Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Izjednacivac napona punjenja akumulatora na kamionima

[es] :: Elektronika :: Izjednacivac napona punjenja akumulatora na kamionima

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9736 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Horvat I
Ivan Horvat
Subotica,Makova sedmica

Član broj: 40556
Poruke: 3808
77.46.156.*



+292 Profil

icon Re: Izjednacivac napona punjenja akumulatora na kamionima12.10.2008. u 03:10 - pre 188 meseci
Robi Pazlivije citaj postove sve je napisano!Proivodjac nije "macji kasalj" ovom nacinu vezivanja su pribegli radi max potiskivanja smetnji.(impulsni potrosaci)
Pozdrav
---ivanhoe---
 
Odgovor na temu

altona
Dusan Petrovic
vlasnik
Altona doo
Beograd

Član broj: 325833
Poruke: 1
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.altona.rs


Profil

icon Re: Izjednacivac napona punjenja akumulatora na kamionima28.10.2014. u 08:12 - pre 114 meseci
Sudario sam se sa problemom neujednačenog napona u redno vezanim akumulatorima 2 x 12 V od 150 Ah.Pošto je reč o mašini za pranje podova što će reći lako se pristupa akumulatorima da li je moguće problem rešiti i periodično pojedinačnim punjenjem akumulatora pošto imam punjač 12/24.
dusan
 
Odgovor na temu

branko tod

Član broj: 325192
Poruke: 3923



+9455 Profil

icon Re: Izjednacivac napona punjenja akumulatora na kamionima29.10.2014. u 11:34 - pre 114 meseci
Evo malo o tom problemu:

http://energy.ece.illinois.edu/balog/images/intelec02.pdf
Blago onome ko rano poludi, ceo zivot mu u veselju prodje

 
Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3227
*.adsl.eunet.rs.



+1095 Profil

icon Re: Izjednacivac napona punjenja akumulatora na kamionima01.11.2014. u 14:12 - pre 114 meseci
A evo i modela načina za rešavanje:

(vidi prilog)

Naš zemljak je to odavno vrhunski rešio, jer to je jedna od neverovatno dobrih prednosti Ćuk konvertora.

Za samo dve aku baterije ti treba jedan Ćuk bidirekcionalni (sinhroni) konvertor, kome se oba mosfet drajvuju jednim drajver trafoom sa strogih 50% Duty (naravno izvesni death time je obavezan).

Jedino još treba napraviti strujni limit konvertora, da se ograniči na neku realnu veličinu sposobnost "presipanja" iz jedne aku baterije u drugu, a to je moguće i veoma jednostavno i jevtino sa dva jednaka žičana predotpora na izlazima Ćuk-a, možda na primer sa dve identične sijalice od farova i slično, kome treba superjednostavno rešenje, ili pak elektronskim strujnim limitom četvorokvadrantnog tipa, za one koji vole da to bude veoma kompaktno i elegantno.

Kod ispravne obe aku baterije od po 12V, biće dovoljan Ćuk od reda 50-tak W svega, za aku reda 100Ah (oko 4A samo za balansiranje razlika), i taj će sasvim uspešno balansirati stanja obe aku baterije do krajnje moguće granice njihove normalne upotrebe, pod uslovom da je besprekidno priključen na grupu aku baterija.

Poenta je u besprekidnom prisustvu uređaja za balansiranje (i kod punjenja i kod pražnjenja), jer da bi se neke asimetrije u udarnim opterećenjima poput startovanja kamionskog motora ili slično, u potpunosti supresovale, bio bi neophodan uređaj ogromne snage.
Ovako pak, Ćuk će izravnati naknadno sve razlike, bez obzira što nema veliki kapacitet struje, jer će naknadno prebaciti "višak" energije u onaj aku u kome je manjak, bez bitnog uticaja na ukupno punjenje, pri tom radeći to sve dok naponi na pojedinačnim aku baterijama ne budu apsolutno jednaki. Tim će obe baterije biti u dužem vremenskom periodu najbolje moguće kondicionirane i imati najveći mogući vek.

Kod uspešno izbalansiranih baterija, potrošnja Ćuk konvertora na "leru" će biti minorna veličina koja se približava struji samopražnjenja samih aku baterija.

Nije teško napraviti drive za takav Ćuk. Jednostavno se upotrebi bilo kakav oscilator (možda sa NE555) potom podeli sa D flip-flop (radi savršene simetrije duty) a iz Q i !Q flip-flop izlaza se pokrenu baze push-pull driver trafoa, čiji sekundari drajvuju gejtove pojedinačnih mosfeta. RD članovima na gate se namesti death time.

Uopšteno bi princip bio takav, jer nemam vremena da crtam, a još manje da razvijam model.
Sam driver stepen bi trebalo napajati od kraja do kraja, tj. sa tih 24V, da ne bi sam driver kvario simetriju i ujedno da bi mogao dobro raditi i pri duboko ispražnjenim aku baterijama (ako se dimenzioniše za 12V napajanje sa stabilizatorom sa 24V na 12V). Za driverski sklop nema potrebe za snagom većom od 500mW, što je slično potrošnji raznih ukrasnih LED zezalica koje ljudima besprekidno rade na automobilima ili kamionima na primer, a to pak znači nebitnu potrošnju.

Pozdrav

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Izjednacivac napona punjenja akumulatora na kamionima

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9736 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.