Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Učenje o bazama kroz mali prakticni primjer - sto je sve krivo? :)

[es] :: Baze podataka :: Učenje o bazama kroz mali prakticni primjer - sto je sve krivo? :)

[ Pregleda: 1356 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

tunma

Član broj: 272254
Poruke: 8
..118.142-dsl.net.metronet.hr.



Profil

icon Učenje o bazama kroz mali prakticni primjer - sto je sve krivo? :)12.04.2011. u 15:10 - pre 158 meseci
Pozdrav,

želim napraviti malu aplikaciju za praćenje troškova u mojoj firmi, baziranu na mySQL-u i PHP-u jer mi je to okruženje najmanje nepoznato. Ovaj pokusaj dizajna baze mi sluzi najvise za ucenje baza pa molim za razumijevanje ako sam uradio neke kardinalne greske, ovo je cisto pokusaj da sebi na poslu skratim neke muke a usput i naucim nesto korisno :)

U prilogu stavljam dijagram baze pa bih volio od vas dobiti povratnu informaciju što sam pogriješio i gdje, a kratak opis kako sam zamislio podatke u bazi ću vam pojasniti ovdje:


Tablica Korisnici će sadržavati osnovne podatke o svakomo korisniku koji ima dodjeljen mobitel, kao i reference na to koji uredjaj i koji broj koristi i koliki mu je dopusteni limit.
Tablica Brojevi_moba će sadržavati samo podatke o numeraciji brojeva (pošto imamo puno brojeva i povezani su u vpn-u, a vrlo često se neki od brojeva dodjeljuju drugim zaposlenicima).
Tablica Limiti_troskova će sadržavati samo podatke o vrsti limita koji uopce postoje u firmi - trenutno su 4 razlicita tipa troskova (od toga jedan tip podrazumijeva neogranicen trosak) ali bih zelio imati na raspolaganju jednostavno dodavanje ili mijenjanje limita za neka buduca vremena.
Tablica Troskovi je najzeznutija, u nju bi trpao csv izvode racuna koji nam stizu svaki mjesec, i upravo preko tih podataka zelim pratiti potrosnju mobitela u odnosu na dozvoljene limite. Ne znam da li sam dobro zamislio ove kolone "za_mjesec" i "za_godinu"; cini mi se nekako nezgrapno - namjera tih kolona mi je bila da znam kod importa iz csv-a za koji sam mjesec i godinu importao koji podatak. Mozda da se tu koristi date() u nekom obliku? Savjeti dobrodošli svakako.
Tablica grupe_korisnika mi sluzi za evidenciju koji korisnik pripada kojoj grupi korisnika, posto imaju, kao i troskovi, 4 razlicite grupe korisnika (direktori, vozaci, etc etc) i poslije bi zelio moci pratiti i potrosnju po tim grupama, ali otom potom :)
Tablica uredjaji ce mi sluziti samo za evidenciju uredjaja koje korisnici imaju i da poslije mogu pratiti je li neki od uredjaja zaduzen od strane nekog korisnika ili nije, i ako jeste, kada.

Ovaj dijagram sam radio u DBDesigneru buduci da mislim raditi bazu na mysql-u. Jesam li pogodio tipove tablica? (1:1. 1:many etc..)? Kako da budem siguran jesam li dobro definirao primary i foreign keys?
 
Odgovor na temu

[es] :: Baze podataka :: Učenje o bazama kroz mali prakticni primjer - sto je sve krivo? :)

[ Pregleda: 1356 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.