Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)

[es] :: Vodič za posao :: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)

[ Pregleda: 10815 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mishel2512
Preduzetnik
Bor

Član broj: 327386
Poruke: 2
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)21.01.2015. u 20:49 - pre 111 meseci
Zdravo svima
Pre nekih 30ak dana sam otvorio radnju za prodaju auto delova, opreme...sve vezano za automobile i poljoprivredna vozila. Naziv je Trgovinska radnja, posto su mi u opstini rekli da nema sada vise D.O.O i SZTR i tako to...vec se zovem Trgovinska Radnja "Ime firme" (Ne bih da imenujem ovde).

Naime, imam pitanje vezano za kupovinu iskljucivo sa racuna firme i isto veoma bitno sa Raiffeisen business kartice. Pre nekih 5 dana sam dobio i tu karticu, i posto imam veoma cudnog knjigovodju(koga moram da menjam uskoro), koji ne zna skoro nista osim da se svadja samnom :)
Mene konkretno zanima tacno zakon i prava, sta ja imam pravo da kupujem kao pravno lice sa racuna firme. Da li smem da idem u Maxi, IDEA...itd i da kupujem nesto? Ako imam pravo da kupim to 'nesto' da li imam pravo samo vezano za firmu, tipa : sijalice, hemijska sredstva, kafu za firmu, secer...itd ili mogu da uzmem i cokoladu, sokove, suhomesnate proizvode itd itd...
Ako to sve smem da uzimam, da li tu ima neka granica koliko smem, ili neki zakon bas o tome?

Isto jos da pitam, posto sam uzeo ovu business karticu, a u banci kazu da moram svaki put da idem i da uplatim koliko meni treba novca na tu karticu i da idem da kupujem sta mi treba sa te kartice(prvo prebacim 10.000 dinara npr sa firminog racuna na tu karticu pa idem da trosim), e sada tu je problem jer knjigovodja mi je rekao da on tu karticu ne voli, i da se uopste ne razume u to, da oni samo pare hocu da mi uzmu i nesto mlati nevezano...i da ja moram da im donosim posebne izvode sa te kartice ako bude i nju koristio posto oni treba da vide gde sam potrosio novac sa te kartice?

Sve u svemu moja glavna pitanja su sta ja smem da kupujem kao pravno lice, bilo preko kartice ili preko racuna(ja sam do sada par puta kupio u Maxiju za 1500din npr, platio sam svojim parama, i sutra idem u banku i upisem nalog za isplatu i uzmem taj novac i predam gotovinski racun iz Maxija knjigovodji...kada su to videli rekli su da sam lud i da to ne smem da radim, jer nijedan covek to ne radi) mada sam video vec mnoge koji uzimaju svasta preko firme i uzmu taj gotovinski racun, plate karticom i odu kuci...ali posto se ja u to ne razumem nadam se da ce neko da mi pomogne.
Izvinjavam se sto je malo poduza ova tema :)

Hvala svima unapred, pozdrav!
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1904
*.static.sbb.rs.



+421 Profil

icon Re: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)22.01.2015. u 18:00 - pre 111 meseci
Ako koristiš firmin novac da kupuješ privatne stvari, na te iznose mora da se plati porez. Ti to verovatno ne radiš, nego još to prikazuješ kao trošak i to je kažnjivo. Ti drugi koji to rade su ili takođe u prekršaju ili su paušalci pa to kod njih može.
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Moderator
Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)22.01.2015. u 18:44 - pre 111 meseci
U principu mozes da kupujes cokoladu, sokove, suhomesnate proizvode i slicno ako odlukom definises da ces time cascavati musterije i klijente kad dodju na poslovne pregovore. Ja sam naprimer svojevremeno u kancelariji imao fritezu i poslovnim partnerima licno pripremao pomfrit, tako da to sve provereno moze
Za drugo sto nije predvidjeno da se koristi u firmi mora se platiti taj porez, ali to ti je petljancija nevidjena, ako nemas licnih para da kupujes za svoje potrebe, bolje onda potpisi ugovor o zakupu dela svog stana za poslovni prostor, uplati sebi novac po ugovoru, plati porez i trosi svoje pare kako hoces.
Ti troskovi cascavanja poslovnih partnera hranom i picem bilo u kafani ili poslovnim prostorijama firme nazivaju se troskovi reprezentacije i priznaju se u iznosu do 0.5% godisnjeg prometa firme. Ako predjes preko tog limita, to je isto kao da si to sve kupovao po 15% visim cenama. Bitno je jos napomenuti da za ovu vrstu troskova nema prava odbitka prethodnog PDV-a.
Moram ti reci da ni ja ne podnosim te biznis kartice. Ako podizes gotovinu i placas u kesu, pa se zeznes i doneses knjigovodji racun da si naprimer kupio pelene za bebu, on taj racun samo pogleda, zguzva i baci u kantu, kao da problematicnog racuna nikad nije ni bilo, a kad to uradis sa biznis kartice, onda mora da ti pravi poresku prijavu i obracunava porez na te pelene, sto tebi znaci dodatni trosak a knjigovodji vise nepotrebnog posla.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 16342



