Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[Readme First] Pravilnik o .NET forumu i FAQ

[es] :: .NET :: [Readme First] Pravilnik o .NET forumu i FAQ
(Zaključana tema (lock), by mmix) (TOP topic, by mmix)

[ Pregleda: 6071 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6041



+4631 Profil

icon [Readme First] Pravilnik o .NET forumu i FAQ17.04.2008. u 20:38 - pre 194 meseci
Dobrodosli na [ES] .NET forum


Pre nego sto postavite vasu temu ili odgovorite na postojecu, molimo obratite paznju na sledece:


Lokacija

.NET forum se sastoji od sledecih foruma i podforuma:

.NET
Opsta diskusija o .NET platformi i jezicima: Framework, .NET jezici (C#, VB.NET, managed C++, ...), Visual Studio 200x i druga okruženja

Desktop razvoj
Razvoj desktop aplikacija: WinForms, Mono, Console, smart client i ostale tehnologije za sve moguce platforme (Windows, Linux, Mac)

ASP.NET
Razvoj .NET web aplikacija koje se oslanjanju na thin client tehnologiju i browser HTML DOM.

Presentation Foundation
Razvoj aplikacija baziranih na WPF tehnologiji, WPF Forms, XBAP, XAML, ukljucujuci Silverlight i Moonlight


Ukoliko vasa poruka po tematici pripada nekom od podforuma, postavite je na odovarajuce mesto. Sve sto nije pokriveno postojecim podforumima slobodno postavite u osnovnom .NET forumu. Time cete pomoci da vasa poruka dopre do one grupe drugih korisnika koja je vise fokusirana na odredjenu tematiku i samim tim cete povecati sanse da na svoje pitanje dobijete odgovor. Ukoliko poruku postavite tamo gde joj nije mesto, i po povratku na forum je ne zateknete tu, ne panicite , ukoliko niste dobili informaciju preko email-a da je poruka obrisana velika je verovatnoca da je jedan od moderatora vasu poruku preusmerio na odgovarajucu lokaciju.


Etikecija

"Ponasajte se prema drugima onako kako ocekujete da se drugi ponasaju prema vama"

Ukoliko ste nov korisnik, pre postovanja procitajte Pravilnik o koriscenju foruma, i pod uslovom da niste mazohista, pravilnik i gornji citat je sve sto vam je potrebno.
Ovih pravila se pridrzavamo prilicno rigorozno, mada nekih izuzetaka ima. Povremeno ce se dozvoljavati mali offtopic i pomoc u resavanju problema koji nisu direktno vezani za .NET pod uslovom da je .NET na neki nacin ukljucen u problem (npr, imate problem sa javascriptom u vasoj asp.net stranici, i slicno). Piraterija bilo koje vrste nece biti tolerisana, kao ni koriscenje foruma za besplatno reklamiranje, i visestruki prestupnici lako mogu naci sebe u neugodnoj situaciji da budu banovani.

Sa prosirenjem .NET foruma na cross-platform diskusije otvara se realna mogucnost da neke teme prerastu u flame ili advocacy. Da bismo takve teme odrzali na pristojnom nivou, imajte u vidu da je .NET tehnoloski forum. Dok god se diskusija vodi o odredjenom problemu i tehnickim opisima mogucih ogranicenja i workaround-ima za iste uz prikazanu objektivnost, "mekani" advocacy ce biti tolerisan. Onog trenutka kad se to otme kontroli, moderatori ce te teme "ocistiti" kroz brisanje ili menjanje poruka ili cak brisanje kompletne teme.


Pomozite da bi i vama pomogli

• Kada tražite pomoć, potrudite se da olakšate što je više moguće ljudima koji imaju dobru volju da pomognu.
• Ako tražite pomoć oko programa, pošaljite izvorni kod koji pravi probleme. Metodom „gledanja u ništa“ vam niko ne može pomoći.
• Ako je kod suviše veliki, skratite ga i napravite najmanji mogući kod koji objašnjava problem. Metodom „gledanja u svašta“ vam niko ne može pomoći.
• Kada šaljete izvorni kod, potrudite se da ga pošaljete u tekstu poruke. Kod uokvirite oznakama [ code ] [ /code ] kako bi se ispravno prikazivao drugim korisnicima.
• U vašem je interesu da taj kod neko drugi može lako i brzo da isproba. Ako vam prevodilac javlja grešku, obavezno je pošaljite zajedno s programom.
• Kada god je to moguće, naglasite za koju platformu pišete program, pogotovo ako se iz konteksta ne može zaključiti.
• Navedite tip i izdanje alata i radnog okruženja koje koristite. Navedite verziju frameworka koju koristite.

