Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zujanje na TV-u kada je priključen PC

[es] :: Elektronika :: TV uređaji :: Zujanje na TV-u kada je priključen PC

[ Pregleda: 1737 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

star-duster
Apsolvent

Član broj: 269671
Poruke: 51
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2 Profil

icon Zujanje na TV-u kada je priključen PC03.10.2015. u 20:09 - pre 103 meseci
Nisam siguran da li sam odabrao pravi podforum, ali valjda je temi mesto ovde.
Povezao sam svoj vremešni računar (E5200 @3,3GHz, 4GB DDR2, 8800GT, Win7 x64) sa televizorom LG 32LK450. Koristim gejmped od PS4 i bežično sam ga povezao sa računarom, pa onda i PC igre povremeno igram na TV-u i imam prilično "konzolarno iskustvo", čak i tačped na kontroleru radi na računaru i kontroliše kursor. Jeste mašina stara, ali ima još dosta igara koje bez probleme tera, a koje nisam odigrao. Npr, sada igram Spec Ops: The Line i izgleda sasvim dobro na TV-u, recimo ništa slabije nego da sam povezao PS3.

Za povezivanje PC-TV koristio sam DVI-HDMI kabl, a za zvuk sam koristio audio kabl sa običnog audio izlaza računara.
(Poseban kabl sam koristio za zvuk zato što moja grafička kartica ne podržava prenos zvuka, a ne iz razloga što je u pitanju DVI izlaz. Kad bi moja grafika podržavala i zvuk, sve bi išlo preko DVI-HDMI kabla. Nasuprot ukorenjenom verovanju da DVI ne može da prenese i zvuk - ipak može. Kod mog brata sa Radeon 3650 karticom bez problema preko jednog DVI-HDMI kabla imamo i sliku i zvuk na TV-u).

Elem, kod mene je slika odlična. Nisam morao ništa da podešavam, rezolucija je identična (full HD) i na monitoru i na TV-u, samo sam sliku stavio u clone mod i sve je OK.
Problem nastaje sa zvukom. Zvuka ima na TV-u, lepo je prepoznato da HDMI ne prenosi zvuk pa TV reprodukuje zvuk sa audio ulaza.
Problem je u tome što se stalno čuje neko zujanje ako je TV prebačen na input sa kompjutera, čak nije ni zujanje (buzz) nego više ono što na engleskom zovu hum, konstantan nizak ton. Dok gledam televiziju ili koristim PS4 koji je priključen na drugi HDMI priključak, tada nema nikakvih smetnji sa zvukom i na njega ne utiče da li je PC uključen i priključen na TV. Dosadni ton se javlja samo kad prebacim TV input na PC.

Zujanje reaguje na pojačavanje tona. Pojačava se pojačavanjem zvuka na TV-u. Nema zujanja na bilo kom drugom inputu osim sa PC-ja.
Napominjem da se zujanje sa PC-ja ne čuje na njegovim zvučnicima ili slušalicama nezavisno od televizora. Samo se čuje na TV-u.

Zujanje se javlja samo u situaciji kada su povezani TV i PC, a na TV je povezan i kabl za kablovsku televiziju.
Ako isključim kabl od kablovske, onda zujanje prestaje i na kanalu sa PC-ja je odličan zvuk!
Zujanje nestaje i ako audio kabl otkačim sa PC-ja a kablovska je ostala priključena (naravno da onda nemam nikakvog zvuka sa PC-ja).
Takođe, ako je kablovska priključena a audio input pustim sa nekog drugog uređaja, npr. telefona, onda nema zujanja. Čuje se jasno sa tog izvora zvuka.

Dakle, vidim da se problem dešava samo kada su preko TV-a nekako povezani kablovska i računar. Da li dolazi do neke razlike u uzemljenju? Kako mogu da rešim ovo? Probao sam da sve ove uređaje stavim u isti strujni produžni kabl, ali nije pomoglo.
Jasno je da problema nema kada isključim kabl od kablovske pre nego što počnem da igram igre ili gledam filmove sa računara, ali mi to nije baš praktično rešenje.
 
Odgovor na temu

la.linea

Član broj: 330437
Poruke: 98



+151 Profil

icon Re: Zujanje na TV-u kada je priključen PC03.10.2015. u 20:20 - pre 103 meseci
U pitanju su mase, napravila se petlja koja prouzrokuje tu smetnju.
Verovatno da ti smetnja dolazi iz kablovske, negde dodiruje neku masu ili je smetnja iz napajanja kablovskog pojačivača signala?
 
Odgovor na temu

star-duster
Apsolvent

Član broj: 269671
Poruke: 51
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2 Profil

icon Re: Zujanje na TV-u kada je priključen PC03.10.2015. u 20:29 - pre 103 meseci
Hvala na brzom odgovoru!
Da li ima nekog leka za tu situaciju? U potkrovlju naše kuće je montiran onaj razdelnik (ili kako se već zove) za kablovsku i iz njega idu tri kabla ka televizorima u različitim sobama dva sprata niže (tri je i maksimum televizora koliko naš operater priključuje). Šta da proverim, izolujem, uzemljim?
 
Odgovor na temu

la.linea

Član broj: 330437
Poruke: 98



+151 Profil

icon Re: Zujanje na TV-u kada je priključen PC03.10.2015. u 20:39 - pre 103 meseci
Hm, onda uzrok može biti i neki od televizora. Ajde ovako, isključi ta dva a neka ostane samo tvoj uključen na kablovsku. Ako je prestalo zujanje, onda smo našli da je krivac jedan od dva televizora koja još imaš. Uključuj jedan po jedan da ustanoviš koji je krivac.
Ako nije do njih, može biti i sam spliter ili čak pre splitera kablovski pojačivač.
 
Odgovor na temu

star-duster
Apsolvent

Član broj: 269671
Poruke: 51
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2 Profil

icon Re: Zujanje na TV-u kada je priključen PC08.10.2015. u 14:54 - pre 103 meseci
Zahvaljujem na korisnim savetima! Izvini što kasnim sa svojim odgovorom. Nisam zaboravio na pravila pristojnog forumskog ponašanja, nego sam imao dosta ličnih obaveza ovih dana pa nisam stigao da se oglasim na forumu.

Otkačivanje drugih televizora nije pomoglo. Po svemu što sam pročitao, zaista ispada da problem nastaje zbog razlike u masama kod kablovske i računara. Na svu sreću, postoje rešenja.

Ako se ne varam, ovo je ono što tražim - postavlja se na antenski kabl i trebalo bi da bude jeftino i efikasno rešenje za moj problem:
http://www.mikroprinc.com/proizvodi/elektromehanicke-komponente/konektori/adapteri/galvanski-izolator-rf-f-rf-m-na-kablicu/index.php
(Nije reklama za prodavnicu jer dajem link za kupovinu spravice koja je veoma specifična i nema je na baš svakom koraku.)

Je l' to - to?
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: TV uređaji :: Zujanje na TV-u kada je priključen PC

[ Pregleda: 1737 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.