Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Potreban savet oko kupovine radio stanice

[es] :: Elektronika :: Radio elektronika i tehnika :: Potreban savet oko kupovine radio stanice

[ Pregleda: 3123 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

MILANAN
MILAN ANDRIC
OPERATRER,PCRACUNARA
SVRLJIG,SRBIJA

Član broj: 257039
Poruke: 876
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+10 Profil

icon Potreban savet oko kupovine radio stanice27.03.2015. u 12:12 - pre 110 meseci
Pozdrav svima.Nameravam da kupin rucnu radio stanicu pa me interesuje misljenje sta odabrati.Meni najpristupacnije po ceni su Baofeng UV82 , UV-5R , UV-B5 pa ako je neko koristio neku od ovih interesuje me kako se sta pokazalo i sta savetujete da je najbolje odabrati.Ujedno posto mi je vise potrebniji UHF da li bolje kupiti zonton 999 i da li je i on u klasi sa Baofeng ? Koliko sam cuo zonton se kao najbolje pokazao ali ne znam koliko je to tacno.
MILAN ANDRIC
 
Odgovor na temu

Filip.ue
Uzice

Član broj: 263102
Poruke: 319
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+21 Profil

icon Re: Potreban savet oko kupovine radio stanice27.03.2015. u 13:33 - pre 110 meseci
Pozdrav.

Da, po meni je Zonton najbolji od svih kineza koji se provlace po nasem trzistu. Dobar kvalitet izrade, dobar prijemnik, modulacija glasna i jasna... Jedina "mana" je to sto je uredjaj monoband.
Od pomenutih Baofengova ti predlazem da uzmes UV-82.
Filip
 
Odgovor na temu

amaama

Član broj: 314561
Poruke: 47



+76 Profil

icon Re: Potreban savet oko kupovine radio stanice27.03.2015. u 14:07 - pre 110 meseci
Imam UV5r od decembra 2012 godine, još je bio "taze" model, svi tada jurili Zonton od nekog našeg čoeka a ja kupio preko Aliexpressa za smešne pare. Posle sam kupio još gomilu džidža-bidža za njega, sve zajedno me nije koštalo koliko pola nekog polovnog kenvuda. Baterija i danas traje suludo dugo, ubija kako radi. Ubacio sam svašte nešto frekvencija u njega kao da se spremam za smak sveta ili put oko sveta, a kad nikakav repetitor nije u blizini obavezno zvrči Radio-S ili Index. Nešto mi slatko tako. Sve moje eksperimente i isprobavanje raznih DIY antena je istrepeo i nije ni trepnuo + neke kombinacije (neuspele) APRS i android i tako to. Na netu je ubedljivo najhvaljeniji i najmodifikovaniji kineski uređaj kod Amera (a oni su teški da pohvale jeftine stvari!) samo što mešalicu od njega nisu pravili. Za sve ovo vreme me služi kao nijedan drugi uređaj i neću ga "otudjiti" nikad, neka se raspadne kod mene.

E sad, da ti odam tajnu: JA SAM IMAO SREĆE !

Za sve kineske uređaje važi da "mož bidne ne mora da znači". Čućeš kako se neko kune u Zonton, neko je čuo da Wouxan ubija, evo ja hvalim Baofeng. Svi su u startu dobri, ali je istina da su daleko nežniji od skupljih i poznatijih marki, ne očekuj dugovečnost, plastika će kad tad početi da puca, ekran da izgubi osvetljenje ili da crkne, guma na tasteru da se raspada, sigurno neće trajati 15-20 godina kao motorole, kenvudi itd. Što se elektronike tiče, modulacije, snage, programiranja - ništa spektakularno, korektno, u svakodnevnoj upotrebi nimalo ne zaostaju. Ako nemaš sreće zapašće ti neki komad koji je odmah za smeće, ali to ne znači da je generalno ta serija ili ta marka loša, kao ni obrnuto. Za specifične modove ili hard-potrebe zaboravi. Jednostavno nisu pravljeni za dugovečnost nego za relativno kratkotrajnu (par godina) ali kvalitetnu upotrebu. I najbitnije, neće ti doći "se ubiješ" ako ga slučajno negde "skrcaš" (kao ja motorolu) jer ne koštaji ko polovan jugo nego kao 3-4 kila pečenja, a "duševni mir" posle takve tragedije, jel te, nema cenu. To je moj utisak.

