Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima

[es] :: Elektronika :: Audio-elektronika :: kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima

[ Pregleda: 2594 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mastech
ispiram tozla
Bor

Član broj: 324706
Poruke: 33
*.mbb.telenor.rs.



+1 Profil

icon kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima07.09.2014. u 02:19 - pre 117 meseci
kupovao sam nove razne cd plejere,medjutim dizajn mi se ne svidja i ja to brzo rasturim i iskoristim delove
Kako da napravim pojacalo od tih delova 7.1 7-zvucnika i pojacalo za sub imam i sub takodje.
Sve bih koristio kenwood 4ohm impedanse zvučnike i neke sal 3way,4-napred 130mm,2-pozadi middle bass 165mm-200mm,1-elipsa recimo na kraj.
Nisam taj tip koji skida prednju plocicu auto kasetofona-cd plejera,vec volim sve da me spremno čeka,takodje cenim ručni rad i kvalitetno pasivno+aktivno hladjenje.
Glavni izvor zvuka koristim laptop,u koji uskoro ubacujem ssd,naravno znam da postoje gotova pico-itx i mini-itx sistemi,ali laptop uvek manje troši.
Laptop je bio 5-meseci u automobilu i izdrzao najsurovije testove,ali se ploča pokvarila,kad uključim adapter,ono pišti,a na iste marke drugi laptop sve normalno radi.

Da li je pametno da pravim takav audio sistem,neisplati se nikako,ili da kupim neku modernu hi-fi mini liniju,rasturim je imprednji panel ugradim u automobil,a pošto ima asimetrično napajanje,da kupim dc-ac invertor ili kvalitetnije rešenje,da kupim neki ups i od njega izvadim invertor,mislim da je kvalitetniji.

Bitan mi je izgled,obradu zvuka vršim preko laptopa,bitan mi je analogni hardverski uredjaj za kontrolu jačine zvuka,zvučnika i pojačala odvojeno.
Vi znate da li ima neko prostije rešenje,meni padaju napamet i mp4 plejeri,ali kako da napravim ekvilajzer i.i da kupim gotov koji je predpojačavač i davač signala za pojačala.

Automobil je zastava skala 55 koju sam ekstra skockao,autolimar sam,sve sam uradeo i nosače za pomenute uredjaje,to nije bitno u priči,ali je bitno kod ugradnje i pozicije sistema.

imaš alat,pozajmiš,nemaš alat
 
Odgovor na temu

zeoN_Rider
Beograd 🇷🇸 Srbija

Član broj: 167413
Poruke: 13059
*.adsl-3.sezampro.rs.

Jabber: zeoN_Rider


+459 Profil

icon Re: kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima07.09.2014. u 09:09 - pre 117 meseci
Ja bih prvo štedeo pare za neki drugi "auto", ne bih ulagao mnogo u to "prevozno" sredstvo.
Ne mogu da verujem šta je slepaca
svuda oko nas!
 
Odgovor na temu

mastech
ispiram tozla
Bor

Član broj: 324706
Poruke: 33
*.mbb.telenor.rs.



+1 Profil

icon Re: kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima07.09.2014. u 14:21 - pre 117 meseci
Drugi auto skuplji za održavanje u svakom pogledu,to je prevozno sredstvo koje u voznim karakteristikama isto,a najjeftinije za održavanje,i pritom prosto za održavanje.
Još 10 godina biće oldtimer i vredeće dosta novaca.
Nego da se vratimo mi na temu.
imaš alat,pozajmiš,nemaš alat
 
Odgovor na temu

zeoN_Rider
Beograd 🇷🇸 Srbija

Član broj: 167413
Poruke: 13059
*.adsl-3.sezampro.rs.

Jabber: zeoN_Rider


+459 Profil

icon Re: kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima07.09.2014. u 14:46 - pre 117 meseci
Citat:
mastech
Još 10 godina biće oldtimer i vredeće dosta novaca.


To prevozno sredstvo nikada neće vredeti a pogotovu ne posle 10. godina.

Što se tiče kontrile jačine pogledaj sve oko upotrebe LM324 IC-a.
Ne mogu da verujem šta je slepaca
svuda oko nas!
 
