Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kupovina fotoaparata za prosečnu upotrebu

[es] :: Digitalni fotoaparati :: Kupovina fotoaparata za prosečnu upotrebu

[ Pregleda: 4169 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Kokni
Nenad Popovic
nezaposlen
Beograd

Član broj: 251429
Poruke: 12
95.180.27.*



+1 Profil

icon Kupovina fotoaparata za prosečnu upotrebu17.04.2014. u 12:59 - pre 121 meseci
Pozdrav svima,

prekjuče mi je crkao fotoaparat i sad sam u potrazi za novim pa se nadam da ćete mi pomoći sa svojim savetima. Inače sam i planirao da uzmem nešto bolje s obzirom da sam bio nezadovoljan slikama koje je pravio Canon Powershot A470, čini mi se da je pravio mračnije fotografije za moj ukus, i to po danu, o večeri da i ne govorim. Prijatelj me nagovarao da uzmem DSLR medjutim potreban mi je manji aparat, naravno i jeftiniji, a lak za upotrebu i brzo okidanje slika. Budžet mi je do 25 000 dinara gore dole par hiljada, a bitno mi je najviše za slikanje dece, po danu i po noći, na odmoru, i da je video zapis kvalitetniji. Bio bih zahvalan na bilo kakvim predlozima s obzirom da je izbor ogroman, a ne želeći da u tom moru fotoaparata izaberem neki sasvim prosečan nalik ovom koji sam imao. Unapred hvala svima.
 
Odgovor na temu

Kokni
Nenad Popovic
nezaposlen
Beograd

Član broj: 251429
Poruke: 12
95.180.27.*



+1 Profil

icon Re: Kupovina fotoaparata za prosečnu upotrebu17.04.2014. u 13:53 - pre 121 meseci
Da ponovim, bitan mi je kvalitet slike, fotografisanje pri slabom svetlu, oštrina i punoća boja. Retko kad koristim ZOOM opciju, sem u snimanju videa.
 
Odgovor na temu

KrkaCiC

Član broj: 71173
Poruke: 2184
*.exe-net.net.



+784 Profil

icon Re: Kupovina fotoaparata za prosečnu upotrebu17.04.2014. u 14:30 - pre 121 meseci
Citat:
Kokni:
bitno mi je najviše za slikanje dece, po danu i po noći, na odmoru, i da je video zapis kvalitetniji.


Znaci bitno ti je ono sto i skoro svakom kupcu

Ja ti kao ponosni vlasnik Ixus-a mogu preporuciti isti za kupovinu,tj neki aparat iz ixus serije
 
Odgovor na temu

((BugA))
Igor Djordjevic
Bor, Srbija

Član broj: 29241
Poruke: 196
*.dynamic.isp.telekom.rs.

ICQ: 66516695
Sajt: www.MalamutKlub.com


+17 Profil

icon Re: Kupovina fotoaparata za prosečnu upotrebu18.04.2014. u 15:41 - pre 121 meseci
Iako se slazem sa prethodnim korisnikom za (Canon) IXUS modele, trenutno se moze naci Canon PowerShot S110 po ceni od ~210e (cena je dosta pala jer je izasao novi model, S120, koji je sada oko 400e), sto ti ulazi u budzet, a "S" serija spada u kompaktne aparate namenjene profesionalni(ji)m korisnicima - sam vrh kompakt klase.

Link: http://www.canon.rs/For_Home/P...mera/PowerShot/PowerShot_S110/

Poseduje malo veci senzor (1/1.7" u odnosu na 1/2.3" u "standardnim" kompaktima), i brzi objektiv (maskimalno f/2–f/5.9 za ziznu daljinu 24mm-120mm (ekvivalentno 35mm)), u prevodu - bolji rezultati u uslovima slabijeg/slabog osvetljenja. PLUS (veliki) je i to sto ima mogucnost snimanja u RAW formatu (pored uobicajenog JPEG), sto je uglavnom odlika pomenutih DSLR aparata, gde se kasnijom obradom iz RAW formata moze izvuci mnogo (mnogo!) kvalitetnija slika, pogotovo kada uslovi u datom trenutku nisu bili idealni (premalo ili previse svetla). Naravno, za one koje to ne privlaci ili nemaju vremena, uvek je tu JPEG kao i kod svakog aparata :)

Primer (amaterske! :D) obrade RAW fajla (zanemariti kadriranje :P ;):



Levo - JPEG iz aparata, desno - JPEG dobijen iz "razvijenog" (obradjenog) RAW fajla

IXUS aparati spadaju u prilicno male kompakte sjajnih mogucnosti, i neki od poslednjih modela imaju vec prilican zoom (mislim 10x), ali kako si rekao da ti to nije bitan faktor a gotografisanje pri slabom svetlu jeste, onda mislim da ce ti nesto veci (ali i dalje mali, za u dzep) S110 sa svojim 5x zoom-om (24mm-120mm) biti i vise nego odgovarajuci.

Samo jedna mala napomena - kako je ipak namenjen (i) korisnicima sa nesto vise iskustva, pored "Auto" i "P" (Program) rezima koji se moze naci na IXUS aparatima, PowerShot serija obicno poseduje i "Av" (Aperture Priority), "Tv" (Shutter (time) Priority) i "M" (full Manual) rezime koji pruzaju mogucnost fotografu da sam podesava pojedine parametre prilikom fotografisanja, prepustajuci aparatu da podesi ostale, ili da cak sve sam (fotograf) podesi po svojoj zelji.

E sad, to je u stvari ogroman plus jer pruza neverovatne mogucnosti izrazavanja kreativnosti, ali se korisnici koji nisu toliko vicni fotografiji ponekad osete "zatrpani" tolikim podesavanjima, i kako nisu sigurni sta i kad izabrati desi se da dobijaju losije fotografije za sta onda krive aparat - sto nikako ne stoji.

