Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Novi MacBook Pro sa retina displejem - nemoguć za popravku i nadogradnju

[es] :: Mac hardware :: Novi MacBook Pro sa retina displejem - nemoguć za popravku i nadogradnju

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10880 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16681
*.dip.t-dialin.net.



+7166 Profil

icon Re: Novi MacBook Pro sa retina displejem - nemoguć za popravku i nadogradnju15.06.2012. u 00:54 - pre 143 meseci
Kad sam pomenuo ekstra bateriju, mislio sam na laptopove koji imaju tu mogucnost.

Kao sto rekoh, enterprise laptopovi su izuzetak sto se trendova tice. Dakle, ako ti treba laptop za takav posao, a ti ces kupiti ThinkPad ili neki HP, Fujitsu i sl... siguran sam da ce Lenovo jos dugo vremena valjati konfigurabilne laptopove za takve kupce.

Citat:

Zašto "čitavu liniju"? Može za početak jedan model. Imati u ponudi ultrabuk koji je jako nalik na 10 drugih istih takvih ultrabukova od drugih proizvođača je ekstraprofitabilno, a imati jedan model koji se razlikuje bi bio potpuni promašaj? Čisto sumnjam.


Razvoj i tog jednog modela kosta, a PC OEM-i nisu bas poznati po rizikovanju. Taj model bi morao da ima sasvim drugaciji dizajn ploce i ostalih komponenti kako bi ogromna baterija mogla da stane. To znaci R&D - a da bi neko radio R&D, mora postojati racunica za to, dakle dovoljno veliko trziste.

A razlog zasto su ultrabookovi popularni danas pa svaki OEM ima jedan je Intelovo finansiranje istih - Intel buklvalno gura pare u dzepove OEM-a kako bi proizvodili te ultrabookove (pod paravanom "investicija u nove tehnologije" - iako je i vrapcima na grani jasno da je u pitanju nesto drugo :-). A to je zato sto BOM ultrabooka kosta vidno vise od standardnog laptopa i OEM-i jednostavno nisu hteli sami da preuzmu rizik ranije kada im je dobro islo uvaljivanje debelih masina za duplo manje para.

Medjutim, sada kada je to krenulo - nema nazad. Laptopovi ce biti sve tanji i tanji - i manji. A to gotovo sasvim sigurno znaci i gubitak mogucnosti apgrejda.

Citat:

Al ok, ako je argument "svi prave samo ultrabukove pa to mora da je ispravno". Ja samo kažem da nema u ponudi modela koji bi ponudio beskompromisnu autonomiju, samo beskompromisnu tankoću. Al takvo je PC tržište, robuje trendovima.


Nije to robovanje trendovima, vec OEM inercija. PC OEM-i ne zele da inoviraju zato sto to dize rizik. Kao sto rekoh, ultrabookovi postoje posto je Intel odlucio da to delom finansira, bez Intela bi samo Samsung proizvodio takve masine zato sto je Samsungov biznis model u IT-u "pravi ono sto Apple pravi".

A Apple nece izbaciti teske laptopove sa ogromnom mobilnoscu iz prostog razloga sto je trziste za takve laptopove premalo za njih.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

[es] :: Mac hardware :: Novi MacBook Pro sa retina displejem - nemoguć za popravku i nadogradnju

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10880 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.