Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Uputstvo-postupak flešovanja androida

[es] :: Smartphone :: Android :: Uputstvo-postupak flešovanja androida

[ Pregleda: 2133 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

vinted

Član broj: 320599
Poruke: 601

Sajt: https://sigurnostnamrezi...


+53 Profil

icon Uputstvo-postupak flešovanja androida05.06.2015. u 15:28 - pre 107 meseci
Reših da napišem jedno veće uputstvo kako se flešuju Android telefoni ( u smislu koraka koje mora da prodjete) i na šta bi sve trebalo da obratite pažnju, kako bih olakšao i približio postupak flešovanja mnogima koji se susreću sa ovim problemom.
Flešovanje telefona je malo zahtevniji postupak i zahteva vreme kao i da se u svakom trenutku razume korak koji se radi i zašto se radi.
Ako nešto podje naopako može da se desi da vam uredjaj bude neupotrebljiv, tako da sa te strane ne mogu da snosim nikakvu odgovornost za eventualanu štetu na vašem uredjaju. Flešovanjem telefona gubite pravo na bilo kakvu garanciju od strane proizvodjača. Sve što budete radili sa vašim telefonom je na vašu odgovornost.
Takodje budite spremni da vam se i greške dese, ali gledajte da iz njih znate da se izvučete.
Ovo uputstvo sam napravio korak po korak tako da svako može da primeni ovo, pogotovo oni koji se susreću prvi put sa flešovanjem.
Trudio sam se da što bolje objasnim pojedine radnje i da pokrijem pojedine probleme koji mogu da vam se jave u toku samog postupka. Nadam se sam uspeo u tome.
Pre nego što krenete da čitate ovo, preporučio bih da pročitate odličan post od člana nmilosev
http://www.elitesecurity.org/t386775-0
gde je objašnjeno mnogo toga u vezi adb i fastboot alata.

1.)Priprema postupka.
Potreban vam je kompjuter, Android telefon i USB kabl da ih povežete
Na kompjuteru se mora uraditi sledeće:
-Treba da instalirte najnoviji drajver za vaš telefon
-Sledeće što treba uraditi je da skinete sa neta adb tools i da ih instalirate na kompjuter
-zatim skinite sa neta recovery.img za vaš telefon kao i rom(ove) koji/e želite da instalirate (uvek su ovi fajlovi u rar extenziji i najćešće idu zajedno, odnosno pored roma imate i recovery)
-recovery.img raspakujte i snimite tako raspakovan fajl isto gde su vam adb i fastboot. slika 1 kako izgleda disk gde mi je snimljen adb, fastboot, recovery... (označeno crvenim strelicama)
Na telefonu uraditi sledeće:
-Bateriju na telefonu napunite do kraja
-Morate da čekirate USB debuging
-Telefon treba biti rutovan
-Mora biti isključeno "brzo podizanje sistema" na telefonu
-USB kabl mora da vam bude dobar (koristite USB port direkto sa matične, a ne preko nekog hub-a da ide veza do telefona)

2.) otkjučavanje bootloadera
Ovo je najosnovniji korak bez koga se ne može ništa uraditi.
da bi ste otključali bootloader potrebno je da imate šifru za vaš bootloader tipa 1234567890 (nebitno koliko je cifara). Ovu šifru dobijate na nekoliko načina, a to opet zavisi od vašeg modela telefona.
2a.) Za neke telefone moguće je dobiti šifru bootloadera ili da se bootloder otključa upoterbom neke aplikacije specifične za taj model telefona. Ako vam telefon spada u ovu podržanu grupu modela onda tako uradite. Nadjite tu aplikaciju i instalirajte je na telefonu i dobiće te kod ili će vam bootloader biti oključan
2b.) druga opcija kao je moguće je dobiti šifru bootloadera je preko nekog programa koji to radi. Ovakav postupak je ,na primer, sa programom DC Unlocker sa adrese
https://www.dc-unlocker.com
da dodam da za različite modele telefona posteje različiti programi, a to opet morate sami da vidite koji je tačno program za vaš telefon
2c.) ako ništa od ovoga nije moguće onda se mora ili na sajtu proizvodjača pronaći stranica koju popunite sa vašim podacima iz telefona (IMEI; Serial no ... ili nekim drugim podacima) i ona vam izbaci bootloader kod ili da proizvodjaču pošaljete email sa zahtevom da vam dostave kod za otključavanje bootloadera. Ovo poslednje zna da traje i po par dana.
*** lično sam koristio samo 2c način, a ako postoji još neki način kako je još moguće dobiti kod za bootloader, a da nisam spomenuo, molim one koji to znaju da dopišu u odgovorima, kao i kako se dobija bootloader kod i otključava bootloader za vaš model telefona (ako ste radili)