A moj savet (iako ga niko ne traži) - kupi po estetici, šta ti se svidi na izgled ( kao plavuše :-) ). Same karakteristike su slične za sve kineske marke, razlikuju se u relativno nebitnim stvarima i ne tako mnogo u mogućnostima. Ako ti se svidi na izgled nećeš obraćati pažnju na poneku manu, ako ti se ne svidi naći ćeš 1001 falinku ( kao plavuše :-) ). 73!
 
Odgovor na temu

Filip.ue
Uzice

Član broj: 263102
Poruke: 319
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+21 Profil

icon Re: Potreban savet oko kupovine radio stanice27.03.2015. u 14:35 - pre 110 meseci
Pazi, zavisi sa koje strane gledas. Ako gledas odnos cena-mogucnosti, Baofeng je najbolji uredjaj na svetu, jer ti za $30-40 dobijas dualband uredjaj sa svim CTCSS tonovima, imas otvoren VFO, skeniranje i ostale gluposti. Naravno, Baofeng se ne moze porediti sa nekim npr. Kenwood-om od 300 dolara, ali da li je meni kao radio-amateru potreban tako skup uredjaj? Ne.
Svi ti kinezi zavrsavaju posao kako treba, neki malo bolje, a neki malo losije. I kao sto kazes, ne moram da se brinem da li cu ga izgubiti, ostetiti, pokvariti itd. Ako mi se desi nesto od toga, bacicu ga u kantu i sutra cu naruciti novi. Tog skupocenog Kenwooda ne bih mogao tek tako da bacim, vec bih morao da jurim delove, majstore itd, a sve to kosta.
I kad smo vec kod cene, ovi kinezi su odlicna prilika za ulazak u svet radio-amaterizma. Polozis klasu, kupis Baofenga i odmah pocinjes sa radom. U danasnje vreme, malo ko moze da priusti sebi neki brand-name uredjaj.

U svakom slucaju, koji god uredjaj izaberes, neces pogresiti, jer tu svi oni tu negde...
Filip
 
Odgovor na temu

MILANAN
MILAN ANDRIC
OPERATRER,PCRACUNARA
SVRLJIG,SRBIJA

Član broj: 257039
Poruke: 876
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+10 Profil

icon Re: Potreban savet oko kupovine radio stanice27.03.2015. u 17:27 - pre 110 meseci
Sad tek stigoh sposla.Hvala vam svima na savetima,ja sam se naslusao razne price o tim stanicama,neke su kao dobre neke lose i td i td pa se zato vec duze vreme razmisljam sta da kupim a da se ne zeznem jer sobzirom na malu platu nebi mi bilo svejedno da je bacim mada nikad se nezna,i ako naleti neka losa onda sta je tu je,i nije neka velika steta.Hvala jos jednom jer stvarno ste mi olaksali izbor,sobzirom da je sve skoro isto onda sto rece amaama kupicu po estetici jer nijanse mi nisu bitne.U Nisu su izmedju 50 i 60e jedino je zonton malo skuplji.
MILAN ANDRIC
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6279

Sajt: pedja.supurovic.net


+1570 Profil

icon Re: Potreban savet oko kupovine radio stanice27.03.2015. u 18:53 - pre 110 meseci
Zonton jeste najbolja stanica ali kao sto rece filip monobander je i mnogo je skuplji.
UV-82 je zanimljiva stanica ali iam neki bag, cini mi se da morad a se ostavi tonska identifikacija, tak nesto, inace mu en radi skvelc...

Tako da UV-B5 meni ostaje jos uvek najbolji izbor (ne UV-B6 koji ima LEd lampu umesto biraca koji je veoma praktican i koristan).

 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Radio elektronika i tehnika :: Potreban savet oko kupovine radio stanice

[ Pregleda: 3123 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.