Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sudija koji je presudio da "Da Vinčijev kod" nije plagijat uvrstio je na presudi sopstveni kod

[es] :: Security :: Kriptografija i enkripcija :: Sudija koji je presudio da "Da Vinčijev kod" nije plagijat uvrstio je na presudi sopstveni kod

[ Pregleda: 1784 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Sudija koji je presudio da "Da Vinčijev kod" nije plagijat uvrstio je na presudi sopstveni kod28.04.2006. u 14:25 - pre 218 meseci
Britanski sudija Piter Smit, koji je presudio da knjiga Dena Brauna "Da Vinčijev kod" nije plagijat, uvrstio je na presudi, sačinjenoj na 71 strani, sopstveni kod koji je sada dešifrovan. Na prvih 13 stranica presude se nalaze, određena slova usred rečenica koja su napisana kurzivom i pojačana crnom bojom.

Tako poređana slova nisu, na prvi pogled, imala nikakvog smisla, što je ljubitelje šifara ponukalo da se pozabave pitanjem da li je u pitanju nekakav sudijski kod. Smit je izjavio da njegov tekst nema nikakve veze s teorijom zavere sadržanom u "Da Vinčijevom kodu", već je aludirao na izumitelja modernih borbenih brodova DŽekija Fišera. - "Moj kod se može dešifrovati samo pomoću stare matematičke formule, poznate pod imenom Fibonačijeva sekvenca". "Fibonačijeva sekvenca", koja igra suštinsku ulogu u knjizi "Da Vinčijev kod", dobija se tako što se zbrajaju prethodne dve brojke dobijajući na taj način sledeću brojku u redosledu - i tako u nedogled. Svaki broj je, ustvari, zbir prethodnih dvaju brojeva. Kada se upotrebi ta formula, zamenjujući brojeve slovima, dobija se rešenje sudijinog koda.

Kada je sudijin kod, napokon, dešifrovan, naizgled nerazumljiva rečenica je glasila "Džeki Fišer, ko si ti? Brod 'Neustrašivi'?". Admiral Džon, zvani "Džeki" Fišer, smatra se u Britaniji drugom ličnošću po važnosti u istoriji britancke mornarice, jer je početkom minulog veka uveo prvi, vrlo moderan borbeni brod, kome je nadenuto ime "Neustrašivi" ("Dreadnought)". Sudija Smit je dugodišnji obožavalac admirala Fišera, a kod je ubacio u tekst presude radi "sopstvene zabave". "Nisam očekivao da će iko to primetiti. Hteo sam da se malo našalim", rekao je Smit, dodajući da odgovor na kod nema nikakve veze sa sudskim procesom.

Smit je 7. aprila presudio u korist Dena Brauna koga su autori knjige "Sveta krv i sveti Gral" optužili za plagijat. Smitov kod su dešifrovali saradnici "Tajmsa" i advokat iz Londona Den Tenč.

http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2156137,00.html
http://timesonline.typepad.com...g/2006/04/the_da_vinci_co.html

p.s.
Citat:
Da Vinci Code Hints
1. HBHG refers to the Dossiers Secret and the hidden message. It is revealed by spotting that certain random letters appear to be different in form from the majority of the text.
2. Applying that to the judgment reveals the following highlighted letters:
SMITHYCODEJAEIEXTOSTGPSACGREAMQWFKADPMQZVZ
(the first part reveals there is a message)
3. There is no significance to the placing of the letters in the text
4. DVC also uses codes. The most liked one is apparently a numerical one (p. 255 The Fibonacci Sequence). In the book it is changed.
5. The correct sequence up to 21 is: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21
6. The code is created by letter substitution.
7. The letter change is creating by applying the Fibonacci Sequence numbers above letter by letter.
8. The relevant number shows where you start for each letter to substitute. Thus the first letter is identified by rewriting the alphabet stating at the first letter in the alphabet i.e. for the first letter A third at 3. When 21 is reached the code reverts back to 1 etc. and repeats that until all the letters are substituted. A message ought then be revealed (there is a deliberate typo to create further confusion). The message reveals a significant but now overlooked event that occurred virtually 100 years to the day of the start of the trial.
9. The preparation of the Code took about 40 minutes and its insertion another 40 minutes or so.
10. I hate crosswords and do not do Sudoku as I do not have the patience.
http://edition.cnn.com/2006/WO...inci.code.judge.ap/index.html/




p.s.
Full judgement (pdf)
Dan Brown

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 28.04.2006. u 18:15 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: Security :: Kriptografija i enkripcija :: Sudija koji je presudio da "Da Vinčijev kod" nije plagijat uvrstio je na presudi sopstveni kod

[ Pregleda: 1784 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.