+2920 Profil

icon Re: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)22.01.2015. u 18:45 - pre 111 meseci
@mishel2512

Ne mozes na racun firme da kupujes stvari za licnu upotrebu.
Znaci na racun firme kupujes samo u interesu firme ili bar ono sto moze tako da prodje, jer se ti racuni pravdaju i knjize.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

Dexic
ASP

Član broj: 253999
Poruke: 3837



+1376 Profil

icon Re: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)22.01.2015. u 19:07 - pre 111 meseci
Mogu kartice da se vezu direktno sa osnovnim dinarskim (ali ne i deviznim izgleda) racunom, tako da nema tog dosadnog prebacivanja medju racunima.

Zasto si Rajfajzen izabrao, najskuplji su, ako nisi velika firma.
 
Odgovor na temu

mishel2512
Preduzetnik
Bor

Član broj: 327386
Poruke: 2
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)22.01.2015. u 19:18 - pre 111 meseci
Pa rajfajzen sam izabrao jer vidim da imaju veoma povoljne kredite kada na to bude doslo vreme(ako i dodje)..i blizu mi je :)
A sto se tice te kartice, oni su mi rekli u banci da ja prebacim npr 10.000 dinara za mesec dana i idem i trosim tih 10.000 npr na gorivo, na rucak neki, kupim hemijske proizvode za firmu itd...e to sam ja hteo da pitam, znaci troskovi reprezentacije su sve kao za partnere..znaci mogu da idem da jedem u restoranu-kafani i da trazim racun za firmu a platim sa tom business karticom ako imam novac tu naravno? Posle toga idem kod knjigovodje i dam mu taj racun i kazem mu da knjizi kao troskove reprezentacije ili mu nista ne kazem, valjda zna?
E sada ako npr ja predjem tih 0.5% godisnje od prihoda za reprezentaciju...onda mi se dodaje 15%?
Koliko sam ja razumeo:
Ako imam npr prihod 100.000 dinara godisnje, a potrosio sam 20.000 godisnje kao trosak za reprezentaciju...to se racuna 100.000 x0.5% to je 500 din, e posto sam ja potrosio 20.000 a nisam 500 dinara koliko placam porez (jel placam porez na 100.000, ili 20.000 ili 100-20=80.000 pa -15%)?

Ja sam tako razumeo, a postoji sansa da nije uopste tako :D

Koliko sam video isto imam pravo 6200 din gorivo da sipam, imam pravo da idem na sluzbene puteve itd...dnevnica oko 2.000 dinara(ne znam sta spada u dnevnicu iskreno), e a sto se tice sokova, kafe, cokolade, pica...itd to spada u te troskove reprezentacije i to isto mogu koliko hocu ako bas zelim, ali zato na kraju placam taj porez od 15% kao gore sto sam nekako objasnio ili nije uopste tako?

I jos samo da pitam, posto moj knjigovodja to radi malo na "mufte" sto bi rekli, npr moj otac isto ima firmu i on je njegov dugogodisnji klijent, on npr je kupovao 100000x u svakom supermarketu, i kupovao je glupe proizvode a knjigovodja je rekao kako ne bi to trebalo da radi ali mu ipak nekako knjizi to kao neki troskovi...i na kraju godine mu uvek smanji dobit da ne bi platio mnogo..jer npr on je imao milione u dobiti, i da ne bi placao 15% od nekoliko miliona, knjigovodja prijavi poreskoj kako npr ima oko 200.000 dobit i plati mnogo manje...da li to moze nekako inspekcija da zna sto se tice mene, posto kaze da inspekcija iz mog grada zna tog knjigovodju i nikada ne pravi probleme?
 
