, da bi se koristio u svrhu sitnih računa mora prvo da ode na račun pa da se skine sa računa u tu svrhu. Ne razumem, a zašto ne može obrnuto, sada ću da ga iskoristim, u blagajni će kao dokaz da stoje gotovinski računi a sutra ću uplatiti blagajnu na tekući umanjenu za taj iznos? Mislim čemu ekonomija kojoj se seku ruke i noge?

Zašto je to tako, interesuje me koren ovih nebuloza? Zašto naša država "ubija" trgovinu i ekonomiju kontrolom same sebe? Ekonomija treba da se svodi na privređivanje i ubrzavanje procesa razmena dobara i usluga a ne na kontrolisanje same sebe?

Voleo bih da čujem stručna mišljenja nekih članova za koje sam u zadnjih par godina video da se bave knjigovodstvom i da su dobri u svom poslu, na kraju krajeva, možda ovo i nije tako, možda sam ja loše informisan.

Hvala



 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1904
*.static.sbb.rs.



+421 Profil

icon Re: Trgovina i unistavanje trgovine propisima17.10.2015. u 10:45 - pre 102 meseci
1. Sadašnji propisi kažu da može da se daje popust ali kriterijumi moraju jasno da budu istaknuti i da važe za sve. Na primer, svi koji kupe toliko i toliko dobijaju popust. I toga moraš da se pridržavaš. Na primer, ako kupac pazari dovoljno za popust a ti mu ne daš popust, može da te tuži. Poenta je da ti ne možeš svojevoljno da odlučuješ kome daješ a kome ne daješ, moraju da postoje javno istaknuti kriterijumi. Ovo što ti pričaš "cenkanje", "ne sviđaš mi se, prodaću ti skuplje", "vidi se da imaš para, saću da te oderem" i slično, po meni nije dobro, jer stavlja kupce u podređeni položaj. Neko dođe kod tebe u prodavnicu da kupi robu i onda ga ti ucenjuješ nekim nepoštenim uslovima. Znam da nisi rekao da bi to radio ali da ne bi ostalo na onome "neću, majkemi" zato su smišljeni zakoni. Dakle, po meni, propisi protiv diskriminacije potrošača trebaju da postoje. A ako hoćeš da se cenkaš i pokaziješ mišiće, to ne radiš prema krajnjim potrošačima jer su oni u podređenom položaju nego otvori veleprodaju pa sa drugim firmama odmeravaj snagu.

2. Nije mi poznat propis da "Fizička lica ne smeju uplaćivati novac direktno na račune privrednih subjekata". Odloženo plaćanje za fizička lica nije uobičajna pojava. To je uglavnom svojstveno veleprodaji. Ali ne vidim neki problem da se takvo plaćanje u maloprodaji evidentira kao VIRMAN/ČEK pa da se pare uplate kasnije. Mada moram priznati da je to retko u praksi.

3. Blagajna uglavnom služi za plaćanje sitnih računa. Po meni nije problem da se podigne novac sa računa, uđe u blagajnu, i da se odatle plati neka roba. Stvar sa pazarima je što pazari uglavnom ne idu preko blagajne. Pazar je pazar a blagajna je blagajna. Retko koji knjigovođa uopšte knjiži pazar kroz blagajnu, čak i ako ga knjiži, to je druga blagajna u odnosu na onu za sitne račune. To je objašnjenje zašto knjigovođe neće da se to meša. Sad verujem da je to tebi čudno, jer keš je keš, što ne bih mogao da ga koristim ali stvar je u svrsi pa se to knjigovodstveno različito tretira.

Što se tiče generalno propisa, da jesu malo čudni, ima tu prostora za unapređenja ali daleko od toga da onemogućavaju rad. Prosto prihvati pravila onakva kakva jesu i radi na takve načine. Da nema tih propisa bio bi "kaubojski" stil poslovanja, to je bilo aktuelno 90-tih ali sad bi trebalo da je to iskorenjeno. A on se upravo ogledao u tome "oću da radim šta me je volje", sam određuješ cene kad dođe kupac, prijatelji ne plaćaju, keš od pazara trošiš čim ga dobiješ a na račun uplaćuješ "kad ima" i slično...

A knjigovođe, pa oni ti uvek daju informacije koje su maksimalno rezervisane. Stvar je u tome što su zakoni vrlo neprecizno napisani i uvek može da se desi da budeš kažnjen za neku glupost ako naiđeš na nekog prepotentnog inspektora. Zato ti i knjigovođe kažu "da ne trošiš pare od pazara", "da ne daješ veresiju kupcima" jer to može da ti stvori probleme kod zatrtih inspektora iako po meni ne bi trebalo da postoje prepreke za takve stvari, bar u nekoj manjoj meri.
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Moderator
Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Trgovina i unistavanje trgovine propisima18.10.2015. u 00:28 - pre 102 meseci
Citat:
anakin14:
"Fizička lica ne smeju uplaćivati novac direktno na račune privrednih subjekata"

Znaci ubuduce da niko nista ne placa EPS-u i Telekomu?
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Moderator
Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Trgovina i unistavanje trgovine propisima18.10.2015. u 00:52 - pre 102 meseci
3) Ja sam svojevremeno dosao do zakljucka da nema prepreka da se rad sa gotovinom obavlja bezgotovinski, koliko god to apsurdno zvucalo. Razlog za to je bila firma cije je sediste 30km od najblize banke. Kako se to resava? Pa, vlasnik firme otvori racun kao fizicko lice. Kad hoce da uplati pazar na racun firme, onda samo udje u ebank za fizicko lice i prebaci novac sa racuna fizickog lica na racun pravnog. Nasuprot tome, kada hoce da podigne gotovinu, udje u ebank pravnog lica i popuni nalog za prenos na racun fizickog lica. Mana tog nacina rada je sto moras imati dovoljno rezervnih licnih para na privatnom racunu, a prednost je sto godinama ne moras da ides u banku. Prednost je i sto ne placas proviziju za podizanje gotovine. Jednom su zvali iz banke i pitali "Izvinite, ne moze to tako, vi radite punom parom a 6 godina niste dolazili u banku?" Odgovor je bio da mi tako hocemo a ako smo neki zakon prekrsili oni nek nas tuze gde vec treba. Naravno nisu jer nijedan zakon nije prekrsen. Ovde posebno napominjem da nigde nije doslovno naredjeno da ceo dnevni pazar moras odjednom da nosis u banku. Sta ako su dzakovi novca pa ne mozes da poneses toliko? Mozes da razdvojis na 2-3 iznosa... samim tim mozes i da razdvojis na 100 iznosa i da 100x dnevno uplacujes pazar i isto tako mozes i 100x dnevno da podizes gotovinu. Mozes nakon svake prodaje da uplacujes pazar i podizes gotovinu ako ti se tako isplati. Prodas hleb i mleko, elektronska uplata pazara, elektronsko podizanje gotovine, kes je iz kase stigao u tvoj dzep tako sto je otisao do banke i vratio se nazad, to se tako vidi na izvodu.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za posao :: Trgovina i unistavanje trgovine propisima

[ Pregleda: 9085 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.