Frequently Asked Questions

Poruka mi je obrisana, a nije bilo razloga za to
Za svaku vasu obrisanu poruku [ES] ce vam poslati objasnjenje koje je moderator dao i vasa prva instanca zalbe ce biti upravo moderator koji je poruku obrisao. Moderatori su ljudi i pate od premora isto koliko i vi i greske se desavaju, ako racionalno i bez zuci objasnite svoje razloge zasto mislite da poruka nije trebala biti obrisana velike su sanse da ce primedba biti uvazena. Ukoliko pak naidjete na nerazumevanje moderatora, svaka kategorija na [ES]-u ima svog super moderatora kojem mozete uloziti zalbu. .NET podpada pod kategoriju "Programiranje" ciji supermoderatori su X Files i mmix

Izgubio sam svoju temu i ne mogu da je nadjem
Spisak svih tema u kojima ste ucestvovali je izlistan u vasem profilu, te svoju temu najlakse mozete pronaci tamo, narocito ako vam je tema pomerena u drugi (pod)forum. Alternativno, kad poruku postavite i zelite da temu ispratite do kraja, mozete ukljuciti Email pracenje teme, u kom slucaju ce vam [ES] poslati email svaki put kad neka nova poruka bude dodata. Ovaj mehanizam vam moze biti od velike koristi ukoliko nemate vremena da non-stop osvezavate spisak poruka na forumu a zelite da odgovor saznate cim se pojavi.

Vredjan sam i omalovazavan a niko od moderatora ne reaguje
Iako retko, ovo nije nemoguce. Kao i kod prvog pitanja, vasa prva instanca je moderator foruma. Posaljite privatnu poruku ili email moderatoru i skrenite paznju na nezeljeni dogadjaj i problem ce biti resen u najracem mogucem roku.


Imam proceduralno pitanje, a njega nema ovde u FAQ
Slobodno se obratite moderatoru kroz PP ili email. Ako je pitanje od opstije vaznosti bice dodato na ovu listu, a vi cete odgovor na pitanje dobiti u svakom slucaju.



[deo ove poruke preuzet iz C++ foruma i adaptiran za ovaj forum]


[Ovu poruku je menjao mmix dana 13.11.2008. u 14:08 GMT+1]
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
0

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6041



+4631 Profil

icon Re: [Readme First] Pravilnik o .NET forumu i FAQ03.05.2010. u 11:31 - pre 169 meseci
Uvedeni su novi code tagovi za lakse citanje sorseva koji ce vam omoguciti da lakse prezentujete svoj kod u pitanju ili odgovoru i time svima olaksati upotrebu.

code tag i dalje vazi kao genericki prikaz, ali pored njega mozete koristiti i sledece code tagove

code:csharp
code:vbnet
code:cpp

i za config i slicne fajlove:
code:xml

F# na zalost (jos) nema kao ni ostalih manje popularnih .net jezika. Bez obzira na otvoreni tag, zatvarate sa /code. [ ] su obavezni naravno. Isto C++ parser je za klasicni (unmanaged) C++ tako da gc__ nije ofarban ;)

Primeri:


Code (csharp):

// sample comment, c#
using System;

namespace ESNamespace
{
     ///
     /// Summary description for Class1.
     ///
     public class MainClass
     {
          static void Main(string[] args)
          {
               Console.WriteLine("Hello, World");    
          }
     }
}
 

Code (vbnet):

' sample comment, VB.net
Imports System

Module Main    
     Sub Main()        
          Console.WriteLine("Hello World!")    
     End Sub
End Module
 

Code (cpp):

// sample comment, cpp

#include "stdafx.h"

using namespace System;

int main(array<System::String ^> ^args)
{
    Console::WriteLine(L"Hello World");
    return 0;
}
 

Code (xml):

<?xml version="1.0"?>
<!--
 For more information on how to configure your ASP.NET application, please visit http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=169433
-->
<configuration>
    <system.web>
        <compilation debug="true" targetFramework="4.0" />
    </system.web>
</configuration>
 


Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
0

[es] :: .NET :: [Readme First] Pravilnik o .NET forumu i FAQ
(Zaključana tema (lock), by mmix) (TOP topic, by mmix)

[ Pregleda: 6071 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.