Odgovor na temu

milstanyu
Beograd

Član broj: 18565
Poruke: 828
*.dynamic.sbb.rs.



+74 Profil

icon Re: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)02.02.2015. u 10:07 - pre 111 meseci
Skoro sam otvorio radnju (bavim se web dizajnom, freelancer) i oporezovan sam pausalno. Da li ja mogu biznis karticom vezanom za racun firme da placam sve svoje troskove ili samo one vezane za posao. Znaci svakodnevne kupovine u supermarketu, racun u kafani, racun za komunalije, uplata letovanja, itd?

Pozdrav
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Moderator
Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)02.02.2015. u 10:40 - pre 111 meseci
Moze, ali to pametan covek nece da uradi. Razlog je sto poreska uprava dobrovoljno pausalno priznaje da ti 90% novca trosis za materijal za dizajniranje, a ti im masuci tom karticom prakticno u lice govoris da su glupi kao konji i da to uopste nije tako. Jednog dana oni mogu sebi da postave pitanje - cekaj, a zasto bi mi nastavili da budemo glupi?

Podignes lepo kesovinu na bankomatu i trosis prema potrebama. Ako te neko nekad pita, kazes da si skoro sve utrosio na poslovne potrebe i da se ne secas na koje tacno, ako te ne pita onda nista, svakako nije toliki problem da se istrpi pun novcanik.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 02.02.2015. u 11:50 GMT+1]
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

ljubisal
Ljubiša Lazarević
Računovođa
Beograd

Član broj: 37008
Poruke: 218
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.mena.rs


+25 Profil

icon Re: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)11.02.2015. u 12:57 - pre 111 meseci
Ne bih baš da opravdavam kolegu knjigovođu koji "NISTA ne zna", ali molim za razumevanje knjigvođa. Kao pomoć u razumevanju dajem spisak propisa (mada nekompletan) gde piše šta se sve priznaje kao rashod i prihod - to je stručni termin za na primer "šta sve smem da kupujem kao pravno lice".

Neka moja procena je da u navedenim propisima zajedno sa važećim službenim mišljenjima ima najmanje 10.000 A4 strana sitno kucanog teksta (kao ovaj gore).



Tokom vanrednog stanja - registracija doo elektronskim putem - www.mena.rs
 
Odgovor na temu

ZZ Top

Član broj: 12015
Poruke: 155
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+27 Profil

icon Re: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)18.02.2015. u 00:02 - pre 110 meseci
Ja mislim da postoji neki bolji fazon. Recimo ima gomila ljudi koji prodaju raznu tehniku na domacim oglasnicima - uglavnom Colossus i Fisher koja je znatno jeftinija nego na maloprodajnom sajtu proizvodjaca ili nekoj prodavnici. Kupac te neke sprave ne dobija fiskalni racun, vec obicnu fakturu osdstampanu na regularnom stampacu i naravno garantni list overen na dan kupovine. Ja predpostavljam da ti prodavci koriste neki legalni trik ili trik koji se lako pravda za ovakvu prodaju. Kazem to posto na nekim oglasnicima postoji sistem ocenjivanja gde se pregledom ocena moze videti da ti ljudi rade to isto vec duzi niz godina, pa da su do sada imali veliki broj musterija. Zna li neko o cemu se radi na ovom primeru?
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Moderator
Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)18.02.2015. u 08:37 - pre 110 meseci
Po mom licnom misljenju to nema nikakve veze sa temom, ali slobodno navedi neke konkretne informacije (nazive firmi, skenirane fakture) pa da vidimo o cemu se radi. Najmanji je problem da prodas frizider i ne izdas fiskalni racun ali - gde ti je frizider za kog u knjigama pise da je u magacinu?! Jedino da isceniras pljacku, pozar ili nesto slicno, ali to je sve cist kriminal, a ne "bolji fazon". Ako kupis u mesari 2 kg slanine, prakticno je nemoguce dokazati da li si je pojeo sa poslovnim partnerima ili sa zenom i decom, ali ako ti fali frizider, to je vec posao za policiju i nije da im nece pasti na pamet mogucnost da si ga ti sam sebi "ukrao" pa prodao.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za posao :: Sta sve smem da kupujem kao pravno lice(pomoc-knjigovodja NISTA ne zna) :)

[ Pregleda: 10815 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.