Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Gde prijaviti radnike koji primaju socijalnu pomoc a rade na crno?

[es] :: Vodič za posao :: Gde prijaviti radnike koji primaju socijalnu pomoc a rade na crno?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 14365 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

pctel
Beograd

Moderator
Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Gde prijaviti radnike koji primaju socijalnu pomoc a rade na crno?27.08.2015. u 23:10 - pre 105 meseci
Ta situacija je opisana u Prirucniku "Zastita od kazni pri kontolama od strane inspekcije rada" u izdanju Rezon Media Group, na stranama 11-12.
U tom delu prirucnika grupa autora navodi citiram:
"S druge strane, "rad na crno" u nekim slucajevima je iniciran od strane samih radnika. naime, primanje novcane socijalne pomoci u SArbiji je u praksi ograniceno samo na nezaposlena i neaktivna lica, sto navodi radno sposobne osobe da kombinuju socijalnu pomoc i neformalnu zaposlenost, tj. ova lica rade "na crno" i primaju novcanu nadoknadu od Nacionalne sluzbe za zaposljavanje (NSZ). Inspektroat za rad je prilikom vrsenja vanrednih inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, krajem avgusta 2014. god, utvrdio da pojedini poslodavci angazuju lica bez ugovora o radu ("na crno"), a koja po Zakonu o zaposljavanju i osiguranju za slucaj nezaposlenosti ostvaruju pravo na novcanu naknadu od NSZ, kao i pravo na materijalnu podrsku u skladu sa Zakonom o socijalnoj zastiti. Tom prilikom, poslodavci su istakli da su prinudjeni da na ovakav nacin angazuju lica, s obzirom na nedostatak kvalifikovane radne snage u delatnosti kojom se bave, i cinjenicu "da ta lica ne pristaju na zakljucenje ugovora o radu i prijavu na obavezno socijalno osiguranje, jer time gube pravo na novcanu naknadu".

Trenutno vazeci Zakon o radu propisuje drakonske kazne za poslodavce (do 2.000.000,00 dinara), a sami radnici ako ih uhvate u ovom kriminalitetu nisam nigde primetio da trpe adekvatne sankcije, vec najgore sto moze da im se desi je da na neko vreme izgube socijalna davanja na koja i do tada po zakonu nisu imali pravo. Imajuci u vidu da trenutno zakonsko resenje u nekim slucajevima omogucuje poslodavcu olaksice za zaposljavanje novih radnika, visina nameta za jednog radnika moze biti i ispod 5.000 dinara mesecno. Time je poslodavac dodatno demotivisan da krsi zakon, jer mu jedna kazna moze biti jednaka trosku za doprinose radnika u trajanju od 30 godina!!! Ali, ostaje motivacija samih radnika da vrse pritisak insistirajuci na krsenju zakona, jer za njih nije predvidjena nikakva kazna, pa ako ih ne uhvate super, a ako ih uhvate isto super.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za posao :: Gde prijaviti radnike koji primaju socijalnu pomoc a rade na crno?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 14365 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.