Odgovor na temu

Pioneer cdj 200
Rovinj

Član broj: 150380
Poruke: 1279
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.crotehnika.com


+18 Profil

icon Re: kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima07.09.2014. u 21:23 - pre 117 meseci
Čemu sva ta silna kemijanja? Kad već ne kupuješ kola, možeš te pare uložiti u poštene auto komponente Šalu na stranu, znam taj feeling kad želiš nešto DIY. Ja bi na tvom mjestu možda umjesto laptopa išao sa androidom, dakle trebalo bi nabaviti neki touch-screen + neki uređaj da vrti Android (recimo oni android smart tv stickovi bi napravili posao, ili raspberry pi pa gore neki linux). Instaliraš PowerAMP, majka svih playera na mobilnim platformama i deri. Još se tu da ubaciti 3G mobilni stick pa slušaš online radio/spotify/deezer i ostalo + neki daljinski nabavit s multimedijskim tipkama za na volan. Android + touchscreen su jednostavniji za korištenje u vožnji a opet dovoljno moćni za te potrebe. Može i laptop proći ali ekran je malčice prevelik možda a i teže se navigirati (potrebni tipkovnica i miš). Eventualno Windows 8 i metro sučelje + touchscreen ekran.

Što se pojačala tiče, ugrađivati liniju po meni nema smisla. Još manje ima smisla radit DC-AC konverter na 220V i onda opet u liniji sa trafom spuštati na potrebni napon. Nepotrebna pretvaranja i gubitci. Najbolje bi bilo složiti neka pojačala, ako imaš starih CD playera, možeš iz njih vadit čipove pa složit pojačala za prednje/stražnje zvučnike a ako imaš jače zvučnike ili za subwoofer, ima onih TDA čipova na 12 V koji mogu postići do nekih 40-ak W ako se ne varam. Sve više od toga ti treba DC-DC pretvarač. U tom slučaju neki TDA7294. ILI, na eBayu se da naći gotovih modula pojačala u D klasi koji malo troše i malo se griju a daju zadovoljavajući zvuk. Ja imam jednog koji radi na 24V i daje nekih 2 x 50W RMS-a. Može raditi i na 12V ali je onda manja snaga (iako smo mi sa akumulatorom od skutera i dva zvučnika od linije ozvučili igralište na otvorenom ).

Što se kontrola tiče, ima na eBayu gotovih jeftinih modula sa displayem i daljinskim ali je vjerojatno kvaliteta loša. Ja sam za 10$ piknuo jedan čip kao audio procesor, djeluje dosta dobro. Ima četiri ulaza, ima za podešavanje bas, mid, high, bass boost, sorround i još stotinu gluposti. Problem je što je to samo čip pa ti treba i mikrokontroler za ga kontrolirati, LCD, tipke i svašta još, taj mikrokontroler treba isprogramirati, sam audio procesor ima 42 pina i SMD je Upravo radim na njemu, nisam ga još stigao isprobati ali vjerujem da mu je kvaliteta jednaka ili bolja od ovih koje ugrađuju u auto CD playere. Naposlijetku, možeš to sve kontrolirati i sa računalom, ako imaš laptop ili neki android uređaj, svaki pošteni player ima equalizere. Onda si eventualno još ubaciš neke potenciometre za kontrolu volumena. Ili ti uvijek ostaju analogne kontrole, nekakvo pretpojačalo koje ima bas, srednji i visoki. Za subwoofer ti treba i low pass filter prije njegovog pojačala.

Zavidim ti, ja sam oduvijek htio imati tako neki stariji auto i onda si sam složiti multimediju unutra
...njemu i kućno zvonce zvoni u A klasi... hh
 
Odgovor na temu

1OXB
Čačak

Član broj: 40356
Poruke: 2616

Sajt: bas.elitesecurity.org


+206 Profil

icon Re: kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima07.09.2014. u 22:59 - pre 117 meseci
"mastech" poslusaj me... nemas nikakvog razloga da u automobilu imas 7.1! Cak i stereo je mnogo! Nemoj bacati novac uludo. Automobil (BILO KOJI) je najidiotskije mesto sa reprodukciju i slusanje muzike. Niti ima dovoljnu zapreminu niti oblik prostora da bi se ista valjano culo. Jedino sto moze to je da bude glasno, da odvaljuje bubrege, da izbija stakla i ljusti farbu ali ako neko to zove muzika i to dobra onda nemamo o cemu dalje da pricamo... jasno mi je koliko on zna o tome i kakav mu je nivo zelja i potreba.
 
Odgovor na temu

mastech
ispiram tozla
Bor

Član broj: 324706
Poruke: 33
*.mbb.telenor.rs.