Da skratim, kako si pomenuo da bi slikao i decu, ovaj aparat nema predefinisani "Kids & Pets" rezim rada (ili "Sports", u starijim modelima), sto ume da zbuni ljude koji su navikli na automatizam aparata uz eventualni izbor odgovarajuce "scene" koje aparat nudi. Da slike ne bi bile mutne, sa ovim aparatom se aktivne scene (deca koja trce :)) slikaju u "Tv" rezimu, uz izbor brzine okidanja od nekih 1/200 pa navise... ili namestis na "Auto" ili "P", kao kod drugih aparata, pa se nadas da ce aparat dobro proceniti ;)

Na kraju, iako nam danasnja tehnologija omogucava da o mnogim stvarima ne razmisljamo, ipak je u celoj prici najbitniji fotograf - onaj koji aparat upotrebljava. Samo malo znanja iz oblasti fotografije moze slike uciniti mnogo boljim, dok neiskusan fotograf ni sa DSLR-om nece izvuci dobru fotku.

Izvini ako sam te malo udavio duzom porukom, i srecno prilikom izbora. Na kraju, najbitnije je da si ti zadovoljan :)
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Kokni
Nenad Popovic
nezaposlen
Beograd

Član broj: 251429
Poruke: 12
95.180.27.*



+1 Profil

icon Re: Kupovina fotoaparata za prosečnu upotrebu22.04.2014. u 17:39 - pre 121 meseci
Zahvaljujem se na odgovorima, pogotovo na ovom mnogo detaljnijem, skoro da sam se odlučio baš za ovaj Canon s110, a iskustva ću obavezno podeliti sa vama čim stigne. Ima li neko nešto da doda za Canon S110?
 
Odgovor na temu

((BugA))
Igor Djordjevic
Bor, Srbija

Član broj: 29241
Poruke: 196
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 66516695
Sajt: www.MalamutKlub.com


+17 Profil

icon Re: Kupovina fotoaparata za prosečnu upotrebu23.04.2014. u 00:07 - pre 121 meseci
Nema na cemu, evo jos nekih sitnica od mene - kao sto si verovatno vec primetio, S110 ima blic koji se po potrebi izvlaci, a pogoni ga mali elektro-motor. Nekima se ovo automatsko uvuci/izvuci ponasanje svidja (ne moras da razmisljas o blicu), dok nekima moze predstavljati problem (moras da razmisljas o blicu :D - ako drzis aparat bas tu u trenutku kad isti krene da izlazi). Ono sto je dobro kod ovog blica je sto je on, ovako zamisljen i napravljen, nesto dalje od sociva, pa bi i efekat crvenih ociju trebalo da bude malo redji (samo malo, doduse), a i manja je verovatnoca da objektiv pravi senku blicu (sto se kod nekih aparata desava).

Jos jedan savet je - dodatna baterija. Ako volis da fotografises, a pogotovo da snimas (sto si pomenuo, a to znaci i vecu potrosnju baterije), nista gore nego kad baterija "crkne" kad joj vreme nije. Ne mora da bude original Canon (koje su dosta skuplje), i neka zamenska (odgovarajuca, naravno) odradice posao. Trajanje baterije je jedna od (vec kriminalnih) stavki na koju neki proizvodjaci i nisu mnogo obracali paznju u poslednje vreme...

Ukoliko ti bude trebala i neka torbica/futrola, moja topla preporuka je LowePro Tahoe 10 - jedna od najmanjih/najprakticnijih koju sam uspeo da nadjem (a da aparat staje u nju kako treba), plus ima vrlo fino realizovan dzep koji kao da je stvoren za dodatnu bateriju i/ili karticu. Mada mozda i neces zeleti torbicu jer ona ipak dodaje malo na gabaritima (koji su za moji ukus vec tu negde, razmazio me malecni IXUS :P).

Za neke detalje i mogucnosti aparata mozes pogledati zvanicni Canon-ov "User Guide" (na zalost samo u PDF varijanti, davno su prestali da isporucuju stampane knjizice, a poceli su i na kablovima da stede) -- http://gdlp01.c-wss.com/gds/1/0300008691/02/pss110-cu2-en.pdf

Iskreno, i ja bih voleo da cujem jos misljenja i iskustava (narocito ako neko poseduje bas S110), ja sam se za ovo zanimao u poslednje vreme pa ponesto znam, ali moguce je da i drugi proizvodjaci imaju fin izbor u zeljenom plateznom opsegu.
 
Odgovor na temu

radisasvr

Član broj: 75805
Poruke: 228
*.sys.co.yu.



+3 Profil

icon Re: Kupovina fotoaparata za prosečnu upotrebu28.04.2014. u 07:43 - pre 121 meseci
Ne trazi dalje od s110. Odlican mali aparat . Jedino ako ti smetaju njegove bas male dimenzije.
Ja sam za sebe izabrao s100 , pre njega sam kratko imao u posedu s110. Njihove dimenzije su takve da mozes uvek da ih imas uz sebe a to znaci mnogo zabelezenih momemata. Imam i dslr ali njega uvek namenski nosim a mnogo puta ostaje i kuci.
Canoni S100/S110/S120/S95/S90 su sjajni dzepni aparati . Kvalitet fotki je odlican.
S110 se namece kao najbolji izbor zbog cene koja je bas pala.
Nikad ni jedan model iz S serije nije imao tako nisku cenu a da je mogao da se kupi nov.
 
Odgovor na temu

[es] :: Digitalni fotoaparati :: Kupovina fotoaparata za prosečnu upotrebu

[ Pregleda: 4169 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.