Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Spajanje li-ion baterija

[es] :: Elektronika :: Spajanje li-ion baterija

[ Pregleda: 7940 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Pioneer cdj 200
Rovinj

Član broj: 150380
Poruke: 1279
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.crotehnika.com


+18 Profil

icon Spajanje li-ion baterija19.07.2014. u 17:46 - pre 118 meseci
Imam tri komada 18650 4000mAh 3.7V li-ion baterija i planiram ih vezati redno da dobijem 12V za goniti jedno pojačalo. Isto tako imam tri punjača li-ion baterija, za svaku bateriju po jedan. Punjače sam danas isprobao, odlično rade. Kad napune, stopiraju punjenje i LED-ica sa crvenog promjeni u plavo. E sada, meni treba ovakav spoj: https://www.dropbox.com/s/7erhcy6bbikjb8o/Untitled.png Ali imam dva pitanja:

1) Mogu li ovako spojiti BT samo na jednu bateriju? Pošto svaka baterija ima svoj punjač, to što će se ta najniža brže prazniti ne bi trebao biti problem. A i ovaj BT receiver nije veliki potrošać.
2) Što će se dogoditi ako istodobno koristim uređaj i punim baterije? Hoće li ovaj serijski spoj naštetiti punjačima ili omesti punjenje? Ukoliko da, kako to povezati da mogu istodobno puniti uređaj i koristiti?

Također, imam jedan problem. Jedna od baterija je stojala godinu-dvije u onom kućištu za takve baterije i nije se koristila. Danas sam joj izmjerio napon i dobio 1.05V !? Kako je to moguće, kad se li-ion smatra mrtvom ispod 2 i nešto volti? Mogu li tu bateriju probati spojiti na punjač ili riskiram eksploziju? Ova druga je kupljena isto kad i ova prva, samo što nije bila u kućištu nego ju nisam ni koristio, ona normalno radi, danas sam ju testirao.
...njemu i kućno zvonce zvoni u A klasi... hh
 
Odgovor na temu

Zlatni_bg
Nikola S
Beograd

Član broj: 65708
Poruke: 4420
*.dynamic.sbb.rs.



+498 Profil

icon Re: Spajanje li-ion baterija20.07.2014. u 00:18 - pre 118 meseci
Litijumska baterija se smatra "mrtvom" ako ikad dostigne napon ispod 3V. Prakticno, moguce ju je napuniti, ali nikad neces biti siguran sta mozes od nje da ocekujes jer se hemija u bateriji u toj situaciji dosta promeni. Bilo bi super kada bi mogao nju da zamenis nekom drugom, jer je 1V zaista nisko i mislim da je bas za kantu.

Pogledaj ovo: http://www.instructables.com/i...sive-Lithium-Ion-Battery-Pack/

Bitna ti je jos zastitna elektronika pored svega toga ako je baterije same nemaju. Ne znam bas koliko je pametno da ih u isto vreme i punis i praznis, jer njima pod opterecenjem napon opada, pa se moze desiti da iako je baterija puna, ima manji napon od 4.2V i da je punjac previse dopunjava (moja neka teorija - nisam nikad radio float charge sa litijumskim baterijama). Proguglaj malo o pravljenju baterijskih paketa sa litijumskim baterijama - "lipo battery pack" "3s lipo diy" itd. Nisam nikad pravio pametni punjac za visecelijske litijumske baterije pa ni tu ne mogu da ti pomognem, samo sam koristio moj koji prvi puni sve celije zajedno pa ih potom balansira, dopunjava i prazni da svaka ima 4.2V.

Sto se tice BT-a, potpuno je bezbedno tako ga prikaciti, ali opet, potrebna ti je zastitna elektronika.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
 
Odgovor na temu

Pioneer cdj 200
Rovinj

Član broj: 150380
Poruke: 1279
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.crotehnika.com


+18 Profil

icon Re: Spajanje li-ion baterija20.07.2014. u 10:15 - pre 118 meseci
Baterije teoretski imaju zaštitnu elektroniku jer na njima piše da imaju BMS, da imaju over charge i over discharge protection i da je vijek trajanja te pločice 10 godina. Međutim, pošto je ova uspjela doći na 1.04V, pomalo je upitno je li ta zaštita funkcionira.

Što se punjenja i pražnjenja tiče, kako onda funkcioniraju uređaji poput mobitela? Ili recimo, taj bluetooth zvučnik koji ja planiram napraviti, onaj prije što sam imao kupljeni, kad bi uštekao punjač, baterija bi se punila ali bi zvučnik i dalje funkcionirao. I to mi je recimo dosta dobro došlo jer kad bi cijelu noć bili vani, njegova interna baterija to ne bi izdržala i onda bi ga kasnije preko 5V stabilizatora prikopčao na akumulator i nastavili bi slušati. Potrošnja ovog mog sokoćala bi trebala biti max 1 A, međutim budemo li odšrafili do kraja cijleu noć, 3-4 sata slušanja mu je vrh što mi je malo. Tako da definitivno mora biti predviđeno za vanjsko napajanje.

Pretpostavljam da onda imaju neku elektroniku koja "otkači" bateriju sa trošila kad se uključi punjač. Tako bi onda i ja trebao izvesti. Međutim stvari mi se onda kompliciraju s obzirom da baterije punim sa 5V a za napajanje uređaja mi treba i 12 i 3.7V. Najjednostavnije rješenje ali ne baš praktično je napraviti dva ulaza: jedan od 5V i jedan od 12V. U jedan bi išao punjač a u drugi napajanje.
...njemu i kućno zvonce zvoni u A klasi... hh
 
Odgovor na temu

Zlatni_bg
Nikola S
Beograd

Član broj: 65708
Poruke: 4420
*.dynamic.sbb.rs.