3.) Pretpostavimo da imate bootloader kod. Prvo vaš telefon ugasite. Kada ste ga ugasili, treba da se pripremite da udjete u bootloader mode na telefonu . Bootloader mode se dobija pritiskom odredjenih tastera, na primer za moj telefon je volume down (-) pa power (i tako držim 10-tak sekundi) , a za druge modele nisam siguran kako se radi, (pretpostvljam da je potpuno isto) ali se ipak informišite tačno kojom kombinacijom tastera se dobija bootloader mod za vaš telefon.
(Bootloader mode se može dobiti i komandom adb reboot bootloader (pročitajte gore pomenuti post) sa time što su vam telefon i kompjuter već povezani USB kablom)
Idemo dalje. Telefon je u bootloader modu. Sada konektujete telefon sa računarom preko USB-a
Na kompjuteru otvorite cmd (Command Prompt) , ali ga otvorite sa administrativnim privilegijama. (desni klik na cmd i "Run us Administrator")
iz cmd-a navigirajte na root diska gde ste snimili adb i fastboot i tu kucajte prvu komandu
fastboot devices
ukoliko dobijete odgovor nešto kao " 5a33cd6 fastboot" onda je sve ok ,za sada.
Ukoliko ne dobijete odgovor nikakav posle ove komande onda ili niste u bootloader modu ili je neki drugi problem. Diskonektujte telefon sa računara.Ugasite telefon,izvadite mu bateriju na 10-tak sekundi probajte ponovo da udjete u bootloader mode, ako opet neće ponovite sve + restart računara, ako ni tada neće onda je do drajvera ili nečeg trećeg (desilo mi se čak da jedan adb program koji sam skinuo nije bio dobar, pa sam morao da ga zamenio sa drugim). Možda vam firewall ili antivirus blokiraju konekciju.Isključite ih privremeno. Uglavnom mora da ovo otklonite i dobijete odgovor od telefona da bi nastavili dalje.
Sledeće što kucate u cmd-u je
fastboot oem get-bootinfo
Ako dobijete odgovor LOCKED , onda kucajte:
fastboot oem unlock 1234567890 odnosno vaš unlock code koji ste dobili u prethodnom koraku umesto ovih cifara
i da proverite status bootloader-a,kucate ponovo u cmd-u
fastboot oem get-bootinfo
treba da dobijete odgovor da je UNLOCKED
slika 2 kako izgleda komunikacija preko fastboot-a
U ovom trenutku imate otključan bootloader i od sada vam je telefon spreman za dalji rad. Telefon je i dalje konektovan sa računarom i otvoren vam je cmd

4.) Instalacija recovery.img
recovery image za vaš telefon koji ste skinuli u prvom koraku, otpakovali i snimili na root diska gde su vam adb i fastboot u cmd-u kucate:
fastboot flash recovery recovery.img ,gde je recovery.img ime vašeg novog recoveri fajla
U cmd-u dobićete odgovor kako je sve uradjeno i kada ste završili ovo kucate:
fastboot reboot
sačekajte da vam se telefon restatruje.

Ukratko rezime. Do sada smo otključali bootloader i instalirali recovery.img
Sada na SD karticu telefona snimite vaš custom rom (možete i više njih ali moraju svi romovi da vam budu sa iste verzije androida npr. 4.4) Snimate ih onako kako ste ih skinuli u rar extenziji (ne otpakujete ih)
Zatim gasite telefon i posle toga ulazite u recovery mode ( volume up(+) i power dugme). Neki ovde preporučiju da kada se ugasi telefon da mu se baterija izvadi na 5-6 sekundi i vrati pa da se tek onda udje u recovery mode.
Ok. Ušli ste u recovery mode i on sada ima puno više opcija nego što vam je imao fabrički recovery. Malo se upoznajte sa njima da vidite koje sve nove opcije imate na raspolaganju. Konkretno kada ste snimili novi recovery nemate posle toga nikave potrebe za korakom br.3 jer imate direktno opciju reboot to bootloader.
Zatim vidite da li u novom recoveriju imate opcije FORMAT boot,data,cashe. Ovo je jako bitno da imate ako vam se dese neke greške. Ako nemate opcije FORMAT potrudite se da nadjete takav recovery koji ih ima (pretpostavljam da takav recovery postoji za vaš telefon). Za moj moj model telefona sam našao 3 različita recovery. Takodje pogledajte da li imate opciju Fix permission. Što više opcija u recoviriju imate to bolje.
Upoznajte se malo sa vašim rikaverijem čisto da znate šta sve imate na raspolaganju.
Kod nekih novih recoverija po meniju se šetate preko ekrana, a ne preko dugmića, tako da se ne iznenadite ako vam recovery ne raguje na dugmiće. (volume up/down i power)
*** na ovoj poziciji od sada opciono možete ako hoćete da napravite bekup sistema na SD karticu

