Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Manjaro - Arch bazirana distribucija

[es] :: Linux :: Manjaro - Arch bazirana distribucija

[ Pregleda: 2432 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

HeYoo

Član broj: 72595
Poruke: 491



+1017 Profil

icon Manjaro - Arch bazirana distribucija29.07.2013. u 15:59 - pre 130 meseci
Posle duzeg vremena odlucih da probam neki novi distro i listajuci Distrowatch zapazih Arch baziranu distribuciju Manjaro. Iako gajim negativne predrasude prema "malim" distribucijama, nakon trodnevnog koriscenja sam pozitivno iznenadjen.

Za one koji nisu upoznati s Archom postoji kilometarska tema zapoceta par godina: http://www.elitesecurity.org/t369492-Arch-linux-thread

Ukratko Arch je u startu vrlo ogoljena, ekstremno modularna distribucija koja je namenjena ljudima koji vole da “silje” sistem, ulaze u detalje i imaju sve pod svojom kontrolom. Osim toga Arch je rolling relase distribucija sto prakticno znaci da u svakom trenutku dostupne najsvezije pakete. Povrh svega Arch ima i AUR (Arch User Repository) na kojima se zahvaljujuci velikoj popularnosti medju geekovima mogu naci mnogi patchovani paketi, nepopularni paketi koje nigde drugo ne bi nasli i sl.
Ne bi trebalo izostaviti ni odlicnu dokumentaciju koja je korisna kako korisnicima Arch distribucije tako i korisnicima linuxa uopste.

Nazalost ovakav pristup ima i par mana:
- Relativno komplikovana instalacija – ovo i nije neki veliki prblem jer je sam proces vrlo dobro dokumentovan i postoji dosta uputstava ali svakako zahteva odredjeno predznanje i vreme.
- Sam rolling release je mocno oruzje s kojim ako ne pazite mozete vrlo lako upucati sebe u noge. Prakticno, ako vam je stabilnost bitna, kod svakog apgrejda potrebno je tri puta proveriti da li je sve ok i da li su se drugi susreli s nekim problemom.

Manjaro linux pokusava da resi ta dva problema. On poseduje GUI instaler poput onih koji se mogu videti kod ostalih popularnih user-friendly distribucija. Sama instalacija je krajnje jednostavna, a izbor aplikacija je solidan. Non-free drajveri su automatski prepoznati i instalirani, multimedijalna podrska takodje. Okruzenje je xfce sa par dodataka (recimo Plank dock). Sve funkcionise munjevito i bez primetnijih trzanja.

Druga bitna stvar je da Manjaro ne koristi Arch repositorijume vec sopstvene. Manjaro repositorijumi su kopija Archovih s odredjenim kasnjenjem kako bi se dodatno proverilo ( s naglaskom na desktop koriscenje ) da recimo upgrade na najnoviji kernel nece skrsiti vlasnicke drajvere za grafiku i slicno. Zahvaljujuci tome bi sam upgrade trebao biti dosta sigurnij, a sam sistem stabilnij.

Problemi s kojima sam se susreo:
- Windows nije prepoznat pri automatskom konfigurisanju grub-a. Resenje je jednostavno. Potrebno je montirati particiju na kojoj se nalazi Windows i iz terminala apdejtovati grub sa "sudo update-grub"
- Neposredno posle instalacije iskocio je baloncic sa obavestenjem da je upgrade paketa dostupan. Nazlost, nisam uspeo kroz gui uspesno da izvrsim upgrade zbog bug-a koji je poznat. Inicijalni upgrade je potrebno izvrsiti iz terminala sa: "sudo pacman -Suy"
-Primetan je iritantan video tearing iako je u podesavanjima dravera ukljucen vertical sync. Posle kratkog guglanja ispostavilo se da je problem u xfce i bhegovom composite manager-u. Kroz gui ga treba iskljuciti i kao zamenu instalirati compton. Na njemu je moguce podesiti vsync. Potrebno je napisati mali konfiguracioni fajl ( komentarisane primere je lako naci ) i podesiti da se isti autostartuje.

www.manjaro.org
 
Odgovor na temu

[es] :: Linux :: Manjaro - Arch bazirana distribucija

[ Pregleda: 2432 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.