+498 Profil

icon Re: Spajanje li-ion baterija20.07.2014. u 11:01 - pre 118 meseci
Skeptican sam oko zastite na tim baterijama, i same baterije su prilicno sumnjive, uglavnom su to neke koje su trebale da budu reciklirane:

http://www.candlepowerforums.c...ning&p=3671704#post3671704

Ja ne kazem da je nemoguce da se pune i trose u isto vreme, samo kazem da nisam siguran kako je to najbolje izvodljivo :) Siguran sam da nije izvodljivo sa obicnim punjacem za te baterije, njemu je u cilju da dostigne napon od 4.2V, a pod opterecenjem one imaju manje.

Sto se tice te od 1.05V, zastitna elektronika ne moze nista da uradi povodom samopraznjenja baterija. Trebalo bi sa litijumskim baterijama povremeno uraditi discharge->charge->storage ciklus. Takodje kako bi ostale maximalnog kapaciteta tokom vremena, ne treba da se drze u fioci pune vec u storage modu, mislim da je oko 3.8-3.9V po celiji storage mod, i tada je hemija u litijumskim baterijama najbolja za duzevremeno odlaganje.

Sad je mozda kasno, ali za tu tvoju namenu je mozda najbolje koristiti 12V olovnu bateriju. Ni one nisu nesto puno skuplje od tih litijumskih koje si uzeo.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
 
Odgovor na temu

Pioneer cdj 200
Rovinj

Član broj: 150380
Poruke: 1279
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.crotehnika.com


+18 Profil

icon Re: Spajanje li-ion baterija20.07.2014. u 11:20 - pre 118 meseci
Imam dvije olovne baterije 12V 7.2 i 4.5 Ah. Međutim one se koriste za nešto drugo, kad smo cijelu noć negdje pa imamo autoradio i zvučnike. U ovom slučaju ne dolaze nikako u obzir jer taj zvučnik koji radim mora biti jako malen i lagan jer će se nositi u grad, na plažu i slično. Zvučnici i pojačalo su od malo boljih starih PC zvučnika + bluetooth modul sa eBaya. Jedino što mi uspije stati u kutiju su 3 18650 baterije. Zvučnici su poprilično glasni, međutim pojačalo troši cca 100-njak mA pri nekom normalnom laganom slušanju, a do daske potegne max 1A pri udarcu baseva. Bluetooth ima zanemarivu potrošnju. Cilj je da može svirati bar 2-3 sata pri maksimalnoj glasnoći i 5+ sati normalne glasnoće. Dakle treba mi bare 3-4 Ah a da je malo i lagano.

Mislim da ću onda u njega ubaciti ovu bateriju o kojoj smo već bili raspravljali. Baš mi je jučer na njoj otišao 12V izlaz (ona utičnica se razbila) pa sam ju morao otvoriti. Barem 2-3 Ah valjda ima. Na ćelijama ne piše ništa.

Meni nije jasno zašto su te baterije tako komplicirane? Kako onda laptopi i mobiteli funkcioniraju bez ikakvih problema? Treba pazit na ovo, treba pazit na ono, sad spominješ i ovaj storage itd. Meni treba uređaj poput mobitela kojeg ću puniti i prazniti i to je sve. A opet da nije preskupo. Probat ću vidjeti neke kvalitetnije baterije da nabavim, držači za baterije mi dolaze tako da uređaj mogu sklopiti a baterije po mogućnosti naručiti negdje gdje brzo dolazi, ne planiram mjesec dana čekati nove baterije. Razlog zašto izbjegavam skupe baterije je to što će se taj uređaj nepravilno koristiti, primjerice preko ljeta ćemo ga puniti i cjediti do kraja gotovo svaki dan a preko zime se možda neće uopće koristiti. Što znači da će ionako svake 2-3 godine trebati mjenjati baterije. Tako da 10-ak € mi je neki vrh za baterije.

I da što se olovnih baterija tiče, nisu nikako skuplje, nego su još i jeftinije. One su najbolji izbor kad veličina nije problem. Ovu 12 V 7.2 Ah sam kupio prije 2-3 tjedna, koštala je 17 €. Za tu cijenu složiti li-ion za taj isti kapacitet i sa BMS-om je nemoguće.

EDIT: sada vidim da si mi upravo ti bio predložio one Turnigy ćelije :) Upravo njih gledam, možda bi se dalo nešto od toga složiti. Međutim, ako se dobro sjećam, one su bez BMS-a, jel tako? Da li na njih mogu upotrijebiti ove moje male punjače? Svaka baterija bi imala svoj punjač jer ih imam 3 komada pa balansiranje nije problem. Jedino BMS bi trebao kupiti.

I kako ide narudžba/plaćanje/dostava sa ovog hobby kinga?

EDIT2: iako dosta mali kapacitet, ovo bi mi moglo poslužiti: http://www.hobbyking.com/hobby...mAh_1_5C_Transmitter_Pack.html Ima odmah i zaštitu da se ne patim. Ne volim kad su baterije bez zaštite jer pri lemljenju na BMS, kako sam ja nespretan, mogu napravit neku glupost :D Radije bi da imaju ugrađen BMS. Ali zašto piše "Note: This battery is only to be used in Radio Transmitters" ?

[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 20.07.2014. u 12:38 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 20.07.2014. u 12:41 GMT+1]
...njemu i kućno zvonce zvoni u A klasi... hh
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Spajanje li-ion baterija

[ Pregleda: 7940 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.