+1 Profil

icon Re: kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima08.09.2014. u 00:47 - pre 117 meseci
Izolovao sam keca kamenom vunom i spregnuo kako se to kaže,zbio za lim metalnim flahovima,dampirao.
Što se tiče zvučnika,imaju kutiju i u vratima,kutija od lima sa purpenom okolo.
Trebao bi probati na jedno db takmičenje ići,imam 6 zvučnika da ubacim.
Druže pioneer svm-1000,najeftinije rešenje je tablet neki jeftin 10",ali ja idem na ekstremne varijante,napravio sam head-up displej,ali ne refleksija sa centralne konzole,nego zalepio transparentni ekran laptopa na vetrobran.
Sada rešavam onaj background pleksiglas i pozadinsko svetlo,trebaju mi pixel pitch tačkice dublje u pleksiju,da ostane donekle providno,a da dobijem svetliji ekran noću.
Tastatura sa mišem je rf Hama uzzano,lep domet imam trackball miša,i plus produžio flat kabl touchpada laptopa,samo radi desni klik i površina touchpada,a levi klik ne radi,sistemsku tastaturu sam skinuo,ali planiram da je vratim.
Pošto se bavim autolimarijom,a zanima me i autodijagnostika,odabrao sam laptop sa windows os,jer mogu da popravim neki automobil na terenu,samo produžim kablove,ja hvala bogu nemam ecu u keca.

Sledeći auto biće toyota celica 1990 ili nissan 200sx,u njega ide full soundstream ozvučenje i head-up displej spreman od 19",ići će preko laptopa 10.1".
Postaviću spisak ic kola koja imam,merio sam na svima provodnost,opseg merenja na multimetru sam odabrao za diode,uvek je trocifreni broj.

Taj auto obožavam iz prostog razloga što on mene služi a ne ja njega,u smislu jeftin deo,prost za održavanje,sada sam ga doterao,postaviću slike u odeljku madzone.

imaš alat,pozajmiš,nemaš alat
 
Odgovor na temu

Pioneer cdj 200
Rovinj

Član broj: 150380
Poruke: 1279
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.crotehnika.com


+18 Profil

icon Re: kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima08.09.2014. u 11:24 - pre 117 meseci
Za dB ako se ne varam je bitan bas, dakle bitno ti je da imaš dobar subwoofer, ovo ostalo je nebitno. Možda ima više vrsta dB-a (mislim da ima i jedno takmičenje gdje se gleda kvaliteta zvuka), ali ja sam bio par puta kad se moj frend takmičio i on pogasi sve zvučnike i ostavi samo subwoofer i pojača dovoljno glasno da mu se kompletan krov automobila savijao gore dolje, što je bilo vidljivo okom s veće daljine, umalo mu se raspao auto

Zanimljiv ti je projekat, samo nastavi Budi bacio ovdje link teme gdje stavljaš slikice, zanima me kako će to na kraju završiti, kažem, pobudio si i meni želju za tako nečime. Ali mislim da ću si ipak kupit neki noviji auto kad završim fakultet i onda klasika; ubacit Alpine autoradio sa USB/Bluetooth opcijama a možda i double DIN sa touchscreenom (ako bude para ), Hertz ozvučenje i eventualno neki manji subwoofer, da mi ostane gepek za prtljagu. Ipak ovako kad sam kemijaš moraš dobro znati što radiš da ne bi došlo kasnije požara uslijed kratkog spoja ili pregrijavanja nekog DIY pojačala.
...njemu i kućno zvonce zvoni u A klasi... hh
 
Odgovor na temu

1OXB
Čačak

Član broj: 40356
Poruke: 2616

Sajt: bas.elitesecurity.org


+206 Profil

icon Re: kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima08.09.2014. u 11:26 - pre 117 meseci
Sve mi je jasno.... samo guraj tako dalje!
 
Odgovor na temu

mastech
ispiram tozla
Bor

Član broj: 324706
Poruke: 33
*.mbb.telenor.rs.



+1 Profil

icon Re: kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima10.09.2014. u 16:48 - pre 117 meseci
Od ic kola imam sledeće :
TEF6614T/S3
726AOD216FP
MO5502L
D78F1164
BD3702FV
TOSHIBA TB2946HQ
LM324N
UTC 2030
HA13172AH
TX-2E ZYTACBC
M24C02
VIPer223
LC 72131?
TDA7388
WFP 830
UTC 358D
i još mnoga čuda muda


imaš alat,pozajmiš,nemaš alat
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Audio-elektronika :: kako da napravim solidno auto pojačalo sa 7.1 kanalima

[ Pregleda: 2594 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.