5.) Instalacija roma. Ušli ste u recovery uradite wipe data/factory reset, wipe cash, wipe davlink. Zatim idete na install zip from sd card tu izaberete rom koji hoćete da instalirate. Instalrajte ga i dobro gledajte log da ne izbaci neku grešku. Kad se završi upisivanje roma, log mora da vam bude čist i da ispiše ono „succesfull install“ ili tako nešto.
Ukoliko vam na ovom delu upisivanja roma izbaci grešku bilo koju u smislu " E: can't mount / cache / recovery / log..." onda morate ponovo da uradite wipe svega, ali ovog puta morate i FORMAT cashe. Zato vam je potreban recovery sa formatom. Ako nemate takav recovery, onda ovo morate iz fastboota da radite.
Kada uspešno upišete rom onda idete na reboot system i sačekate malo duže pošto je prvo butovanje uvek najsporije.
(Ako vam se desi ovde da telefon neće da se butuje, anda morate ponovo da radide ceo wipe, i da formatirate sve i cashe i boot i system pa probajte ponovo ili uradite korak 7)

Čestitam instalirali ste svoj prvi custom rom!

6.) Instalacija Google Play i root-a. E sada niste još završili sve ali ste pri kraju. Dobar deo custom romova nema instalirano google play service i ostale aplikacije, kao i root. Tako da to morate instalirati posebno.
To se instalira tako što skinete sa neta „gapps for android x.x.x“ gde je x.x.x. vaša nova verzija Androida koju ste upravo podigli. Snimite gapps (ostavljate je tako u rar formatu) na SD karticu i ponovo iz recovery idete samo na install zip from sd card i navedete na gapps i instalirate.
Tako instalirate binary za super-su odnosno root (pre toga ste super su instalirali na telefon) i vi ste sada završili ono najosnovnije. Imate rutovan telefon, instaliran google play service, novi rom.
Ako imate problem sa instalacijom nečega na telefonu ili imate neke greške idete u recovery i uradite Fix permission. Trebalo bi da pomogne.
Ukoliko vam se ne svidja rom koji ste stavili ili ne zadovoljava vaše poterebe, ima bagove, hoćete nešto drugo onda jednostavno na SD karticu snimite novi rom i samo odradite korake br 5 i 6.

7.) I još jedan EXTRA dodadak. Ako ste npr. instalirali na telefonu custom rom za android 5.0 ( a ranije vam je bio 4.4) , onda više ne možete da se vratite na 4.4 ,tj ne možete da instalirate romove za Android 4.4. Imao sam takav problem i rešio sam ga tako što sam našao originalan boot.img za moj uredjaj, snimio sam ga (otpakovanog) isto tamo gde i recovery.img i adb i fastboot. (slika 1) Ušao sam u bootloader telefona i sa kompjutera sam iz cmd-a kucao sledeću komandu:
fastboot -i 0xfce flash boot boot.img ,gde je boot.img ime fajla koji sam snimio
Posle ovoga mogao sam da instaliram ove druge „niže“ custom romove. Kada se ovo uradi ponove se koraci br.5 i br.6 i instalira se odgovarajuća verziju rom-a. Na ovakav načina možete vratiti i originalan rom, odnosno sistem u originalno stanje.
I još jedna stvar kada završite potragu za vašim rom-om i instalirali ste ga i zadovoljni ste, potrudite se da zaključate bootloader zbog bezbednosti komandom iz fastboota (pre toga morate ući u bootloader mod telefona)
fastboot oem lock
ali budite obazriviji jer sam pročitao (nisam se sa ovim nikada sreo) da je kod nekih uredjaja moguće da neće da se butuje sistem posle ovoga ako ste ga nadogradili, tako da ovo proverite za vaš telefon. Kod mene je bilo sve ok.
U ovom upustvu nisam spominjao postupke koji mogu sve ovo automatizovati i mnogo brže odraditi.
Nadam se da će ovo uputsvo pomoći mnogima i otkloniti nedoumice oko postupka flešovanja. Ovo sam radio na Windows 7, ali i za Linux i Mac je isto samo je razlika u adb tools za koji je sistem i malo drugačije kucanje komandi.

Srećno flešovanje !

Korisni linkovi:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2588979
http://www.needrom.com/
https://www.clockworkmod.com/
http://www.unlock-bootloader.info/
http://www.xda-developers.com/tag/twrp/




Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: Smartphone :: Android :: Uputstvo-postupak flešovanja androida

[ Pregleda: 2133 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.